Παρέμβαση σε υποκατάστημα της MLS-Η Yasmin δεν είναι μόνη

Στις 2 Νοέμβρη, 16 γυναίκες κρατούμενες μετανάστριες ξεκίνησαν απεργία πείνας στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη όπου και κρατούνται εν αναμονή ολοκλήρωσης της διαδικασίας αίτησης ασύλου που έχουν καταθέσει. Ταυτόχρονα διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης τους. Μέχρι στιγμής για τις 15 απεργούς, το αίτημα να μεταφερθούν πίσω στα νησιά όπου έγινε και η αρχική ταυτοποίηση για να ολοκληρώσουν στα εκεί hot spot τη διαδικασία ασύλου ικανοποιήθηκε. Παραμένει μια κρατούμενη, η Yasmin, που συνεχίζει ακόμα την απεργία πείνας εν αναμονή της ικανοποίησης και του δικού της αιτήματος για μεταφορά στο αντίστοιχο hot spot.

Η συνθήκη που βιώνουν οι μετανάστριες απεργές είναι ακόμα μια εικόνα της κρατικής διαχείρισης του μεταναστευτικού. Μιας διαχείρισης βαμμένης με αίμα στα κέντρα κράτησης, στους δρόμους μετά από καταδιώξεις, στο βυθό του Αιγαίου. Μιας διαχείρισης που διατηρεί τις μετανάστριες αόρατες από την κοινωνία, κλεισμένες σε κέντρα κράτησης και hot spot, μακριά από τον αστικό ιστό. Την ίδια στιγμή επιταχύνει τις διαδικασίες απέλασης των μεταναστών και στήνει νέα εμπόδια στη διαδικασία της αίτησης ασύλoυ.

Τέτοια εμπόδια είναι και τα εξής που ψηφίστηκαν στο πρόσφατο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό:

  • Η εξαίρεση του πάσχοντος από μετατραυματικού στρες από ναυάγιο στην κατηγορία των ευάλωτων προσώπων
  • Ρύθμιση που προβλέπει  πως αν ο αιτών δεν συμμορφωθεί  με τους όρους και τις προϋποθέσεις του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του κέντρου που διαμένει, θα περιορίζονται ή και θα διακόπτονται οι υλικές συνθήκες υποδοχής
  • Ρύθμιση σύμφωνα με την οποία αν κάποιος δεν συμμορφώνεται με την απόφαση μεταφοράς του, θα δημιουργείται τεκμήριο ότι δεν επιθυμεί την υπαγωγή του στις διατάξεις για χορήγηση διεθνούς προστασίας.
  • Η κατάργηση της δυνατότητας του αιτούντος να έχει πρόσβαση στην απασχόληση μετά τη λήψη του δελτίου αιτούντος, παρά μόνο να παρέχεται τέτοιο δικαίωμα μετά την πάροδο 6 μηνών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης της αίτησης και υπό τον όρο ότι δεν θα έχει ληφθεί απόφαση σε πρώτο βαθμό
  • Η υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας του αιτούντος κατά τη συζήτηση της προσφυγής του σε δεύτερο βαθμό επί ποινή απόρριψης της προσφυγής του και η υποχρέωση κατάθεσης αιτιολογημένου δικογράφου για την προσφυγή, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχεται δωρεάν στον προσφεύγοντα νομική βοήθεια
  • Διάταξη που ορίζει αρμόδιο δικαστήριο για την εξέταση των αιτήσεων ακύρωσης το διοικητικό πρωτοδικείο και δη μόνο αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια στιγμή η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της χώρας ενισχύεται με την αύξηση των περιπολιών στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας από τη FRONTEX, τις προκήρυξεις πρόσληψης νέων συνοριοφυλάκων και την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών βοηθημάτων στα σύνορα. Τέτοια προγράμματα είναι το Roborder του ΕΚΕΤΑ αλλά και το RX-4 drone του ΑΠΘ.

Την Πέμπτη 14 Νοέμβρη, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με σπρέι και τρικάκια στο υποκατάστημα της MLS, στην Τσιμισκή. Η εταιρεία MLS στο πλαίσιο της ανάπτυξης και εμπορίας καινοτόμων προϊόντων συμμετέχει στα παραπάνω προγράμματα, τα οποία θα αποτελέσουν άλλο ένα όπλο στα χέρια των κρατικών μηχανισμών για τον έλεγχο και την επιτήρηση των συνόρων, ένα όπλο που θα χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο που διεξάγεται εναντίον των καταπιεσμένων, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι φορείς που το χρηματοδοτούνε είναι και οι ίδιοι που συμμετέχουν και στηρίζουν ενεργά τον πόλεμο που διεξάγεται στα εδάφη, απ’ όπου εκτοπίστηκαν βίαια χιλιάδες άνθρωποι, τόσο σε στρατιωτικό όσο και οικονομικό επίπεδο.

Στον αγώνα των μεταναστριών για ζωή και αξιοπρέπεια καμιά δεν είναι μόνη. Σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής (στο σχολείο, στη δουλεία, στην γειτονία μας) οφείλουμε να αναδείξουμε τον πραγματικό εχθρό που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο και την καταπίεση των ζωών μας και να έρθουμε σε σύγκρουση μαζί του. Τη στιγμή που η καταστολή απέναντι σε όσους αγωνίζονται αυξάνεται, ντόπιοι και ξένοι χτίζουμε από κοινούαυτοοργανωμένες κοινότητες αλληλεγγύης και αγωνιζόμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση που επιβάλλουν οι κρατιστές.

Να σπάσουμε τον επιβαλλόμενο διαχωρισμό των μεταναστών σε νόμιμους και μη που εξυπηρετεί τον έλεγχο και την καταστολή τους. Οι μετνάστριες δεν είναι μόνες, να υψώσουμε γέφυρες αλληλεγγύης γκρεμίζοντας σύνορα και φράχτες.

Άμεση ικανοποίηση του αιτήματος της μετανάστριας απεργού πείνας Yasmin

Φωτιά στα κέντρα κράτησης-Ελεύθερες μετακνήσεις για όλες

Leave a Reply

Your email address will not be published.