Μην καρτεράτε να λυγίσουμε-Αλληλεγγύη στην Rosa Nera

Ξημερώματα Σαββάτου 5/9 το κράτος συνεχίζει το κατασταλτικό του έργο απέναντι σε όσους/ες αγωνίζονται για την καταστροφή του. Μπάτσοι όλων των ειδών εισβάλλουν και εκκενώνουν την κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά. Μία κατάληψη που επι 16 χρόνια στέγαζε συντρόφους/ισσες που επέλεξαν να εναντιωθούν στον εκβιασμό του ενοικίου, υπήρξε κέντρο ποικίλων δραστηριοτήτων συμμετέχοντας σε πολλούς τοπικούς και μη αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική επέλαση, με έντονη παρουσία απέναντι στην τουριστική εκμετάλλευση, στην ιδιώτευση και την τοπική εκβιομηχάνιση, ενώ αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς των αγώνων που ανέδειξαν την αλληλεγγύη προς τους μετανάστες. Κατά την εκκένωση συλλαμβάνονται 16 άτομα, εκ των οποίων οι πέντε είναι μετανάστες. Μέσα σε λίγη ώρα αλληλέγγυος κόσμος συγκεντρώθηκε κοντά στην κατάληψη, κλείνοντας τον δρόμο για να μην περάσουν τα οχήματα της αστυνομίας που μετέφεραν τους συλληφθέντες αλλά και το συνεργείο που θα σφράγιζε την κατάληψη, όπου και δέχτηκε την επίθεση των μπάτσων με κρότου λάμψης και χημικά, με στόχο τη διάλυσή τους. Κατά τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η πρώτη αντανακλαστική πορεία απο 600-700 άτομα ενώ το βράδυ, μετά την πρώτη ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης, καλέστηκε κεντρική πορεία που απαριθμούσε πάνω απο 1500 άτομα. Η Rosa Nera, που ανήκει στο πολ/νείο Κρήτης, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο των τοπικών επενδυτικών σχεδίων, από τον πρώην πρύτανη ακόμη και νυν υφυπουργό παιδείας Διγαλάκη, καθώς το σημείο στο οποίο βρίσκεται, ο λόφος Καστέλλι, θεωρείται ένα από τα πιο τουριστικά εκμεταλλεύσιμα σημεία της πόλης. Πίσω από αυτή την στόχευση βρίσκεται η εταιρεία Belvedere η οποία θέλει να μετατρέψει το κτίριο σε ξενοδοχείο, πιέζοντας και αυτή με τη σειρά της αφού έχανε λεφτά.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι/ες με μία ολομέτωπη κατασταλτική επίθεση του κράτους που προσπαθεί να πατάξει κάθε μορφή αντίστασης και να φιμώσει οποιαδήποτε κραυγή ελευθερίας ενάντια στο νέο ολοκληρωτισμό. Λίγο πριν τις προγραμματισμένες δηλώσεις του Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ εκκενώνουν την κατάληψή μας Terra Incognita. Λίγες μέρες μετά, κατά τη διάρκεια των καθιερωμένων εργασιών ανοικοδόμησης της κατάληψης Libertatia, μπάτσοι εισβάλλουν στο κτίριο και συλλαμβάνουν 12 συντρόφους και συντρόφισσες, ενώ για ακόμη μια φορά κατέσχεσαν τα εργαλεία που βρίσκονταν μέσα.  Την ίδια ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, που η ανεργία αυξάνεται με τον φόβο ενός επόμενου ενδεχόμενου lock down των επιχειρήσεων, το κράτος οδεύει προς μια νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία με την διάθεση κονδυλίων μέχρι και 10 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό για αγορά όπλων, φρεγατών και μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Την ίδια ώρα που η Ελλάδα με την Τουρκία στήνουν εντάσεις  πάνω στη διαχείριση των ενεργειακών πόρων, επιτίθεται στις συγκεντρώσεις στα τούρκικα προξενεία σε Αθήνα και Θεσ/νίκη, για την δολοφονία της Ebru Timtik συλλαμβάνοντας μέλη του Λαικού Μετώπου. Και όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις, όπου το κράτος δεν προλαβαίνει να καταστείλει, τη σκυτάλη παίρνει το παρακράτος, με πρόσφατο παράδειγμα τους πυροβολισμούς που έριξε άγνωστος στο κοινωνικό κέντρο Κ*ΒΟΞ  στις 29/8 ενώ μέσα βρισκόταν αρκετός κόσμος. Απαγορεύει το δικαίωμα συνάθροισης σε δημόσιο χώρο καταστέλλοντας κάθε ελευθερία λόγου, όπως συνέβη στην προγραμματισμένη εκδήλωση του ΣΒΕΟΔ στη πλατεία πρωτομαγιάς στις 4/9, εν όψει της απεργίας στις 8 Οκτώβρη, με την παρουσία διμοιριών ΜΑΤ.

Πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης και της συγκυρίας που βρισκόμαστε και να περάσουμε σε μία ολομέτωπη επίθεση στο κράτος και στα τσιράκια τους. Δε πρέπει να αφήσουμε αμαχητί όλα αυτά που κερδήσαμε χρόνια τώρα με αγώνες και απώλειες. Γιατί για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι η συνέχιση του αγώνα απέναντι στο κράτος, το κεφάλαιο και κάθε εξουσία. Οι καταλήψεις και οι δομές μας είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στον αγώνα για την κοινωνική επανάσταση και την αναρχία. Το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε ενάντια σε οτιδήποτε μας καταπιέζει είναι κεκτημένο και καμιά εξουσία δε μπορεί να μας το αφαιρέσει με όσα νομοσχέδια και να ψηφίζει. Όπως ξαναείπαμε στον πόλεμο απαντάμε με πόλεμο. Στη βία του κρατικού και καπιταλιστικού αυταρχισμού απαντάμε με βία. Στη βαρβαρότητα της εξατομίκευσης απαντάμε συλλογικά οξύνοντας την μαχητική αντιπαράθεση.

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Rosa Nera και στους συλληφθέντες από την επιχείρηση εκκένωσης

Κάτω τα ξερά σας από τις καταλήψεις και τις δομές του αγώνα

Leave a Reply

Your email address will not be published.