Αμβούργο G20: Μόνο η σύγκρουση ανοίγει περάσματα

Στις 7-8 Ιούλη έλαβε χώρα στο Αμβούργο της Γερμανίας η διεθνή σύνοδος των 19 οικονομικά ισχυρότερων κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (G20) -μια σταθερή σύσκεψη ηγετών που καθορίζει τις οικονομικοπολιτικές συμμαχίες ανά την υφήλιο.

Τους τελευταίους μήνες, στα διεθνή μέσα, η γερμανική κυβέρνηση μονοπώλησε σχετικά με το εκτεταμένο σχέδιο ασφαλούς διεξαγωγής της συνόδου. Ένα σχέδιο που προέβλεπε τη μετατροπή «ολόκληρου» του Αμβούργου σε κόκκινη ζώνη, τη στρατοπέδευση πάνω από 20000 μπάτσων και τη δημιουργία κλίματος μηδενικής ανοχής σε οποιαδήποτε προοπτική μαζικής παρουσίας του κινήματος nog20. Παράλληλα η γερμανική αστυνομία κάλεσε αρκετές χώρες να συμβάλλουν στην πρόληψη οποιασδήποτε αγωνιστικής δραστηριότητας (χαρακτηριστική είναι η συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών αντι-Τρομοκρατικών στρατηγίων προς αυτή την κατεύθυνση). Τις μέρες της συνόδου, στα γερμανικά εδάφη καταργείται η συνθήκη Schengen*, δημιουργούνται διεθνείς λίστες Γνωστών-Αγνώστων με σκοπό την απαγόρευση συμμετοχής αγωνιστών  από άλλες χώρες, διεξάγονται προληπτικές έρευνες και συλλήψεις αγωνιστών και απαγορεύεται η κατασκήνωση των διαδηλωτών του nog20.

Η ιστορία τελικά θα καταγράψει μια από τις μεγαλύτερες κατασταλτικές παρωδίες στην ιστορία των κινημάτων ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Απέναντι στα κατασταλτικά πλάνα της γερμανικής αστυνομίας αντιπαρατέθηκε το σθένος, η αποφασιστικότητα και η φαντασία των εξεγερμένων του nog20. Με σύνθημα «Αμβούργο G20: καλωσήρθατε στην κόλαση» για 4 μέρες η πόλη παραδίδεται στα χέρια των αγωνιστών. Δεκάδες κρατικοί και καπιταλιστικοί στόχοι λεηλατούνται και καταστρέφονται με την οικονομική ζημία να ανέρχεται σε εξωφρενικά ποσά ενώ χιλιάδες κόσμος συγκρούεται καθημερινά με τους μπάτσους στις γειτονιές της St Pauli. Οι μπάτσοι επιτίθενται μανιασμένα στα πλήθη προσπαθώντας να ανακτήσουν τον έλεγχο ενώ πραγματοποιούν και εισβολή στην κατάληψη rote flora συλλαμβάνοντας διαδηλωτές.

 

 

Ο πρώτος κατασταλτικός απολογισμός των γεγονότων της συνόδου στο Αμβούργο καταγράφει 265 προσαγωγές και 144 συλλήψεις από την έναρξή της. Από αυτές 51 αγωνιστές βρίσκονται αυτή τη στιγμή προφυλακισμένοι ενώ υπάρχουν ακόμα κάποιοι οι οποίοι «δικαστικά αγνοούνται». Ακόμα το γερμανικό κράτος ζητάει τη βοήθεια ευυπόληπτων πολιτών να παρέχουν οπτικό υλικό και πληροφορίες για την ταυτοποίηση και άλλων δραστών.  

 

Η σύνοδος του Αμβούργου δε θα μείνει στην ιστορία για τις βαρυσήμαντες αποφάσεις στο τραπέζι των ηγετών, ούτε για τις εξελίξεις σε θέματα καπιταλιστικής ανάπτυξης, γεωστρατηγικού ελέγχου και επιβολής, περαιτέρω λεηλασίας των φυσικών πόρων και άλλων εγκληματικών ενεργειών. Η εξέλιξη του καπιταλισμού είναι σύμφυτη με την εντεινόμενη εξόντωση των μη προνομιούχων κοινωνικών ομάδων και όλων όσων αδυνατούν να προσαρμοστούν πόσο μάλλον αυτών που συνειδητά αντιτίθενται στην κυρίαρχη κανονικότητα. Η ιστορία θα καταγράψει ίσως τη δυναμικότερη εμφάνιση του black block τα τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο κινηματικών διεργασιών όσο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής. Οι εμπρησμοί και οι λεηλασίες, οι συγκρούσεις και τα επαναλαμβανόμενα σαμποτάζ και η μαζική συμμετοχή από κάθε γωνιά της γης είναι ένα μεγάλο βήμα απέναντι στην συνεχιζόμενη ματαιοδοξία που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στις συνειδήσεις όλων μας. Είναι στιγμή που τα γεγονότα της συνόδου δεν πρέπει να αποτελέσουν τον επιθανάτιο ρόγχο των κινηματικών διαδικασιών αλλά την θρυαλλίδα για τη συνέχιση του αγώνα με επαναστατική προοπτική.

Να επανανοηματοδοτήσουμε τους αγώνες που δίνουμε και τις ευκαιρίες που γεννιούνται μέσα από αυτούς. Να ενώσουμε τις φωνές μας με τους εξεγερμένους σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Να συνεχίσουμε τον πόλεμο ενάντια στα κράτη και το κεφάλαιο με αμείωτη ένταση. Η βιτρίνα του καπιταλισμού έχει ραγίσει. Να τη θρυμματίσουμε μια για πάντα.

 

Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων της συνόδου κορυφής στο Αμβούργο.

Κατάληψη Terra Incognita      

*Η συνθήκη Schengen είναι η συμφωνία που υπεγράφη στις 14 Ιουνίου  1985 και τέθηκε σε εφαρμογή 10 χρόνια αργότερα, βάσει της οποίας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αλλά και σε όποιον έχει ζητήσει την εισχώρησή του στο κεκτημένο της συμφωνία) καταργείται ο έλεγχος στα σύνορα, καθιερώνεται η ελεύθερη μετακίνηση και επικυρώνεται η αστυνομο-δικαστική συνεργασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.