Οδοιπορικό καταγραφής της εκ-μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές Χαλκιδικής

Την Κυριακή 24 Μάη, στα πλαίσια της συνάντησης της Δικτύωσης κινημάτων για Γη & Ελευθερία, πραγματοποιήσαμε ένα οδοιπορικό με σκοπό την καταγραφή της υπάρχουσας συνθήκης που επικρατεί στο βουνό των Σκουριών, εκεί όπου η εξορυκτική δραστηριότητα της El Dorado έχει διαλύσει ολοκληρωτικά την ισορροπιά της φύσης. Παραθέτουμε κάποιες σημειώσεις που αφορούν την εξελικτική πορεία του μεγα-έργου σε συνδιασμό με την θεσμική διευκόλυνση των διαδικασιών λεηλασίας και καταστροφής του φυσικού κόσμου:

  • Το τελευταίο διάστημα το έργο φαινόταν πως βρισκόταν σε καθεστώς υπολειτουργίας. Τουναντίον! Η σταθερή εργασία και απασχόληση ακόμα και ολιγάριθμου προσωπικού στάθηκε ικανή συνθήκη για να δημιουργήσει όλο αυτό το τερατούργημα με την εγκατάσταση νέων υποδομών, βάσεων εγκαταστάσεων και αποστραγγιστηρίων. Στις φωτογραφίες βλέπουμε πως είναι ήδη έτοιμες οι δεξαμενές επίπλευσης, οι μύλοι λειοτρίβισης, οι χώροι αποθήκευσης λυμάτων καθώς και το open pit-όρυγμα ανοιχτή εξόρυξης.
  • Τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα που πέρασε αφήσαν πίσω τους βλάβες και ζημιές ακόμα και στο εργοτάξιο-πόσο μάλλον στις υπόλοιπες εκτάσεις που λόγω της αποψίλωσης είναι ακόμα πιο ευάλωτες. Αυτό είχε αφενός μεν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό αγροτικών εκτάσεων που συνεπάγεται την οικονομική καταστροφή κατοίκων που ζούν από την αγροκαλλιέργεια αφετέρου την μόλυνση των υδάτων μέχρι και την Ιερισσό, με αρσενικό και άλλα βαρέα μέταλλα από πλημμύρες που ξεκινούσαν μέσα από το εργοτάξιο.
  • Αρκετό ενδιαφέρον έχει η οριστική αποχώρηση του ΑΚΤΩΡ (Μπόμπολας) από το μετοχικό σχήμα διαχείρισης, όπου πλέον την αποκλειστική δραστηριότητα κατέχει η καναδική El Dorado όπως και στα μεταλλεία της Θράκης (ακόμα και στα διοικητικά συμβούλια τα μεγαλοστελέχη του ΑΚΤΩΡ αποχώρησαν). Προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός πως σε μια τόσο μεγάλη επένδυση ο ΑΚΤΩΡ επέλεξε να εγκαταλείψει, προφανώς επενδύοντας από εδώ και πέρα σε άλλα αναπτυξιακά έργα όπως οι ΑΠΕ.
  • Ενώ οι περιφερειακές εκτάσεις γύρω από τις εγκαταστάσεις της El Dorado, όπως για παράδειγμα η Μεγάλη Παναγία κτλ, είναι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως προστατευόμενες κάτω από το καθεστώς Natura 2000, οι εγκαταστάσεις των μεταλλείων που βρίσκονται στην καρδιά των δασών της Χαλκιδικής με βάση και τις αναθεωρήσεις στα νομοσχέδια επι υπουργείας Σταθάκη, θεωρούνται Περιοχές Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας.
  • Καθόλη τη διάρκεια του οδοιπορικού (και παρότι δεν κινούμασταν σε ορατή θέση αλλά μέσα στο δάσος) βρισκόταν συνεχώς εξ απροόπτου αντιδιαμετρικά από εμάς και σε μεγάλη απόσταση προσωπικό φύλαξης της εταιρείας, ενώ σε συγκεκριμένο σημείο παρατηρήσαμε πως υπεύθυνος φύλαξης κατέγραφε τις κινήσεις μας με κάμερα. Το αξιοσημείωτο είναι πως η θέση μας γινόταν συνεχώς αντιληπτή γεγονός που υποδηλώνει την πιθανή παρουσία είτε θερμικών καμερών ή ανιχνευτή κίνησης περιμετρικά του έργου.

Την συνθήκη της λεηλασίας και καταστροφής της φύσης και των ζωών των κατοίκων της Χαλκιδικής έρχεται να εντείνει το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που περιέχει φωτογραφικές διατάξεις για την επίσπευση του έργου. Τη στιγμή για παράδειγμα που η 10ετή περιβαλλοντική άδεια της εταιρείας λήγει και με δεδομένο πως δεν κατάφερε να αποδείξει (όπως προϋπέθετε η άδεια) την ασφαλή εφαρμογή της μεθόδου ακαριαίας τήξης (flash smelting), το νέο νομοσχέδιο έρχεται να παρατείνει για ακόμη 5 χρόνια τη δραστηριότητα της εταιρείας αυξάνοντας το όριο της άδειας στα 15 έτη.Παράλληλα οι ενστάσεις που θα κατατίθενται από εδώ και πέρα, αν δεν απαντηθούν σε διάστημα 6 μηνών θα θεωρούνται αστοιχείωτες και θα απορρίπτονται. Συμπερασματικά το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο σε ότι αφορά τις Σκουριές θεσμοθετεί τη διευκόλυνση της εξορυκτικής δραστηριότητας περιορίζοντας νομοθετικά κάθετι που μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Όλα αυτά ενώ παράλληλα καταργείται κάθε κρατική εποπτεία σε σχέση με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις επιθεωρήσεις ορίζοντας ιδιωτικούς φορείς μελετών που θα μπορούν να προσληφθούν ακόμα και από την ίδια εταιρεία.

Η επενδυτική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ενεργειακής ανάπτυξης συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό διακύβευμα ύψιστης εθνικής σημασίας κατά τα λεγόμενα του ίδιου του πολιτικού προσωπικού, των ντόπιων και ξένων επενδυτών αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών που καθορίζουν την ενιαία στρατηγική της ΕΕ σε θέματα ανάπτυξης και ενέργειας. Γι’ αυτό και ο αγώνας ενάντια στις ενεργειακές επενδύσεις και τους πολέμους που γεννούν, παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ. 

Ο αγώνας ενάντια στην λεηλασία της φύσης συνεχίζεται

Να μπλοκάρουμε στην πράξη την εφαρμογή του νέου αντιπεριβαλλοντικού πολυνομοσχεδίου

Leave a Reply

Your email address will not be published.