Η αλληλεγγύη δε γνωρίζει σύνορα

Εικόνα0378

6 Απριλίου 2016-Ζυρίχη|Ελβετία

Συλλαμβάνεται η Nekane Txapartegi αφού πρώτα συνόδευσε την 7χρονη κόρη της στο σχολείο.  Για εννιά χρόνια ζούσε στην παρανομία με ψεύτικα προσωπικά στοιχεία. Συνελήφθη με βάση ένα ευρωπαϊκό ένταλμα ενώ μαζί με τους αλληλέγγυους προσπάθησαν να εμποδίσουν τις Ελβετικές αρχές να την παραδώσουν στο Ισπανικό κράτος, εξαιτίας των μαζικών βασανιστηρίων και βιασμών που είχε βιώσει σε προηγούμενες ανακρίσεις. Είναι πρώην μέλος του δημοτικού συμβουλίου της βασκικής πόλης Asteausu. Δραστηριοποιούταν σε διάφορα αριστερά-ριζοσπαστικά κινήματα και εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε αριστερές εφημερίδες. Συνελήφθη πρώτη φορά το 1999 από την ισπανική παραστρατιωτική αστυνομία Guardia Civil. Κατά τη διάρκεια της κακόφημης κράτησής της στην απομόνωση – χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο ή επαφή με άλλους ανθρώπους – βασανίστηκε και βιάστηκε μαζικά. Σε μια μαζική-δίκη η Nekane μαζί με άλλους 46 κατηγορήθηκαν ως μέλη της ΕΤΑ, εξαιτίας των πολιτικών τους δραστηριοτήτων για μία ελεύθερη χώρα των Βάσκων. Κατά τη διάρκεια της δίκης κατήγγειλε τα βασανιστήρια που είχε υποστεί κατά την ανάκριση. Παρόλα αυτά καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκιση ως μέλος της ΕΤΑ, ενώ κατάφερε να αποδράσει πριν από την ετυμηγορία.

Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης, η Nekane έστειλε ένα γράμμα προς τον δικηγόρο της, στο οποίο περιέγραφε τα βασανιστήρια και τους βιασμούς που δέχθηκε, αλλά οι Ισπανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι τα τραύματα αυτό-προκλήθηκαν εξαιτίας της αντίστασης στις αρχές.

« Οι συνθήκες κράτησης είναι πολύ περιορισμένες. Μας στερούν την ελευθερία και επίσης προσπαθούν να κλέψουν την αυτονομία μας. Δε μπορούμε να αποφασίσουμε πότε θα κάνουμε ένα ντους ή πως θα ντυθούμε. Κάνουμε μπάνιο δύο φορές την εβδομάδα όταν αυτοί το αποφασίσουν και διαλέγουν τα ρούχα που πρέπει να φορέσω. Με αυτές τις καθημερινές παρενοχλήσεις προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό μας και το σωφρονιστικό σύστημα κάνει ό,τι θέλει. Θέλουν να είμαστε ευγνώμονες για τα δικαιώματά μας – “καθαρά” λευκά βασανιστήρια.  

Αλλά εγώ δεν το δέχομαι αυτό και ως εκ τούτου γράφω πολλές επιστολές διαμαρτυρίας και αγωνίζομαι ».

(απόσπασμα από γράμμα της προφυλακισμένης Nekane)

Για επικοινωνία:

Nekane Txapartegi
Gefängnis Dielsdorf
Spitalstrasse 5
Postfach 115
8157 Dielsdorf

Περισσότερες πληροφορίες :

https://freenekane.noblogs.org/asylgesuch/

http://augenauf.ch/aktivitaeten/157-solidaritaet-mit-nekane-txapartegi-free-nekane.html

 

Εικόνα0379

23 Μάη 2016 – Βαρσοβία|Πολωνία

Συλλαμβάνονται τρεις αναρχικοί με τις κατηγορίες της κατοχής εκρηκτικών και της πρόθεσης εμπρησμού οχήματος της αστυνομίας-ποινές που επιφέρουν 6 μήνες έως 8 χρόνια φυλάκιση. Τη στιγμή που δεν έχει πραγματοποιηθεί εμπρησμός, μπάτσοι και ΜΜΕ βαφτίζουν τους συλληφθέντες τρομοκράτες. Στην πρώτη δικαστική ακρόαση που έγινε στις 24 Μάη στο επαρχιακό εισαγγελικό γραφείο ήταν εμφανή τα σημάδια από τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι συλληφθέντες. Έπειτα από την παράταση της προφυλάκισής τους για 3 μήνες (καθεστώς που μπορεί να παραταθεί αυτόματα) καθένας από τους 3 αναρχικούς κρατείται στην απομόνωση χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας με συγγενικά και φιλικά πρόσωπα ενώ την πρώτη εβδομάδα δεν είχαν καν επαφή με δικηγόρο.

Περισσότερες πληροφορίες :

http://wawa3.noblogs.org/

Εικόνα0373

24 Ιουνίου 2016 – Βασιλεία|Ελβετία

Kατά τη διάρκεια πορείας ενάντια στις εξώσεις, τον ρατσισμό και την καταστολή, οι διαδηλωτές επιτίθενται σε κρατικούς & καπιταλιστικούς στόχους, ενώ συγκρούονται με τους μπάτσους που προσπαθούν να διαλύσουν την πορεία. Κατά τη διάρκεια της πορείας συλλαμβάνονται 14 διαδηλωτές. Τις επόμενες μέρες οι μπάτσοι πραγματοποιούν έρευνες σε αρκετά σπίτια αναρχικών στην Ελβετία επιδιώκοντας να βρούνε στοιχεία και να συλλάβουν περισσότερους, κάτι το οποίο απέτυχε.

Μετά από λίγες ημέρες οι 7 από τους 14 αφήνονται ελεύθεροι ενώ παραμένουν προφυλακισμένοι 7 αναρχικοί μέχρι τη δίκη με τις εξής κατηγορίες: διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές ιδιωτικής περιουσίας, απειλή και εξύβριση κατά των αρχών και απόπειρα σωματικής βλάβης.

Εικόνα0375

Τη στιγμή που οι διακρατικές συμμαχίες αναβαθμίζουν την κεντρική κατασταλτική στρατηγική, θέτοντας σε διαρκές στόχαστρο τον αδιάλλακτο αναρχικό αγώνα, η αλληλεγγύη δεν μπορεί παρά να είναι η αμφίδρομη σχέση στήριξης που γκρεμίζει τα σύνορα και ενώνει τις φωνές όσων δε συναινούν με το καθεστώς υποταγής στην εξουσία των κρατών και του κεφαλαίου, όσων δε συμβιβάζονται με μια ζωή κατώτερη της επιβίωσης, όσων μπροστά στη ματαιότητα βρίσκουν ρεαλισμό στον αγώνα για την επανάσταση και την αναρχία.

Να στηρίξουμε σε κάθε γωνιά της γης τους αιχμαλώτους του αναρχικού αγώνα.

Να συνεχίσουμε τον πόλεμο ενάντια σε κάθε εξουσία, μέχρι να είμαστε όλοι ελεύθεροι.

 

Κατάληψη Terra Incognita

Αύγουστος 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published.