Οι καταλήψεις δεν είναι νεκρά ντουβάρια, είναι ζωντανοί αγώνες.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 5/8 ο δήμος  Ν. Φιλαδέλφειας κατεδαφίζει το κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Κένταυρος, με πρόσχημα ότι το κτήριο είναι αυθαίρετο. Η “αριστερή” δημοτική αρχή με επικεφαλή τον Α. Βασιλόπουλο, που ανήκει στο κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να το κατεδαφίσει στο όνομα μίας ψεύτικης ανάπλασης του άλσους με πρόσχημα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με «οικολογική» συνείδηση. Είναι εμφανές ότι η παρουσία ενός κοινωνικού κέντρου στο άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας αποτέλεσε από την αρχή εμπόδιο τόσο στα συμφέροντα της δημοτικής αρχής (στον ίδιο χώρο θα χτιστεί αναψυκτήριο) όσο και στα σχέδια του Μελισσανίδη για την ανέγερση του νέου γηπέδου της ΠΑΕ ΑΕΚ. Όλοι θυμόμαστε ότι από την πρώτη ημέρα της κατάληψης, κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει το χώρο, με τη δημοτική αρχή να τάσσεται υπέρ της άμεσης καταστολής του εγχειρήματος, ενοχλημένη από την ύπαρξη ενός χώρου στην περιοχή που προτάσσει τον αδιαμεσολάβητο αγώνα, την αντίσταση και την αλληλεγγύη.

Όμως οι μάσκες έχουν πέσει καιρό τώρα.

Το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που στο όνομα μιας ψευδοσωτηρίας του τόπου σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, συνθηκολογεί με το διεθνές κεφάλαιο, σκίζοντας τις κοινωνικές επιταγές που χρησιμοποίησε για να εκλεγεί, έχει βγει στην επιφάνεια με τις αμέτρητες κωλοτούμπες με αποκορύφωμα αυτή του δημοψηφίσματος. Έτσι πέρασε στη καταμέτωπο επίθεση σε ό,τι μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα καπιταλιστικά του σχέδια, με στόχο την πάταξη της ριζοσπαστικοποιημένης κοινωνίας ακόμη κι αν πρέπει να ξεφτίσει εντελώς το «κινηματικό» του προσωπείο. Η επίθεση στις καταλήψεις, ως ζωντανές εστίες διαρκούς αντίστασης και αγώνα ενάντια στο κράτος και τον καπιταλισμό, είναι κομμάτι ενός συνολικότερου σχεδίου της εξουσίας να ελέγξει τις αναμενόμενες κοινωνικές εκρήξεις. Αυτό διαφαίνεται μέσα στους λίγους μήνες διακυβέρνησης του Σύριζα, με τις αστυνομικές εισβολές στην κατάληψη Acta et Verba στα Γιάννενα (η οποία ανακαταλήφθηκε) και στην κατάληψη «Ντουγρού» στη Λάρισα, που εκκενώθηκε. Παράλληλα με την καταστολή στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο στην Θεσσαλονίκη μέσω των επανειλλημένων διακοπών της ηλεκτροδότησης και την υπό άμεση απειλή εκκένωσης των καταλήψεων Στρούγκα και Βίλα Ζωγράφου. Εκτός της καταστολής των καταλήψεων δεν ξεχνάμε τα «παιχνίδια» που έπαιξε στις πλάτες των φυλακισμένων αγωνιστών απεργών πείνας και το σπάσιμο του πανεπιστημιακού ασύλου με την έφοδο των ΜΑΤ στην Πρυτανεία ΕΚΠΑ, το ξύλο και τις συλλήψεις στις τελευταίες συγκεντρώσεις ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Όλα αυτά σε έναν κατάλογο που συνεχίζει να μακραίνει.

Και αφού η «ελπίδα» δεν ήρθε ούτε και με το δημοψήφισμα ως τη  δήθεν ευκαιρία της κοινωνίας να συμμετέχει στις κυβερνητικές αποφάσεις, ο δρόμος για την αριστερή  διαχείριση του καπιταλισμού έχει πλέον ανοίξει. Δεν τρέφουμε όμως καμία αυταπάτη για την διαχείριση αυτή. Κανένα κόμμα κανένας θεσμικός φορέας δεν μάχεται για τα συμφέροντα της κοινωνίας παρά για την αναπαραγωγή και αυξανόμενη συσσώρευση του κεφαλαίου. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πεδίο που ανοίγεται σε αυτή τη συγκυρία και να αποτρέψουμε τον, προωθούμενο από το σύστημα, κανιβαλισμό εν μέσω της κοινωνικής κρίσης. Οι καταλήψεις και τα κοινωνικά κέντρα αποτελούν τους χώρους από τους οποίους μπορούμε να εφορμίσουμε και να πραγματώσουμε τα προτάγματά μας, δημιουργώντας αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης, αυτοάμυνας και επίθεσης, συλλογικές δομές σίτισης και στέγασης. Ως αναρχικοί αντιλαμβανόμαστε τις καταλήψεις ως ζωντανές εστίες διαρκούς αντίστασης και αγώνα μέσα στην πόλη-φυλακή. Ως ένα ακόμη μέσο όξυνσης του πολέμου ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, ως ένα ακόμη πεδίο σύγκρουσης με τον εχθρό. Ως ένα ακόμη σταθμό στον τελικό προορισμό του αγώνα για ελευθερία, μέχρι την κοινωνική επανάσταση και την Αναρχία.

Η υπεράσπισή τους είναι κομμάτι του αγώνα ενάντια στην επέλαση του νέου ολοκληρωτισμού.

Γι’ αυτό, όσο γερούς τοίχους και να χτίζουνε πάντα θα έχουμε αξίνες για να τους γκρεμίζουμε, γιατί οι ιδέες μας ούτε καταστέλλονται, ούτε εκκενώνονται.

Τίποτα δεν τελείωσε όλα συνεχίζονται.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ”

κατάληψη Terra Incognita

Leave a Reply

Your email address will not be published.