Τοποθέτηση-χαιρετισμός της αναρχικής συλλογικότητας Vogliamo tutto e per tutti για την εκδήλωση “Η μάχη του Αμβούργου-το χρονικό δυο κόσμων σε σύγκρουση”

Όταν το καλοκαίρι του 2016 κατά την διάρκεια του No Border Camp της Θεσσαλονίκης, πληροφορηθήκαμε τα καλέσματα για την σύνοδο των G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας για τις 6-8 Ιουλίου του 2017 αφενός θεωρήσαμε ότι η χρονική επιλογή για την δημοσιοποίηση των καλεσμάτων ήταν υπερβολική νωρίς και αφετέρου εκφράσαμε τον σκεπτικισμό μας για το εάν θα διεξαχθεί μια τέτοια σύνοδος στο Αμβούργο γενικά και μάλιστα σε μια περιοχή στις παρυφές του St. Pauli, μια από τις πιο γνωστές πολιτικοποιημένες γειτονιές της Ευρώπης. Επιπλέον, έχοντας την εμπειρία παλαιότερων διεθνών ραντεβού αλλά και την επίγνωση του εκφυλισμού του κινήματος της αντιπαγκοσμιοποίησης, οι προσδοκίες ήταν στο ναδίρ. Παρόλο την εντεινόμενη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο, η κινηματική μας ανάλυση στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν ανάλυση ήττας και ανασύνταξης παρά επεξεργασίας ενός επιθετικού σχεδίου με διεθνή χαρακτηριστικά και ανοίγματα. Η σύνοδος των G20 στο Αμβούργο, αποτελούσε ένα μη γεγονός για το ελληνικό κινηματικό γίγνεσθαι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2016.
Το Γερμανικό κράτος προσπάθησε να καταστείλει εξαρχής την οργάνωση του ΝoG20 με εκκενώσεις καταλήψεων, παρακολουθήσεις συντρόφων/σσων, μπούκες σε σπίτια, απαγορεύσεις κλπ. Παίρνει όμως δυναμική απάντηση με συνεχείς επιθέσεις και εμπρησμούς σε κτήρια που θα στεγάσουν το G20, αυτοκίνητα αλλά και αστυνομικά τμήματα σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Αποκορύφωμα των ενεργειών αυτών είναι το σαμποτάζ σε 13 σιδηροδρομικές γραμμές σε όλη την γερμανική επικράτεια στις 19 Ιουνίου 2017, μερικές εβδομάδες πριν την διεξαγωγή της συνόδου. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση “Shutdown G20: take Hamburg offline!” η οποία δηλώνει ότι «χτυπώντας τις σιδηροδρομικές γραμμές, καταφέραμε ένα σοβαρό πλήγμα στο νευρικό σύστημα του καπιταλισμού». Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι του 2017, αρχίζει να διαφαίνεται ότι οι κινητοποιήσεις του Αμβούργου θα έχουν κόσμο και θα είναι και δυναμικές.
 
 
Στις πρώτες μέρες του Ιούλη του 2017, βρέθηκε στο Αμβούργο κόσμος που κατάφερε να γεφυρώσει με πολύ δημιουργικό τρόπο τις πολιτισμικές και ιδεολογικές του διαφορές στα πλαίσια μιας ευρύτερης κινηματικής διαδικασίας. Συνδυάστηκαν με απόλυτη επιτυχία οι οργανωτικές ικανότητες κάποιων με την μαχητικότητα κάποιων άλλων δίνοντας μια δυναμική απάντηση αντίστασης στους ισχυρούς. Είδαμε μπροστά στα μάτια μας πως αποδιοργανώθηκε μια από τις πιο καλοκουρδισμένες κατασταλτικές μηχανές του πλανήτη και πως ανατράπηκε στην πράξη το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιχείρησε να επιβάλλει το γερμανικό κράτος. Και αυτό προφανώς δεν θα μείνει αναπάντητο από το κράτος.

265 σύντροφοι και συντρόφισσες προσήχθησαν κατά την διάρκεια των γεγονότων του Αμβούργο. Δεκάδες από αυτές τις προσαγωγές έγιναν συλλήψεις. Τρείς μήνες μετά την σύνοδο 27 ακτιβιστές παρέμεναν προφυλακισμένοι. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι δύο γεγονότα τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα το πρεστίζ των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών και των κατασταλτικών μηχανισμών. Αφενός το ταυτόχρονο σαμποτάζ σε σιδηροδρομικές γραμμές σε όλη την Γερμανία μερικές εβδομάδες πριν την σύνοδο και αφετέρου οι ανεξέλεγκτες επιθέσεις στην εμπορική περιοχή της Αλτόνα νωρίς το πρωί της Παρασκεύης, 7 Ιουλίου. Οι ενέργεις αυτές ήταν ένα σινιάλο σε όσους αγωνίζονται σε όλη την Ευρώπη ότι είναι εφικτό να καταφέρουμε σοβαρά και μαζικά χτυπήματα ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο και να συντονίσουμε πολύπλοκες και πολυπληθείς δράσεις κάτω από την μύτη των πιο σύγχρονων μεθόδων και υποδομών καταστολής. Αυτό δεν θα μπορούσε παρά να δημιουργήσει γενικευμένη ανησυχία στις αρχές.

Για αυτό και το γερμανικό κράτος έχει επιδοθεί σε μια λυσσαλέα προσπάθεια καταστολής του κινήματος στην χώρα αλλά κάνοντας και απέλπιδες προσπάθειες να συνεργαστεί με αντίστοιχες υπηρεσίες σε άλλες χώρες του ευρωπαικού βορρά. Σχεδόν αμέσως μετά την σύνοδο ασκείται αστυνομική πίεση και διαρρέουν απειλές για γνωστές καταλήψεις του Αμβούργου και του Βερολίνου όπως η Rote Flora αλλά και οι Rigaer και Friedel 54. Στις 25 Αυγούστου, λαμβάνει χώρα και η πρώτη εκδικητική επίδειξη κατασταλτικής δύναμης και συμβολισμού με το κλείσιμο του γερμανικού σάιτ αντιπληροφόρησης Linksunten. Ταυτόχρονα, μπάτσοι μπουκάρουν σε σπίτια στο Freiburg και κατάσχουν υπολογιστές και τραμπουκίζουν φερόμενους/ες διαχειριστές/ριες της σελίδας με την κατηγορία ότι «η ιστοσελίδα στοχεύει στην καταστροφή του γερμανικού συντάγματος». Κατά την διάρκεια του φθινοπώρου γίνονται συνεχείς επιδρομές σε σπίτια συντρόφων, στέκια και καταλήψεις σε όλη την Γερμανία. Αποκορύφωμα είναι η τελευταία εισβολή μπάτσων τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου σε 24 διαφορετικά κτίρια σε οχτώ διαφορετικά κρατίδια της Γερμανίας όπου ξανά κατασχέθηκαν υπολογιστές, τηλέφωνο και εξωτερικοί δίσκοι. Το γερμανικό κράτος φτάνει μέχρι και να μπλοκάρει τον τραπεζικό λογαριασμό για την οικονομική στήριξη φυλακισμένων της ομάδας νομικής βοήθειας στο Αμβούργο.

Η απάντηση σε αυτά τα κύματα καταστολής είναι μία: αλληλεγγύη, αλληλεγγύη, διεθνής αλληλεγγύη! Είναι καιρός να μεταφράσουμε τις οργανωτικές μας ικανότητες, την μαχητικότητα μας, τις προσωπικές και πολιτικές μας σχέσεις σε ένα κύμα στήριξης, αυτό-οργάνωσης και αλληλεγγύης. Τα γεγονότα του Αμβούργου μας δείχνουν τον δρόμο και δημιουργούν αισθήματα αισιοδοξίας για το κινηματικό μας μέλλον και αποτελούν την καλύτερη αφορμή για αντιστροφή του κλίματος ματαιότητας και ηττοπάθειας. Είναι στο χέρι μας να μην τα αφήσουμε να γίνουν μια όμορφη παρένθεση σε μια περίοδο κινηματικής άμπωτης και διαχείρισης ήττας. Να μην αφήσουμε την καταστολή να νικήσει. Είναι η ώρα να συνθέσουμε τις δράσεις μας, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση στην κατεύθυνση της συνολικής ανατροπής του κράτους και του καπιταλισμού. Είναι η στιγμή να πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι/ες στις ιδέες μας, στις δυνάμεις μας και τις πρακτικές μας. Ας αποτελέσουν τα γεγονότα στο Αμβούργο έμπνευση για όλους τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους.

Στέλνουμε τους πιο θερμούς μας αγωνιστικούς χαιρετισμούς και αισθήματα στήριξης στους συντρόφους/ες μας στην Γερμανία. Η καταστολή τους δεν μας φοβίζει. Μας εξοργίζει. Γιατί κανένα Αμβούργο δεν τελείωσε ποτέ. Όλα συνεχίζονται στις πόλεις και στις γειτονιές μας με οργάνωση και αγώνα ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο για την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση, για ένα κόσμο ισότητας-δικαιοσύνης-αλληλεγγύης-ελευθερίας. Για την αναρχία και τον κομμουνισμό.

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες και διωκόμενους των κινητοποιήσεων ενάντια στη σύνοδο του G20 στο Αμβούργο.
Αλληλεγγύη στους χώρους αγώνα και τις κινηματικές υποδομές που βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής

αναρχική συλλογικότητα Vogliamo tutto e per tutti

vogliamotutto.espivblogs.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.