Παρέμβαση στο ΕΚΕΤΑ ενάντια στο αντιμεταναστευτικό πρόγραμμα Roborder

ΝΑΤΟ, εταιρείες, ακαδημαϊκοί-όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί

Η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων σε συνεργασία με τη FRONTEX είναι κάτι αδιαφιλονίκητο. Ήδη όταν το 2016 έκλεισε η βαλκανική δίοδος, παρατηρητές ξεκίνησαν ανεπίσημα να βρίσκονται στην Ειδομένη, στο πλαίσιο αναζήτησης υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις που σχετίζονταν με το ISIS. Ταυτοχρόνα επιτηρούσαν τις διαδικασίες φύλαξης των συνόρων και κατέθεταν συμβουλές, τις οποίες ακολούθησε το ελληνικό κράτος δοκιμάζοντας νέα μοντέλα διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης και φύλαξης των συνόρων. Η όλη πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών του 2015 στράφηκε στην διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μετατρέποντας τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου σε τεράστια καμπ (με αντάλλαγμα οικονομικά οφέλη προς τις κυβερνήσεις των εκεί χωρών),  δίνοντας έτσι στους πολίτες της ΕΕ την αίσθηση της ασφάλειας απέναντι στον «εχθρό».

Τα τελευταία χρόνια δυνάμεις της FRONTEX περιπολούν τα χερσαία σύνορα της χώρας (Έβρος, Κιλκίς) καθώς επίσης και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου (Σάμος, ΧίοςΜυτιλήνη, Κως). Σε συνεργασία με τις εγχώριες δυνάμεις, πραγματοποιούν ελέγχους των συνόρων και των περασμάτων μέσα από αυτά, με σκοπό να ελέγξουν τους ίδιους τους μετανάστες. Την ίδια στιγμή φρεγάτες του NATO, της FRONTEX και της ελληνικής ακτοφυλακής, περιπολούν στα θαλάσσια περάσματα.Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν πραγματοποιήθει PUSHBACK, δηλαδή βίαιες επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία με επιθέσεις σε λέμβους μεταναστών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους από πνιγνούς στα υγρά νεκροταφεία της συνοριακής γραμμής. Την ίδια στιγμή η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας των δικών της πολιτών με την προβολή των διεθνών δυνάμεων που «προστατεύουν» τα σύνορά της απέναντι στην «εισβολή των λαθρομεταναστών» όπως παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ.

Από τη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε την διαχείριση της κρατικής διακυβέρνησης, έθεσε σε ισχύ την πολλά υποσχόμενη αντιμεταναστευτική πολιτική που αποτύπωνε η προεκλογική της ατζέντα όλο το προηγούμενο διάστημα (στο πλαίσιο του δόγματος Ησυχία Τάξη και Ασφάλεια). Στις 31/8 συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ και έθεσε 7 άξονες στη δράση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Ένας από αυτούς  ήταν ο εξής:

Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων,  μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κλπ).

Η ιστορία αυτή μόνο καινούργια δεν είναι. Όπως είχε πει και ο πρώην πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, το κράτος έχει συνέχεια, το ίδιο και η διαχείριση του μεταναστευτικού ασχέτως του φορέα που διαχειρίζεται την εξουσία. Τον Μάϊο του 2017, μέσα από μια τεράστια διακρατική συνεργασία δυνάμεων της αστυνομίας, του στρατού και της συνοριοφυλακής, υπουργείων εθνικής άμυνας, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και  εταιρειών που ειδικεύονται στους τομείς της ρομποτικής, των ηλεκτρονικών τεχνολογιών, των αυτοματισμών και των τηλεπικοινωνιών σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και σαφέστατα η Ελλάδα ξεκίνησε το πρόγραμμα Autonomous Swarm of Heterogeneous Robots for Border Surveillance. Το πρόγραμμα, που βρίσκεται κάτω από τον αυστηρό έλεγχο και την επιτήρηση του τομέα επιστήμης και τεχνολογίας του ΝΑΤΟ, έχει συνολικό προϋπολογισμό 8.997.781 EUR, επιδοτούμενα με το πρόγραμμα Horizon H2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον ελλαδικό χώρο για τις ανάγκες του προγράμματος που καθοδηγείται υπό την επίβλεψη των Δρ. Ιωάννη Κομπατσιάρη και καθ. Ηλία Κοσματόπουλο εργάζονται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Στόχο του προγράμματος με την κωδική ονομασία Roborder, αποτελεί η ανάπτυξη ενός αυτόνομου συστήματος επιτήρησης συνόρων με τη χρήση μη επανδρωμένων ρομπότ συμπεριλαμβανομένων εναέριων, θαλάσσιων, υποβρυχίων και επίγειων οχημάτων. Το σύνολο της ρομποτικής πλατφόρμας μεταξύ άλλων θα ενσωματώνει πολυτροπικούς αισθητήρες σε ένα ενιαίο διαλειτουργικό δίκτυο με δυνατότητες ανίχνευσης για έγκαιρη αναγνώριση παράνομων δραστηριοτήτων στα σύνορα και σε παράκτιες περιοχές.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω η κατεύθυνση που ακολουθείται είναι αυτή της εντεινόμενης καταστολής μέσω τεχνολογικών μέσων (με σκοπό την μείωση της παραβίασης των συνόρων)  σε συνδυασμό με μια σειρά νομοθετημάτων που μετατρέπουν τους μετανάστες που ήδη βρίσκονται εδώ σε πλεονάζον πληθυσμό, οδηγώντας τους προς την παραβατικότητα (κατάργηση της χορήγησης ΑΜΚΑ, νέα κλειστά κέντρα κράτησης, αλλαγές στη νομοθεσία του ασύλου). Η εντεινόμενη παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ με νέες βάσεις ή αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Άραξος) καθώς και δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα εξυπηρετεί ταυτοχρόνως και άλλους άξονες της εξωτερικής της πολιτικής. Η Ελλάδα εμφανίζεται ως φορέας σταθερότητα στη ΝΑ Μεσόγειο αλλά και μια δύναμη που μπορεί να αποτελέσει ευρωπαϊκό αντίβαρο στην «τούρκικη προκλητικότητα». Έτσι δικαιολογεί και επιχειρεί να νομιμοποιήσει κοινωνικά τις ανάγκες για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του αμυντικού της εξοπλισμού, να αναπτύξει νέες συμμαχίες που μπορεί να σημαίνει περαιτέρω εδαφικές παραχωρήσεις στα στρατιωτικά μονοπώλεια.

Το ελληνικό κράτος θέτει ως ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας, τον πόλεμο ενάντια στους μετανάστες. Μετατρέπει το Αιγαίο σε έναν απέραντο υγρό τάφο, καταδιώκει μέχρι θανάτου οχήματα στις εθνικές οδούς, νομοθετεί την προσπάθεια αναστολής της ενσωμάτωσής τους στο υπόλοιπο κοινωνικό σώμα, εκκενώνει καταλήψεις στέγης και επιτίθεται με τον πιο ωμό και ποταπό τρόπο σε κοινότητες αγώνα. Την ίδια στιγμή που ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται αδιάκοπα, προκαλώντας νέα μεταναστευτικά ρεύματα, η κυβέρνηση κάτω από τις νατοϊκές επιταγές και την κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική εντείνει την πολεμική της προετοιμασία και τις εξοπλιστικές της αναβαθμίσεις.

Στο πρόσωπο των μεταναστών δε βλέπουμε εχθρούς. Όπως εχθρούς δε βλέπουμε στο χρώμα του δέρματος, στη γλώσσα που μιλάνε, στο φύλο και τη φυλή. Βλέπουμε τη φρίκη και τη βιαιότητα του πολέμου και της οικονομικής εξαθλίωσης. Τη βαρβαρότητα της εξουσίας και τη δίψα των ισχυρών για το αίμα των εκμεταλλευόμενων. Ντόπιοι και ξένοι χτίζουμε από κοινού, αυτοοργανωμένες κοινότητες αλληλεγγύης και αγωνιζόμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση που επιβάλλουν οι κρατιστές. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συντροφισσών και των συντρόφων από τη συνέλευση καταλήψεων, συλλογικοτήτων, διεθνιστών/τριών, μεταναστών-προσφύγων, αλληλέγγυων για πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους αγώνα που δέχονται την κρατική καταστολή, πραγματοποιήσαμε σήμερα 2 Νοέμβρη παρέμβαση αντιπληροφόρησης στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θέσσαλονίκη. Να μπλοκάρουμε στην πράξη το πρόγραμμα Roborder καθώς και κάθε υπηρεσία του ελληνικού κράτους, των εταιρειών και της ακαδημαϊκής προς το ΝΑΤΟ, που οικοδομεί την Ευρώπη φρούριο πάνω στα πτώματα των μεταναστριών και των μεταναστών.  Στην εντεινόμενη προσπάθεια του ελληνικού κράτους να μετατραπεί σε ένα απέραντο ναρκοθετημένο στρατόπεδο συγκέντρωσης που σήμερα είναι για τους μετανάστες και αύριο για όλους όσους δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της καθεστηκυίας τάξης, δε θα μείνουμε θεατές. Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους.

Τα σύνορα είναι χαρακιές στο σώμα του πλανήτη-Ελεύθερες μετακινήσεις για όλες-ους

Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι, στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι ξένοι

Leave a Reply

Your email address will not be published.