Ενημέρωση από τη βαλκανική διεθνιστική πορεία αλληλεγγύης

Το Σάββατο 10/3 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η παμβαλκανική πορεία διεθνιστικής αλληλεγγύης την οποία πλαισίωσαν τόσο με την παρουσία τους όσο και με καλέσματα σύντροφοι και συντρόφισσες από άλλες πόλεις της χώρας αλλά και από όλα τα Βαλκάνια.

Η πορεία συσπείρωσε περισσότερα από 4000 άτομα και κινήθηκε δυναμικά, φωνάζοντας συνθήματα, πετώντας τρικάκια, γράφοντας σπρέι και μοιράζοντας κείμενα, ενώ κατά τη διάρκεια της σπάστηκαν και κάποιες κάμερες.

Στις 11.00 είχε καλεστεί προσυγκέντρωση στην κατάληψη Libertatia σε ένδειξη αλληλεγγύης, λόγω του εμπρησμού της στις 21 Γενάρη από φασίστες. Ο κόσμος που μαζεύτηκε εκεί κινήθηκε προς την Καμάρα όπου ενώθηκε με τον υπόλοιπο κόσμο που είχε συγκεντρωθεί ήδη. Στη προσυγκέντρωση αυτή καλούσαν η συνέλευση της κατάληψης Libertatia, η κατάληψη Mundo Nuevo, η συνέλευση αλληλεγγύης στη Libertatia, το ελευθεριακό σχήμα φιλοσοφικής, η  Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere, η κατάληψη Rosa de foc, η Α.Π.Ο. και οι ομάδες που την απαρτίζουν, η Ταξική αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών), το Πέλοτο (Ξάνθη), η Αναρχική Συλλογικότητα κιάτρα (Άρτα), το στέκι Pasamontana και συλλογικότητες από τα Βαλκάνια. Μετέπειτα προσχώρησε στο συγκεκριμένο κομμάτι της πορείας και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση.

Ο κόσμος που καλούσε στην Καμάρα, κάποιες από τις ομάδες που καλούσαν στην προσυγκέντρωση της Libertatia και αρκετοί σύντροφοι/ισσες από τα Βαλκάνια βρέθηκαν την προηγούμενη μέρα σε μια μεγάλη συνέλευση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Η συγκέντρωση της Καμάρας έθετε ως πολιτικές αιχμές τον αγώνα ενάντια στους εθνικισμούς, τις εντάσεις και τους πολέμους στα Βαλκάνια και παντού αλλά και την αλληλεγγύη σε όλες τις καταλήψεις που δέχτηκαν επίθεση.

Στην κορυφή των μπλοκ που ξεκίνησαν από την Καμάρα, συγκροτήθηκε το βαλκανικό μπλοκ το οποίο εκτός από τους συντρόφους/ισσες που ήρθε από γειτονικές χώρες, στήριξαν συλλογικότητες από τη Θεσσαλονίκη όπως η Κατάληψη Υφανέτ, αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολούθησε το αντιπατριωτικό-αντιπατριαρχικό μπλοκ που καλούσαν οι +τεχνία- και οι Soire Noir και που επίσης πλαισιώθηκε από πολλούς συντρόφισσες και συντρόφους από όλα τα Βαλκάνια.

Σειρά είχε το μπλοκ το οποίο δημιούργησαν συλλογικότητες από τη Θεσσαλονίκη (Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Θεσ/νίκης, Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσ/νίκης, Κατάληψη Terra incognita, Συλλογικότητα Αναρχικών από τα Ανατολικά, Αναρχική Ομάδα Πυρανθός, Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας, σύντροφοι/ συντρόφισσες) και που συνοργανώθηκε ή/και στηρίχθηκε από συλλογικότητες από πολλές πόλεις της Ελλάδας (ενδεικτικά αναφέρουμε τους:  Vogliamo tutto e per tutti, Αναρχική Ομοσπονδία και τις ομάδες που την αποτελούν, Αναρχικό- Αντιεξουσιαστικό στέκι Άτακτον -Πάτρα-, ΕΣΕ Ιωαννίνων, Σεμπρεβίβα και No Pasaran -Γιάννενα- κ.α.). Η -πολύ δυναμική και οργανωμένη- περιφρούρηση του μπλοκ αποτελούνταν από πάνω από 120 συντρόφισσες και συντρόφους.

Στην Καμάρα επίσης καλούσαν πολλές ακόμα συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα (Κατάληψη 111, Κατάληψη Gare, Αυτόνομο Στέκι Καβάλας, Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου, Ομάδα φοιτητ(ρι)ών για την αλληλεγγύη στον αγώνα της ΒΙΟ.ΜΕ., Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε κ.α.).

Στην πορεία, ακολούθησε το μπλοκ του Συντονισμού Αναρχικών Κεντρικής Ελλάδας, αλλά και ένα ακόμη μπλοκ που συγκροτήθηκε από τη Δομή Αυτοάμυνας Καταλήψεων και Εγχειρημάτων Στέγασης Μεταναστών από την Αθήνα.

Στο τελευταίο μέρος της πορείας ακολούθησαν οι: Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση , η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ μετά την πλατεία Αριστοτέλους στην πορεία συμμετείχαν και Κούρδοι και Κούρδισσες που εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούσαν συγκέντρωση αλληλεγγύη στο Αφρίν, το οποίο πολιορκείται από τον Τουρκικό στρατό.

Η πορεία αυτή ήρθε να κάνει ξεκάθαρο ότι οι εκμεταλλευόμενοι και καταπιεσμένοι των Βαλκανίων και του κόσμου δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Τα συμφέροντα των κυρίαρχων είναι τα ίδια όποια γλώσσα και αν μιλάνε, όποιο όνομα και αν έχουν. Για αυτό και διεκδικούμε τη ζωή και την ελευθερία μας από κοινού ενάντια σε ονομασίες και εθνικές ταυτότητες, ενάντια στα κράτη, τα αφεντικά αλλά και το μακρύ τους χέρι, τους φασίστες.

Τέλος, δε μπορούμε παρά να αναφέρουμε τους δεκάδες που μπήκαν στην πορεία ενώ αυτή βρισκόταν σε κίνηση αλλά και τους ακόμα περισσότερους που συναντώντας την,  αντιλήφθηκαν τη δυναμική της αλλά και τους λόγους που την κατέβασαν στο δρόμο. Για όλους αυτούς του λόγους, αξιολογούμε ότι η πορεία αυτή, καθώς και όλες οι δράσεις που προηγήθηκαν, άφησε πλούσια παρακαταθήκη τόσο για τον κόσμο του αγώνα, όσο και για την πόλη. Αποτέλεσε μία σημαντική στιγμή του αγώνα απέναντι στα κράτη και το κεφάλαιο, στα έθνη και στους εθνικισμούς που χωρίζουν τους καταπιεσμένους, απέναντι στους φασίστες που δε θα καταφέρουν να κερδίσουν τους δρόμους αυτής αλλά και κάθε πόλης.

ΚΑΝΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΔΕ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ –  ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΔΕ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ
ΚΑΜΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ
 
Για το βίντεο της πορείας: www.youtube.com/watch?v=8WTq3rik2ms

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Θεσ/νίκης, Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσ/νίκης, Κατάληψη Terra incognita, Συλλογικότητα Αναρχικών από τα Ανατολικά, Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας, σύντροφοι/ συντρόφισσες

Leave a Reply

Your email address will not be published.