Salvatore Ricciardi πάντα παρών!

Τα χρόνια περνάνε και μαζί τους παίρνουν όσους έκαναν τη ζωή τους μελάνι για να γράψουν την ιστορία της κοινωνικής απελευθέρωσης. Επαναστάτες όλων των τάσεων και των ρευμάτων, ανιδιοτελείς και ταπεινοί άνθρωποι που στρατεύθηκαν με πίστη και αφοσίωση στον αγώνα ενάντια στα κράτη και το κεφάλαιο, ενάντια στον φασισμό και την εκμετάλλευση. Άνθρωποι που δεν ονειρεύτηκαν αλλά τόλμησαν. Δεν συνθηκολόγησαν αλλά παρέμειναν αφοσιωμένοι μέχρι τέλους στην Υπόθεση.

Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο Salvatore Riccιardi. Πριν κάποιους μήνες είχαμε τη χαρά και την ευκαιρία να μοιραστούμε εμπειρίες και κοινά βιώματα, στιγμές αγώνα του παρελθόντος και του παρόντος, σχέδια και στοχοθεσίες για το μέλλον, με αφορμή μια συνέντευξη που μας παραχώρησε για τη συμβολή και την εμπειρία του στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον μιλιταρισμό μέσα από τα χαρακώματα των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Άνθρωπος σεμνός γεμάτος όνειρα, πιστός και αδιάλλακτος μέχρι την τελευταία στιγμή.

Μια ζωή καθορισμένη από τις αξίες του συλλογικού αγώνα κόντρα στο προσωπικό κόστος. …οι αγώνες δεν θα είναι απλές μάχες στο δρόμο, πέτρες ενάντια σε δακρυγόνα, ούτε γενικές ειρηνικές απεργίες, ούτε θα είναι ο αγώνας ενός εξοργισμένου λαού που καταστρέφει τον κατασταλτικό μηχανισμό μέσα σε δύο ή τρεις μέρες, θα είναι ένας μακρύς, αιματηρός αγώνας. Και ημών εκμεταλλευόμενων του κόσμου, ποια είναι η θέση μας, ποιο είναι το καθήκον μας; Τι πρέπει να κάνουμε; Να επιτεθούμε σκληρά, αδιάκοπα σε κάθε σημείο της αντιπαράθεσης… μας εξιστορήθηκε για τη συμβολή των επαναστατικών κινημάτων του ευρωπαϊκού μητροπολιτικού αντάρτικου στα αντιπολεμικά αναχώματα ενάντια στο πόλεμο του Βιετνάμ.

Αυτός ήταν ο σύντροφος Salvatore. Ένας ανυπότακτος αγωνιστής. Ένας ανυπότακτος άνθρωπος μέχρι το τέλος. Και αυτή του η εικόνα θα μείνει στη συλλογική μνήμη του διεθνούς επαναστατικού μετώπου. Πλάι στον Λάμπρο, στον Χρήστο, στη Helin, στη Mara, στον Andreas τη Gudrun και την Ulrike, στον Holger και όσους αφιέρωσαν τη ζωή τους στον επαναστατικό αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Καλό ταξίδι σύντροφε Salvo

Ευχαριστούμε για όλα

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.