Εντατικοποίηση της καταστολής απέναντι στον κόσμο του αγώνα

Εισήγηση της συλλογικότητας στην ενημερωτική εκδήλωση γα τις διώξεις συντροφισσών και συντρόφων από τις εταρείες OVIT-Leroy Merlin καθώς και την προφυλάκιση του αναρχικού συντρόφου Χριστόφορου Κορτέση.

Ίσως ο όρος εντατικοποίηση της καταστολής απέναντι στον κόσμο του αγώνα, δεν είναι και η ακριβέστερη αποτύπωση της στρατηγικής που εφαρμόζεται στη περίοδο που διανύουμε. Για την ακρίβεια, η δεξιά, όπως και πάντα έτσι και τώρα έχει κυρήξει πόλεμο απέναντι στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνικής βάσης για να θυμήσει ακόμη μια φορά ποιός είναι στο τιμόνι και ποιανού τα συμφέροντα δακυβευονται. Με έναν παλιό γνώριμο τσαρλατάνο της αντιτρομοκρατίας και της μηδενικής ανοχής, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προσπαθεί να καταστείλλει κάθε εστία αμφισβήτησης και αγώνα ενάντια στην επικυριαρχία του κρατισμού και της ομαλότητας, στοχοποιώντας πραγματκά ότι κινείται. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους.

Μια σύγχρονη επιχείρηση Αρετή

Ήδη από τις αρχές του Σεπτέμβρη η νέα κατασταλτική κανονικότητα κάνει την εμφάνισή της, κάτω από το πρίσμα των καθαρών Εξαρχείων. Δεκάδες καταλήψεις μεταναστών εκκενώνονται (ή απειλούνται υπό εκκένωση το επόμενο διάστημα), ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν εξαρχής και οι πολιτικές δομές (καταλήψεις, αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και δομές αγώνα). Οι εκκενώσεις που διαδέχονται η μία την άλλη, φέρνουν μαζί τους και τη μόνιμη στρατοπέδευση των ένστολων δολοφόνων στη γειτονιά των Εξαρχείων με αποτέλεσμα τα περιστατικά προσαγωγών και συλλήψεων, ξυλοδαρμών, βασανιστηρίων και σεξιστικών περιστατικών να είναι πλέον μόνιμα. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη η Αστυνομία τεχνηέντως δείχνει ευάλωτη με αποτέλεσμα την υλικοτεχνική της αναβάθμιση. Αυξάνονται οι περιπολίες και οι επεμβάσεις στον αστικό ιστό, τα τμήματα και οι υπηρεσίες επανδρώνονται με νέα στελέχη, ιδρύονται νέες ειδικές μονάδες επέμβασης στα πρότυπα των αντιτρομοκρατικών σχεδιασμών που εφαρμόζουν οι δυτικές μητροπόλεις (μαύροι πάνθηρες), επανασυστήνονται τα μηχανοκίνητα τάγματα εφόδου της ΔΕΛΤΑ απλά υπό νέα ονομασία πλέον, ενώ η συνδρομή των ΕΚΑΜ και η παρουσία της Αντι-τρομοκρατικής σε ελέγχους και επιχειρήσεις αποτελεί κάτι μόνιμο πλέον.

«…Θα τελειώσουμε οριστικά με την εγχώρια τρομοκρατία»

Κεντρικό διακύβευμα για τη δεξιά αποτελεί το μεγάλο ξεκαθάρισμα με την ένοπλη επαναστατική πάλη, έτσι ώστε να διατηρήσει το μονοπώλειο της νόμιμης βίας μέσα από τους πολέμους που γεννά, στηρίζει και συμμετέχει. Σε αυτή την κατεύθυνση και όχι μόνο κινούνται οι τροποποιήσεις του Νέου Ποινικού Κώδικα, με βάση τον οποίο πλέον, τρομοκρατική, στην ουσία, βαφτίζεται κάθε πράξη που εναντιώνεται στην κρατική και καπιταλιστική σταθερότητα. Χαρακτηριστικές είναι ακόμα και οι διατάξεις που φωτογραφίζουν (και ώς τετοιες διαφημίζονται) ξεκάθαρα τη δράση ριζοσπαστικών ομάδων (πχ …νέα τροποποίηση του ΠΚ για Ρουβίκωνα) όπως για παράδειγμα …η φυλάκιση έως τρία έτη, για όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας – ΔΕΗ κ.λπ.) «και προκαλεί έτσι διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας» που στοχοποιεί ανοιχτά τις παρεμβάσεις ομάδων που μέσα από τη δράση τους αναδεικνύουν την κρατική και καπιταλιστική εκμετάλλευση. Η δεξιά ουσιαστικά έρχεται να θεσμοθετήσει επίσημα την προστασία των καπιταλιστικών συμφερόντων απέναντι στη κοινωνική βάση (οι τελικές ρυθμίσεις προβλέπουν επίσης ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία έτη για τους δράστες επιθέσεων που έχουν γίνει σε συμβολαιογραφικά γραφεία και διακόπτουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών. Παράλληλα, ορίζουν πως όσοι παράνομα εισέρχονται και απλά παραμένουν σε συμβολαιογραφικά γραφεία όπου διεξάγονται πλειστηριασμοί τιμωρούνται με εξάμηνη φυλάκιση).

Αυξάνονται τα όρια του δικαιώματος άδειας πολυσοβιτών για υποθέσεις τρομοκρατίαςαπό τα 17 στα 22 έτη ενώ προστίθενται νέες διατάξεις, όπου λογοκρίνεται και διώκεται η κίνηση κάποιου στο διαδίκτυο καθώς μπορεί να θεωρηθεί …απειλή σε τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή πρόκληση ή διέγερση σε διάπραξή της όπου εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, ή ακόμα και οι μετακινήσεις κάποιου που μπορεί να θεωρηθούν … ταξίδια «με σκοπό να τελέσει ή να συμβάλλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, να συμμετάσχει στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, με επίγνωση του γεγονότος ότι η εν λόγο συμμετοχή θα συμβάλλει στις εγκληματικές δραστηριότητες αυτής της ομάδας ή με σκοπό να προσφέρει ή να παρακολουθήσει εκπαίδευση για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.

Όμως πέρα από την θεσμοθετημένη καταστολή υπάρχουν και οι άγραφοι κανόνες του παιχνιδιού εξουσίας με νέες στρατηγικές έντασης και δοκιμές καταστολής βγαλμένες από το σκοτεινό παρελθόν του παρακράτους. Χαρακτηριστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των διώξεων για την Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας όπου δρομολογήθηκαν δεκάδες απαγωγές συντροφισσών και συντρόφων για ανακρίσεις, η αιχμαλωσία του  συντρόφου Βαγγέλη Σταθόπουλο για υποθέσεις με τις οποίες δεν έχει καμία εμπλοκή και η δρομολογημένη δίωξη του αναρχικού Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη που επέλεξε την παράνομη ελευθερία και βρίσκεται καταζητούμενος. Το σύγχρονο παρακράτος είναι εδώ και μας δείχνει τα δόντια του: παρακολουθεί, απαγάγει και ανακρίνει αγωνιστές και αγωνίστριες, παγιδεύει οχήματα και πολιτικούς χώρους με κάμερες και συσκευές γεωεντοπισμού (όπως στην περίπτωση των μελών της «Ταξικής Αντεπίθεσης»), βασανίζει και είναι έτοιμο να ξανα-σκοτώσει.

Αντιμεταναστευτικό μένος

Από την πρώτη στιγμή βέβαια κεντρικό στόχο, αποτέλεσαν οι κοινότητες μεταναστών. Πέρα από την καταστολή των αυτοδιαχειριζόμενων δομών στέγασης, η κυβέρνηση εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές επιταγές στήριξης της Ευρώπης Φρούριο: αλλάζουν οι υπηρεσίες ασύλου, εντείνεται η αστυνόμευση και η φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων (ενισχυση της παρουσίας της Frontex, αύξηση των περιπολιών και επάνδρωση της συνοριοφυλακής), αναβαθμίζονται οι τεχνικές καταστολής και επιτήρησης των συνόρων μέσω καινοτόμων τεχνολογιών (πρόγραμμα RoBorder) με αποτέλεσμα τίποτε άλλο από την αύξηση των θανάτων από καταδιώξεις στον φράχτη του Έβρου, στον πάτο του Αιγίου, στο οδόστρωμα της Εγνατίας. Η κυβέρνηση μέσω ενός ακόμα επικοινωνιακού τρίκ κλείνει μεθοδικά το κολαστήριο της Μόριας, την ίδια στιγμή που ανοίγει έξι νέες Αμυγδαλέζες.

2 νεκροί εργάτες κάθε εβδομάδα, θέλει θυσίες η ισχυρή Ελλάδα…

Τη στιγμή που όλο και περισσότεροι εργάτες χάνουν τη ζωή τους στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς για τα συμφέροντα και τα κέρδη των αφεντικών, η εργοδοτική νομοθεσία βυθίζεται όλο και περισσότερο στον εργασιακό μεσαίωνα. Με βάση και το τελευταίο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο περιστέλλονται τα απεργιακά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, εντείνεται η μαύρη ή επισφαλής εργασία. Όλα αυτά ενώ παράλληλα κανονικοποιείται η κυριακάτικη εργασία, αφαιρούνται τα δώρα και μειώνονται τα προνοιακά επιδόματα, πλήττεται το δικαίωμα στη στέγαση την ίδια στιγμή που οι συνεχείς ιδιωτικοποιήσεις τείνουν να κάνουν απαγορευτική την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τις μετακινήσεις κ.α. 

Άσυλο

Το πρωί της Κυριακής 10-11-19, μια εβδομάδα μετά την εκκένωση της κατάληψης Βανκούβερ Απαρτμάν (κτήριο που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του οικονομικού πανεπιστημίου), αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στο χώρο της σχολής με σκοπό την εκκένωση του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού ΑΣΟΕΕ. Στο βίντεο που αναρτά η ΕΛΑΣ, πάνοπλοι αστυνομικοί με κουκούλες και τα όπλα ανα χείρας, εισβάλλουν σε ένα άδειο στέκι μέσα σε ένα άδειο πανεπιστήμιο, με σκοπό, τί άλλο, παρά την επιβολή του κλίματος τρομοκράτησης και μηδενικής ανοχής εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Το στέκι βαφτίζεται ως γιάφκα και η επιχείρηση ως χειρουργική επέμβαση πριν τα έκτροπα. Η ουσία βέβαια των κατασχεμένων πειστηρίων, καμία.

Ακολουθεί Lock out από την πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ, παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ στη φοιτητική λέσχη με σκοπό τον αποκλεισμό όσων τρέφονται, χωρίς να έχουν φοιτητικό πάσο, αλλά και η επέμβαση των κατασταλτικών δυνάμεων που εισβάλλουν μέσα στο πανεπιστήμιο για να διαλύσουν τη διαμαρτυρία φοιτητικών παρατάξεων που αντιδρούσαν στο Lock out. Δακρυγόνα, ξυλοδαρμοί, συλλήψεις (ακόμα και καρτέρια κάτω από τα σπίτια φοιτητών) είναι η απάντηση στην μέριμνα της κυβέρνησης που καταργεί το άσυλο και την ανομία, όπως λέει, μέσα στα πανεπιστήμια. 

Μέσα σε αυτή την πολεμική συνθήκη οι ορκισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι βρίσκονται σε καθεστώς εξαίρεσης όσον αφορά τις δικαστικές μεθοδεύσεις και την ποινική μεταχείριση. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση του αναρχικού συντρόφου Χριστόφορου Κορτέση, που συνελήφθη με βάση μια υπόθεση ευτελούς σημασίας αλλά βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και μήνες λόγω της πολιτικής του ταυτότητας, της συνειδητής εναντίωσης και στρατευμένης θέσης του ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, της αγωνιστικής του ηθικής και της αλληλεγγύης του που επέλεξε να μην ανταλλάξει την ελευθερία του με την απόλυση ενός (ακόμα) στοχοποιημένου, για τη συνδικαλιστική του δράση, εργαζόμενου από τη διοίκηση του Leroy Merlin. Για την δίωξη του καθώς και ακόμα 6 συντροφισσών-ων, θα μας μιλήσει ο ίδιος ο φυλακισμένος σύντροφος καθώς και ακόμα ένας σύντροφος που συμμετέχει στη συνέλευση αναρχικών συλλογικοτήτων, συντρόφων/ισσων και αλληλέγγυων για την υπόθεση στα Leroy Merlin.

Απέναντι στην στοχοποίηση των αγωνιστών, η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη

Leave a Reply

Your email address will not be published.