Aλληλεγγύη στις καταλήψεις κ στους αυτοοργανωμένους χώρους

Στις 5 Αυγούστου το κράτος εκκένωσε 3 καταλήψεις στην πάτρα, συγκεκριμένα το Στέκι ΤΕΙ – Ν.Γύζη, το Μαραγκοπουλείο και το Παράστημα. Στις 21 Αυγούστου, διμοιρίες των ΜΑΤ εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα και στους χώρους της Cathago και του Αυτοδιαχειριζόμενο Στεκιού Αρχιτεκτονικής που βρίσκονται εντός του κτιριακού συγκροτήματος. Στις 29 Αυγούστου εκκενώνεται η κατάληψη Αντιβίωση στα Γιάννενα.Στις 2 Σεπτεμβρίου εκκενώνεται η κατάληψη Ορφανοτροφείου στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούνται 7 προσαγωγές μέσα από το κατειλημμένο κτίριο, που αμέσως μετατρέπονται σε συλλήψεις.

Οι τελευταίες αστυνομικές έφοδοι δεν μπορούν παρά να ειδωθούν ως συνέχεια μιας εντατικής επιχείρησης που ξεδιπλώνεται εδώ και περίπου έναν χρόνο και που όμως έχει προαναγγελθεί πολύ νωρίτερα, είτε μπαίνοντας στην προεκλογική ατζέντα, είτε ως πολιτική στόχευση ενάντια στις «εστίες ανομίας» και πάταξη του εσωτερικού εχθρού. Το πρόσχημα είναι πάντα το ίδιο: η απρόσκοπτη λειτουργία του νόμου και η εφαρμογή της τάξης.
Το κράτος εκμεταλλευόμενο την «καλοκαιρινή ραστώνη» δείχνει ότι όχι μόνο προχωρά στην επίθεση αλλά και ότι θέλει να τελειώνει μια και έξω με τις καταλήψεις. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε εκτενώς στις λειτουργίες της κατάληψης ως πρακτική και υποδομής αγώνα, στο ζήτημα της αυτοστέγασης και αυτοοργάνωσης και στα εγχειρήματα που αυτές κατά καιρούς φιλοξενούν (αυτομόρφωσης, προαγωγής αντιεμπορευματικού πολιτισμού, κοινωνικής δικτύωσης) αλλά αυτή τη χρονική συγκυρία θα πρέπει να εστιάσουμε στο λόγο που τις τοποθετεί ευθέως στο στόχαστρο.

Βεβαίως ο λόγος δεν είναι να αποδοθούν τα κτίρια σε άλλες λειτουργίες και να παραδοθούν στον ιδιοκτήτη τους που θα τα «αξιοποιήσει» αφού τα περισσότερα κατελήφθησαν όντας εγκαταλελειμμένα για χρόνια (βλ. για παράδειγμα το κτίριο της κατάληψης Δέλτα που παραμένει εγκαταλελειμμένο από τον ιδιοκτήτη του και μετά την εκκένωση). Ο στόχος είναι η κάμψη του ίδιου του αγώνα.

Η κυριαρχία δείχνοντας απροκάλυπτα το πρόσωπό της δεν επιδιώκει συναίνεση πλέον. Επιβάλλει αφ’ ενός τη διασπορά του φόβου και της υποταγής στο κοινωνικό σώμα που βίαια φτωχοποιείται και αφετέρου μέσω του κατασταλτικού σχεδίου της επιτίθεται σε κοινωνικά κομμάτια που επιμένουν να αντιστέκονται. Επιχείρηση ξένιος δίας, στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες, επιστρατεύσεις απεργών, τρομοκρατία και προφυλακίσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής, εισβολή στις καταλήψεις δεν μπορούν παρά μα μην ειδωθούν κάτω από το ίδιο πρίσμα.

Ξέρουμε ότι οι επιθέσεις στις καταλήψεις θα συνεχιστούν και δεν θα σταματήσουν εδώ. Κι εμείς σαν αναρχικοί καταληψίες είμαστε έτοιμοι γι αυτό. Συνδεόμαστε με τους αγώνες που πραγματοποιούνται σε κάθε γωνιά της επικράτειας, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στις καταλήψεις που δέχθηκαν επίθεση, και στους συλληφθέντες και δίνουμε την υπόσχεση να παραμείνουμε ακλόνητοι στη θέση μας, στον αγώνα για αξιοπρέπεια και ελευθερία!

Όλοι στους δρόμους!

Leave a Reply

Your email address will not be published.