Διασυλλογική ενημέρωση από την αντιφασιστική πορεία συμπλήρωσης 6 χρόνων από τη φασιστική δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Την Τετάρτη 18/9 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μαζική αντιφασιστική πορεία επ’ αφορμή της συμπλήρωσης έξι χρόνων από τη φασιστική δολοφονία του αντιφασίστα, ράπερ, Παύλου Φύσσα από το μαχαίρι του Χρυσαυγίτη Ρουπακιά. Στην πορεία καλούσαν, μεταξύ άλλων, οι εξής ομάδες: Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Αναρχική Συλλογικότητα Pueblo, Κατάληψη Terra Incognita, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος “Σχολείο”, Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών, Συλλογικότητα Αναρχικών από τα Ανατολικά, οι οποίες συγκρότησαν κοινό αντιφασιστικό μπλοκ με τη συνδρομή συντρόφων και συντροφισσών και από άλλες αναρχικές/αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες της πόλης. Παρουσία είχαν επίσης η Αναρχική Μαθητική Ομάδα “Αταξία”, η Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό “Μαύρο & Κόκκινο”, η Συλλογικότητα για τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό “Libertatia”, η Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών “Quieta Movere”, αλλά και οργανώσεις και σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Το κοινό αντιφασιστικό μπλοκ που εμείς συγκροτήσαμε αριθμούσε πάνω από 600 άτομα. Με αφετηρία την Καμάρα η πορεία κινήθηκε κατά μήκος των οδών: Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή, Σαλαμίνος, Λεωφόρου Νίκης, Βενιζέλου, Εγνατία, για να καταλήξει στο άγαλμα Βενιζέλου. Οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς επέλεξαν να πραγματοποιήσουν ξεχωριστό δρομολόγιο και έτσι αποκόπηκαν από το υπόλοιπο σώμα της πορείας, στρίβοντας από την οδό Αγίας Σοφίας. Τα αντιφασιστικά μπλοκ που συγκρότησαν οι αναρχικές και αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες ήταν ισχυρά περιφρουρημένα και είχαν δυναμικό παλμό καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας.

Μπορεί οι φασίστες να έχουν πλέον αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημόσιας σφαίρας ως αποτέλεσμα της τελικής αποδυνάμωσης της εθνικιστικής έξαρσης που επέφερε το ζήτημα της ονοματολογίας της γειτονικής χώρας, της μακρόσυρτης δίκης της Χ.Α., της εξόδου της από τη Βουλή με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αποστέρηση κρατικών κονδυλίων, κλείσιμο γραφείων, μείωση μελών, εσωτερικές διασπάσεις) και κυρίως λόγω των μαχητικών αντανακλαστικών που επέδειξε με συνέπεια το αντιφασιστικό κίνημα, ωστόσο ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι αδιάκοπος όσο ακόμα υφίστανται ο καπιταλισμός και το κράτος, όσο συνεχίζουν να αναπαράγονται οι κοινωνικές και ταξικές αντιθέσεις προς όφελος του αστικού στρατοπέδου.

Η αλλαγή στην κρατική διαχείριση με την ανάδειξη της παραδοσιακής δεξιάς, δηλαδή της Ν.Δ., σε κυβερνών κόμμα έχει καταστήσει τις φασιστικές εφεδρείες του κεφαλαίου αδρανείς στην παρούσα συγκυρία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ανάγει την κρατική καταστολή ως κύρια αιχμή του πολιτικού της προγράμματος, εν αντιθέσει με την προηγούμενη η οποία, για επικοινωνιακούς λόγους, δε διαφήμιζε το πλούσιο κατασταλτικό της έργο (βλ. εκκενώσεις καταλήψεων, αναίτιες επιθέσεις σε αναρχικά μπλοκ, απάνθρωπη διαχείριση των μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης). Συνάγεται, λοιπόν, το συμπέρασμα ότι στην παρούσα φάση η επίσημη κρατική καταστολή επαρκεί για την καταστολή των υπαρχουσών κοινωνικών και ταξικών αγώνων που προσπαθούν να ανακάμψουν έπειτα από την περίοδο μερικής ενσωμάτωσής τους από τις σοσιαλδημοκρατικές υποσχέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., γι’ αυτό και οι επικουρικές κατασταλτικές δυνάμεις του παρακράτους βρίσκονται προς το παρόν στην αναμονή και το παρασκήνιο.

Εμείς, ως αντιφασίστες/ριες και αντιεξουσιαστές/τριές, ως κομμάτι των από τα κάτω των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων, θα συνεχίζουμε να χτυπάμε όχι μόνο τον φασισμό, αλλά και το σύστημα που τον γεννά αγωνιζόμενοι για την καταστροφή του κράτους και του καπιταλισμού, για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων, για τη γενικευμένη κοινωνική αυτοδιεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να συγκρουστούμε με τους κάθε λογής μηχανισμούς του κεφαλαίου και του κράτους, συγκαταλεγομένων και των φασιστών, της πιο επιθετικής εφεδρείας δηλαδή που διαθέτουν. Για να μπορέσουμε, όμως, να νικήσουμε, οφείλουμε να συνθέσουμε πλατιά μέτωπα διεθνιστικής αλληλεγγύης, ενάντια στους τεχνητούς διαχωρισμούς (βάσει φύλου, φυλής, θρησκείας, ηλικίας) που επιχειρούν να μας επιβάλλουν οι κατέχοντες την οικονομική και πολιτική εξουσία.

Να τολμήσουμε το «αδύνατο», για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με το αδιανόητο, να δοκιμάσουμε στην πράξη τις απέραντες δημιουργικές μας δυνατότητες, να απελευθερώσουμε τις χειραφετικές μας δυναμικές, για να οικοδομήσουμε αλληλέγγυες κοινότητες ελεύθερων και ίσων ανθρώπων, έχοντας κατά νου πως αυτοί που ευθύνονται για το ότι ο πόλεμος με τον φασισμό είναι τόσο μακροχρόνιος, είναι όσοι του προσφέρουν ειρήνη.

ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ, ΟΣΕΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ –ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Αναρχική Συλλογικότητα Pueblo

Ελεύθερος Κοινωνικός χώρος “Σχολείο”

Συλλογικότητα αναρχικών από τα Ανατολικά

Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών

Κατάληψη Terra Incognita

Leave a Reply

Your email address will not be published.