ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τους τελευταίους μήνες επικρατεί ένα πολεμικό σκηνικό στην πόλη. Ένας πόλεμος που τον έχουν κηρύξει κάποιοι τύποι που αυτοπαρουσιάζονται ως αυτόκλητοι σωτήρες και που σύμφωνα με τα λεγόμενα τους θα καθαρίσουν την αναρχία από τον «χίπικο εναλλακτισμό», όπως κάποιοι απειλούν να «ξεβρωμίσουν» αυτόν τον τόπο. Αυτοί οι τύποι λοιπόν προκειμένου να εκπληρώσουν τις απειλές τους δημιουργούν μία συμμορία , αγέλη , η όπως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η οποία επιτίθεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε καταλήψεις στέκια και μαγαζιά που λειτουργούν σύντροφοι. Θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε αναλυτικά τις επιθέσεις που δεχτήκαμε εμείς στο κτήριο της κατάληψης μας προκειμένου να γίνει κατανοητό από τον καθένα η σύσταση αυτής της συμμορίας.

Την Παρασκευή 27/04 στις 2:30 το βράδυ, δεχτήκαμε επίθεση με πέτρες στο κτήριο της κατάληψης μας, από 2 άτομα σε κατάσταση μέθης απειλές για μαχαιρώματα  όσων μένουν σε αυτό. Μετά από 1 λεπτό έφυγαν. Το όλο σκηνικό θα ήταν φαιδρό άμα δεν ακολουθούνταν από καρτέρι και επίθεση με μαχαίρι την οποία δέχτηκαν 2 αλληλέγγυοι στην κατάληψη, την οποία ευτυχώς απέφυγαν.

Την  04/05 χρησιμοποιώντας την τακτική του δολώματος 6 άτομα, τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως δράστες και σχεδιαστές των επιθέσεων, κάθονταν επιδεικτικά έξω από μπαρ της περιοχής δίπλα στην κατάληψη. Σύντροφοι μαζευτήκαν και πήγαν να τους κυνηγήσουν. Τότε από παρακείμενα μαγαζιά βγήκαν άλλοι 30 από αυτούς οι οποίοι επιτέθηκαν στους συντρόφους με πέτρες, μπουκάλια και φωτοβολίδες, παλούκια με καρφιά, κατσαβίδια και μαχαίρια αιφνιδιάζοντας τους. Ακολούθησε η σύγκρουση έξω από την κατάληψη μας που διήρκεσε περίπου 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της, τραυματίστηκαν από αιχμηρά αντικείμενα 3 σύντροφοι. Μετά από την αντίσταση των συντρόφων επιτεύχθηκε να αποκρουστεί η επίθεση και τα άτομα κυνηγήθηκαν. Το σκηνικό πολέμου που στήθηκε είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλες φθορές σε αυτοκίνητα περιοίκων και αρνητικό για εμάς αντίκτυπο στη γειτονιά. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως διμοιρίες ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και ασφαλίτες άμεσα κύκλωσαν την περιοχή και όλα τα γύρω στενά παρακολουθώντας με ευχαρίστηση. Όταν δε τα άτομα αυτά αποχώρησαν, εθεάθησαν από γείτονες να διαφεύγουν ανενόχλητοι διαπερνώντας τον αστυνομικό κλοιό. Μέχρι το πρωί στην περιοχή πραγματοποιούνταν εξακριβώσεις συντρόφων που αποχωρούσαν από το σημείο.

Ας πάμε όμως στο δια ταύτα.

Εκτός από τα συμπεράσματα που κανείς συνάγει και που είναι υποκειμενικά και μπορεί για πάντα να μείνουν στη σφαίρα των εικασιών, υπάρχει και ένα ζήτημα πολιτικού περιεχομένου και ουσίας. Αυτό είναι η λογική της επιβολής, του μονοπωλίου της βίας της πάταξης του άλλου. Ο ηγεμονισμός, η αυθεντία, η κυριαρχία διαμέσου του φόβου, οι συσχετισμοί ισχύος είναι χαρακτηριστικά που παραδοσιακά χρησιμοποιεί η εξουσία. Οι εντολές απορρέουν από την κορυφή προς τα κάτω για να βρουν αποδέκτες όργανα-εκτελεστές. Με τον τρόπο αυτό, αναπαράγεται μια χίμαιρα δύναμης και αυτό επειδή λειτουργεί ως κλειστό σύστημα δεν εισπράττει μηνύματα ώστε να αντιληφθεί ακριβώς το ρόλο που επιτελεί. Από την άλλη, ίσως τον αντιλαμβάνεται μια χαρά.

Το τι και ποιος είναι ο καθένας σε αυτή την πόλη είναι λίγο ως πολύ γνωστό. Αν χρειαστεί να ξανασυστηθούμε όμως θα το κάνουμε ευχαρίστως. Το τι έχουμε δημιουργήσει και το πως το έχουμε υπερασπιστεί απέναντι σε κάθε λογής παρακρατικούς και φασίστες είναι καταγεγραμμένο. Αν κάποιοι αποφάσισαν να αναλάβουν αυτοί το ρόλο τους, θα το αντιμετωπίσουμε αντιστοίχως.

Η χρονική συγκυρία όμως μας χρειάζεται έτοιμους στο μετερίζι της αντίστασης. Τερατολογίες για ακυβερνησία, χάος, κατάρρευση ο ναζιστικός κίνδυνος επιστρατεύονται για να μαντρώσουν τον κόσμο, δείχνοντας παράλληλα την επόμενη μέρα ότι όποιος κι αν πάρει την εξουσία θα επιδείξει απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό σιδηρά πυγμή. Προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για να ανακόψουν τους αγώνες, τσακίζοντας τις αντιστάσεις.

Όλους αυτούς τους μήνες ο τύπος παρακολουθεί στενά τα γεγονότα. Μέχρι τώρα έχουν δημοσιευτεί  τέσσερα άρθρα που σκιαγραφούν δύο αντιμαχόμενες πλευρές, η Terra Incognita εμφανίζεται ως η μία από αυτές. Σ΄ αυτά τα αίσχη, πρέπει να προστεθούν τα περσινά δημοσιεύματα για «αξιοποίηση» της περιουσίας του πανεπιστημίου, λόγος έγινε και για το συγκεκριμένο κτίριο, κάποιοι καλοθελητές μάλιστα πήραν φωτογραφίες και μετρούσαν την πρόσοψη. Τελευταία είχαμε την  πληροφορία για έκδοση απόφασης έξωσής μας από την κατάληψη, αν και αυτή δεν μας έχει επιδοθεί ακόμη. Το έδαφος για μια επερχόμενη εισβολή μπάτσων στην κατάληψη προλειαίνεται.

Ως κατάληψη Terra Incognita αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας στο πλευρό όσων συντρόφων έχουν δεχτεί επίθεση από την συγκεκριμένη αγέλη καθώς και των υπόλοιπων αλληλέγγυων, και αυτό είναι μια επιλογή η οποία μας δεσμεύει. Σε αυτό το κράμα συντρόφων, χώρων και συλλογικοτήτων που ασχολούνται με ζητήματα όπως αντιφασισμός, φύλου, μεταναστών, αναρχοσυνδικαλισμός, συμμετοχή και στέγαση λαϊκών συνελεύσεων και συνδικάτων βάσης, αντιπληροφόρηση, αντιεμπορευματικός πολιτισμός, που έχουν συμμετάσχει σε κάθε έκφανση των κοινωνικών αγώνων, έχουν σταθεί αλληλέγγυοι σε πολιτικούς κρατουμένους καθώς άνθρωποι από το κίνημα έχουν κατηγορηθεί ή/και φυλακιστεί για κάθε είδους πολιτική υπόθεση όπως καταλήψεις, πορείες, συγκρούσεις, εμπρησμούς ή ληστείες. Όλο αυτό το πολύμορφο και ετερογενές μείγμα  έχει έναν συνεκτικό παράγοντα. Οι εξωστρεφείς μας δράσεις καθώς και οι μεταξύ μας σχέσεις διέπονται από πολιτικούς όρους και όχι από λογικές τσαμπουκά. Η βία στο βαθμό που ο καθένας τη χρησιμοποιεί είναι εργαλείο επίτευξης πολιτικών στόχων και όχι αυτοσκοπός ή κουλτούρα. Αυτή η πολιτική κατάκτηση μαζί με τον κοινό πόθο μας να δούμε μια μέρα τον κόσμο απαλλαγμένο από αφεντικά, μπάτσους, φασίστες και κάθε λογής νταβατζήδες είναι αυτό που μας κάνει παρά τις όποιες διαφορές μας να λειτουργούμε ως χώρος και αυτό να το υπερασπιζόμαστε. Κι αν το υπερασπιζόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, είναι γιατί αυτό μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργούμε τους όρους για να επιτεθούμε στην ολότητα αυτού του γερασμένου κόσμου.

 

 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

 Κατάληψη terra incognita

Leave a Reply

Your email address will not be published.