(2011-03) Για την υπόθεση της Φαίης Μάγιερ

Στις 14-1-2011 συλλαμβάνεται με κινηματογραφικό τρόπο η αναρχική Φαίη Μάγιερ. Κουκουλοφόροι μπάτσοι την απαγάγουν έξω από την δουλειά της , της φορούν κουκούλα και την οδηγούν στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής. Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς και είναι προφανές ότι το υπουργείο προστασίας του πολίτη έχει στήσει ένα μηντιακό πολεμο, ώστε να δικαιολογήσει το χαρακτήρα έκτακτου στρατοδικείου της δίκης που θα ακολουθήσει.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα στις 13-1-2011 συλλαμβάνονται 4 καταζητούμενοι για υπόθεση εμπρησμού οχημάτων της ΔΕΗ στη θεσσαλονίκη. Η σύλληψη της συντρόφισσας συνδέεται αμέσως με αυτήν την υπόθεση. Το μόνο στοιχείο που οι διαρροές της ασφάλειας δίνουν προς τα έξω είναι μια φωτογραφία της Φαίη να πίνει καφέ με κάποιον από τους 4 συλληφθέντες.

Και εδώ αρχίζει ένα πραγματικό πανηγύρι παραπληροφόρησης. Λόγω του επιθέτου της μετατρέπεται σε κόρη της F. Meyer- πρώην μέλος της Raf, που κατά τους δαιμόνιους ρεπόρτερ διαφεύγει της σύλληψης εδώ και χρόνια- και του H.L. Meyer- μέλους της Raf, που δολοφονήθηκε το 1999 από την αυστριακή αστυνομία. Τι και αν η μητέρα της έχει άλλο πατρώνυμο και ο πατέρας της ζει και εργάζεται κανονικά στη Γερμανία. Η πραγματικότητα υφίσταται μόνο αν είναι τηλεοπτική, οτιδήποτε άλλο δεν έχει καμιά εγκυρότητα. Το μέγεθος της προβολής αυτής της κατασκευασμένης είδησης ήταν τεράστιο. Και ακόμα και όταν αποκαλύφθηκε η γκάφα το κλιμά, που δημιουργήθηκε αρχικά από τα ΜΜΕ δύσκολα θα μπορούσε να αποκατασταθεί στη συνείδηση του μέσου τηλεθεατή. Από την πλευρά των μπάτσων και των δημοσιογράφων ακολούθησαν μετρημένες δηλώσεις, που με χαλαρό τρόπο έριχναν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Στις 17-1-2011 μετά από διαφωνία ανακριτή κια εισαγγελέα η Φαίη Μάγιερ αφήνεται προσωρινά ελεύθερη μέχρι να αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο, αν θα προφυλακιστεί τελικά ή όχι. Σε λιγότερο από ένα μήνα στις 10-2-2011 το συμβούλιο συνεδριάζει και βγάζει απόφαση προσωρινής κράτησης. Δύο ώρες μετά και ενώ η Φαίη κατευθυνόταν προς το γραφείο του δικηγόρου της, μπάτσοι της αντιτρομοκρατικής τη συλλαμβάνουν στη μέση του δρόμου, της φορούν και πάλι κουκούλα και την οδηγούν στις φυλακές κορυδαλλού. Το σκεπτικό της απόφασης του συμβουλίου στηρίζεται σε 3 δημοσιευμένα κείμενα πολιτικών κρατουμένων, που βρέθηκαν στο σπίτι της, καθώς και στο γεγονός πως διατηρούσε αλληλογραφία με έγκλειστους αγωνιστές.

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι πρόκειται για γκάφα ή υπερβάλλοντα ζήλο. Όμως ο πρωτόγνωρος αριθμός των 40 και πλέον πολιτικών κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιες ερμηνείες. Βρισκόμαστε σε μια κοινωνικο-οικονομική συγκυρία, που ο κρατικός μηχανισμός επιδιώκει την παραδειγματική τιμωρία όσων αγωνίζονται και κυρίως όσων στέκονται αλληλέγγυοι στους κοινωνικούς αγώνες, με σκοπό να κάμψει τις αντιστάσεις ενάντια στα εξαθλιωτικά μέτρα, που επιδιώκει να περάσει. Οι αναρχικοί ως ένα από τα αγωνιζόμενα κομμάτια είναι οι πρώτοι που δέχονται τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις από τη μεριά του κράτους με σκοπό τη διάχυσή τους σε όλο το κοινωνικό φάσμα.

Απομένει λοιπόν να απαντήσουμε σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις παντού και πάντα. Από την Κερατέα ως τα διόδια και από τις απεργίες ως τους εξεγερτικούς αγώνες είμαστε παρόντες και δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν και καμιά σύντροφο στα χέρια του κράτους.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΑΙΗ ΜΑΓΙΕΡ

Κατάληψη TerraIncognita

Leave a Reply

Your email address will not be published.