Μικροφωνική-συγκέντρωση ενάντια στο νέο αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο

Ούτε κέντρα κράτησης ούτε φιλοξενίας, είμαστε με τις αόρατες αυτής της κοινωνίας

Στις 08/05 ψηφίστηκε στη βουλή το νέο αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που αποτελεί συνέχεια των ήδη υπάρχοντων, με σκοπό τη μεγαλύτερη εξαθλίωση και εκμετάλλευση των μεταναστ(ρι)ών. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται ως συνέχεια των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης με στήριξη από την ευρωπαϊκή ένωση με αποτέλεσμα την ένταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Ξεκινώντας ένα νέο κυνήγι μαγισσών, με σκοπό τη  μείωση του αριθμού των μεταναστών στην Ελλάδα, την αποσυμφόρηση των νησιών και την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης και απόρριψης ασύλου, δρομολογεί εκατοντάδες απελάσεις.

Εν μέσω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει προκύψει λόγω του κορονοϊού ήδη οι μετανάστ(ρι)ες αντιμετωπίζονται ως πλεονάζων και αόρατος πληθυσμός. Για τα camp και τα κέντρα κράτησης ο συνωστισμός συνεχίζεται, τα μέσα υγιεινής είναι ελλιπή ενώ οι περιορισμοί στις μετακινήσεις τους (που προστέθηκαν εν μέσω της καραντίνας στους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς) συνεχίζονται, αφού μέχρι και σήμερα από κάθε camp επιτρέπεται να απουσιάζει την ίδια στιγμή το 2% του καταγεγραμμένου πληθυσμού του, καθώς επίσης μετά και την αφαίρεση του δικαιώματος σε ΑΜΚΑ για τους αιτούντες ασύλου η δυνατότητα πρόσβασης τους σε υγειονομική περίθαλψη έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.Τα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου είναι τα εξής:

  • Σε άμεση κράτηση οδηγούνται οι αιτούντες ασύλου των οποίων οι προσφυγές απορρίπτονται, καθώς και όσων υπόκεινται σε διαδικασίες επιστροφής. Η «περίοδος κράτησης για σκοπούς επιστροφής» θα έχει διάρκεια ως και 12 μήνες. Η κράτηση μέχρι την απέλαση και η κράτηση κατά τη διάρκεια της εξέτασης του ασύλου θα υπολογίζονται ξεχωριστά με αποτέλεσμα τον μακροχρόνιο εγκλεισμό τους.
  • Αντικατάσταση των ανοιχτών camp στα νησιά με «κλειστά ελεγχόμενα κέντρα». Στους χώρους αυτούς θα γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών καθώς και η διαμονή αλλά και η κράτηση όσων θα έχει απορριφτεί η αίτηση τους εν αναμονή της επαναπροώθησης τους.
  • Ο νέος νόμος καταργεί επίσης τη δυνατότητα χορήγησης καθεστώτος ανθρωπιστικής προστασίας σε άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε. Αναδρομικά από 01/01/2021 δε θα μπορούν να ανανεώσουν για ανθρωπιστικούς λόγους τις αιτήσεις ασύλου όσοι έχουν ήδη λάβει άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους και θα πρέπει να λάβουν άλλη αιτιολογία.
  • Η υπηρεσία ασύλου θα μπορεί με δική της απόφαση να ορίζει την γλώσσα της συνέντευξης. Με βάση την χώρα προέλευσης θα μπορεί να εκτιμά ποια γλώσσα ομιλεί ή θα έπρεπε να μπορεί να ομιλεί (πχ αν η χώρα του ήταν παλιά γαλλική αποικία θα έπρεπε να γνωρίζει Γαλλικά) και θα την κάνει σε αυτή τη γλώσσα ασχέτως αν μπορεί ο αιτών/η αιτούσα ασύλου να επικοινωνήσει σε αυτή τη γλώσσα.
  • Αύξηση του αριθμού των υποθέσεων όπου οι προσφυγές θα εξετάζονται μόνο από μονομελή επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι προσφυγές που υποβάλλονται, μεταξύ άλλων, από χιλιάδες αιτούντες άσυλου που διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου (Σάμος, Χίος, Λέσβος, Λέρος και Κως) θα μεταβιβαστούν στην αρμοδιότητα της διαδικασίας μονομελούς επιτροπής.
  • Την ίδια στιγμή εμφανίστηκαν μυστικά κονδύλια στον προϋπολογισμό του Υπουργείου μετανάστευσης. Γιατί με κάποιο τρόπο θα πρέπει να μπορούν να καλυφθούν οι απαγωγές/επαναπροωθήσεις που πραγματοποιούνται τόσο από τα νησιά όσο και από τα καμπ και τα κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα.
  • Ταυτόχρονα ορίζονται από την κυβέρνηση διοικητές κάμπ που θα επιβλέπουν τόσο τη λειτουργία των κάμπ στα πλαίσια των κυβερνητικών εντολών όσο και την επίβλεψη των ΜΚΟ και των εργαζομένων σε αυτές.

Οι μετανάστες αποτελούν ένα από τα πιο εκμεταλλευόμενα κομμάτια αυτής της κοινωνίας παρέχοντας το εργατικό τους δυναμικό σε συνθήκες έννομης ή παράνομης δουλείας. Ζώντας διαρκώς σε ένα καθεστώς φόβου λόγω των πογκρόμ που εξαπολύουν εναντίον τους κράτος και παρακράτος, αλλά και της ίδιας της κοινωνικής τους περιθωριοποίησης. Η (όχι και τόσο) νέα στρατηγική διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών αποκόβει τους/τις μετανάστ(ρι)ες  από κάθε δυνατότητα νόμιμης ενσωμάτωσης στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Οι αλλαγές στις άδειες παραμονής, στις αιτήσεις ασύλου, η αδυναμία έκδοσης ΑΜΚΑ σε συνδυασμό με την εντεινόμενη καταστολή (εκκενώσεις καταλήψεων στέγης, συλλήψεις και εγκλεισμός σε στρατόπεδα συγκέντρωσης) δημιουργούν μια νέα συνθήκη επιβίωσης των μεταναστ(ρι)ών, καθώς δεν έχουν δικαίωμα στη νόμιμη εργασία, την εκπαίδευση, την περίθαλψη κτλ. Για όλους εμάς, που μετράμε μόνο νεκρούς στα πεδία των δικών τους πολέμων, ο αγώνας για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και αυτοδιάθεσης, όπου δε θα υπάρχουν ντόπιοι και ξένοι, όπου η λέξη πόλεμος θα είναι μια θλιβερή ανάμνηση του παρελθόντος , συνεχίζεται. Μέχρι τότε οφείλουμε να στηρίξουμε τους αγώνες των μεταναστ(ρι)ών. Μέχρι τα δικά μας αυτονόητα (ελεύθερες μετακινήσεις, εκπαίδευση, νοσηλεία …), να γίνουν δικά τους κεκτημένα. Τα σύγχρονα κολαστήρια δεν εξανθρωπίζονται  αλλά καταστρέφονται.

Δεν υπάρχουν Έλληνες δεν υπάρχουν ξένοι, μόνο καταπιεστές και καταπιεσμένοι

Φωτιά στα κέντρα κράτησης

ΥΓ. Ξημερώματα 18/05/2020 εκκενώθηκε η κατάληψη μεταναστ(ρι)ων Θεμιστοκλέους 58. Οι μετανάστες στοιβάχτηκαν σε πούλμαν και μεταφέρθηκαν στη διεύθυνση αλλοδαπών και στη συνέχεια σε ήδη γεμάτες δομές ή για όσους δεν έχουν χαρτιά σε κέντρα κράτησης. Την ίδια στιγμή που το κράτος επιτίθεται σε κόσμο που βρίσκεται σε πλατείες με δικαιολογία την αποτροπή συνωστισμού και την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας επιβεβαιώνεται ότι κάποιες/οι περισσεύουν.

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ-ΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΕΣ
Πέμπτη 28/5 19:00, στις ομπρέλες της Νέας Παραλίας

Leave a Reply

Your email address will not be published.