Παρέμβαση στην πτέρυγα Γεωλογίας του ΑΠΘ με αφορμή την ομιλία του ακαδημαϊκού Α. Γεωργακόπουλου για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Από τις 7 Οκτώβρη, το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή και τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) φιλοξενεί στην προβλήτα Α του λιμανιού την έκθεση «Ορυκτά και Άθρωπος». Η έκθεση αυτή που κατά τους διοργανωτές αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που συμβάλλει στην εικαστική, πολιτιστική και πολιτισμική εξέλιξη των κοινωνιών δεν είναι τίποτε άλλο παρά το ξέπλυμα της εγκληματικής δραστηριότητας τεράστιων βιομηχανιών που βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας και την προστασία της φύσης και των ζώων.

«Χρυσοί» χορηγοί της έκθεσης δε θα μπορούσαν να είναι άλλοι απότον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και την Ελληνικός Χρυσός, την εταιρεία που ευθύνεται για την ολική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στη Χαλκιδική από την εξορυκτική δραστηριότητα. Πλάϊ τους, χορηγοί είναι επίσης και οι Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος Α.Ε., ΓΕΩΕΛΛΑΣ, Ελληνικοί Λευκόλιθοι Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε., ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε., Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα-Γρανίτες καθώς και η έταιρη εγκληματική βιομηχανία που ακούει στο όνομα Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ Α.Ε.

Για την Πέμπτη 13 Φλεβάρη, στις 19:00 είναι προγραμματισμένη η διάλεξη με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και τη Ν.Α. Μεσόγειο». Κεντρικός ομιλητής της διάλεξης είναι ο Ανδρέας Γεωργακόπουλος, Καθηγητής Κοιτασματολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ. Ο Γεωργακόπουλος, και κάθε ακαδημαϊκός που παίρνει θέση υπέρ των αναπτυξιακών έργων που αφορούν την ενεργειακή δραστηριότητα, συμβάλλει στην λεηλασία και την καταστροφή του φυσικού κόσμου, στην ένταση του φιλοπολεμικού κλίματος,  στον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό. Με αφορμή τη συμμετοχή τόσο του ίδιου όσο και την ευρύτερη στήριξη όλου του τομέα Κοιτασματολογίας, πραγματοποιήσαμε σήμερα προπαγανδιστική παρέμβαση σε όλη την πτέρυγα της Γεωλογίας του ΑΠΘ με στράτσα, σπρέϊ, κείμενα και τρικάκια.

Ενέργεια για τι και για ποιόν;

Η ενεργειακή δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο αποτελεί αιχμή του δόρατος της καπιταλιστικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Οι επενδύσεις μέσα από διάφορες μορφές πράσινης ή μη ανάπτυξης επιβάλλονται από την ευρωπαϊκή ένωση ως κατεπείγον ζήτημα εθνικής σημασίας. Εξορύξεις υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου και άλλων πολύτιμων λίθων ή μειγμάτων, ασταμάτητες εγκαταστάσεις βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί, φωτοβολταϊκά κτλ) αλλά και η νέα μορφή παραγωγής ενέργειας σε τεράστιες βιομηχανικές μονάδες μέσα από την καύση σκουπιδιών σε μορφή RDF, είναι λίγα από τα παραδείγματα που μετατρέπουν τη φύση γύρω μας σε ένα απέραντο δυστοπικό τοπίο που σε λίγα χρόνια θα θυμίζει νεκροταφείο.

Ο φυσικός κόσμος που ζούμε και αγωνιζόμαστε δε λογίζεται για τίποτε περισσότερο παρά το νοτιοανατολικότερο σύνορο της ΕΕ προς τη Μέση Ανατολή ως νησίδα ενεργειακών πόρων. Στόχος είναι η μετατροπή της ΕΕ, σε ενεργειακή υπερδύναμη, παρακάμπτοντας το μονοπώλιο των ενεργειακών διαδρομών που κατέχει η Ρωσία. Οι επενδύσεις στην ενεργειακή δραστηριότητα με τη σειρά τους απαιτούν ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Αύξηση των αμυντικών δαπανών, πολεμικές συμφωνίες για διακρατικές αμυντικές συνεργασίες (πχ πρόσφατα με ΗΠΑ και Γαλλία), εντεινόμενη στρατοπέδευση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και καταστολή του εσωτερικού εχθρού. Απέναντι στην ένταση του πολεμικού κλίματος και της στρατοκρατίας, να υψώσουμε αναχώματα αντίστασης και διεθνιστικής αλληλεγγύης πολεμώντας στην πράξη την ηθική και υλική υπόσταση της στρατοκρατίας.

Καμία ειρήνη με τους πολεμοκάπηλους…

Συγκέντρωση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Λεωφ. Νίκης με Βενιζέλου (μνημείο ολοκαυτώματος) Πέμπτη 13-2, 18:00

Leave a Reply

Your email address will not be published.