Παρέμβαση στο κάτεργο της αμερικανικής αλυσίδας Starbucks ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο

Επίθεση στις αμερικάνικες επενδύσεις

Ο εκ νέου ερχομός αντιπροσωπείας της αμερικάνικης διπλωματίας αποτελεί για μας αιτία πολέμου. Γι’ αυτό και τις επόμενες μέρες οφείλουμε να βρισκόμαστε στους δρόμους, εκεί οπου μπορούμε να αναμετρηθούμε με τους εχθρούς των καταπιεσμένων. Την ίδια στιγμή που η εξεγερμένη κοινωνική βάση στην άλλη μεριά της Γης συγκρούεται ενάντια στη λευκή βία της αμερικάνικης πολεμικής μηχανής και την ανισότητα, οι φονιάδες που οργανώνουν αιματοβαμμένες ειρηνευτικές αποστολές πάνω στο σώμα του πλανήτη δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας. Το βράδυ της Κυριακής 27-9, λίγες ώρες από την άφιξη της αμερικάνικης αποστολής στην πόλη μας, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με μπογιές και τρικάκια στο κάτεργο της αλυσίδας αμερικάνικων συμφερόντων Starbucks στην Λεωφόρο Νίκης. Σέλνουμε την αλληλεγγύη μας στις εξεγερμένες δυνάμεις που σπάνε τη σιωπή και τη συναίνεση στις αμερικάνικες μητροπόλεις. Η ειρήνη των καταπιεσμένων χαράζεται μέσα από τον διεθνιστικό πόλεμο των τάξεων.

Τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη ξεκινάει η τριμερής επίσκεψη της αμερικάνικης διπλωματίας σε Θεσσαλονίκη, Σούδα και Αθήνα, αποτελούμενη από τον υπουργό εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον υφυπουργό εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών θεμάτων, Φίλιπ Ρίκερ, συνοδευόμενους από τον αμερικάνο πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ. Η συνάντηση αφορά την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας των δύο κρατών στην εξοπλιστική και αμυντική στελέχωση κα αναβάθμιση των νατοϊκών (αλλά και των αμιγώς αμερικάνικων) στρατιωτικών υποδομών, την απο κοινού επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας αλλά και τη ρύθμιση της έντασης στην ΝΑ Μεσόγειο.  

Τον τελευταίο χρόνο οι διακρατική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκεται, όπως και οι ίδιοι οι διπλωμάτες ομολογούν, στην καλύτερη δυνατή στιγμή. Το ίδιο το αμερικάνικο κογκρέσο δια στόματος της Προέδρου της Επιτροπής Κατανομής Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α, κ. Nita Lowey καταθέτει τον σεβασμό και την εκτίμηση που χαίρει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Η σταθερή διεξαγωγή του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών αφορά την απο κοινού διαχείριση θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια μέσω της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), την ενιαία αντιτρομοκρατική στρατηγική, την ενέργεια και τις οικονομικές επενδύσεις.

Η σταθερή επενδυτική δραστηριότητα της κυβέρνησης στην ενεργειακή ανάπτυξη, με εμμονική έμφαση στην ενίσχυση του πράσινου καπιταλισμού, είναι το δυνατό χαρτί του Μητσοτάκη προς τους ευρωπαίους εταίρους, αν υπολογίσει κανείς τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας (που σκοπεύει να αποτελέσει ενεργειακή πύλη της ΕΕ) σε συνάρτηση με τις γεωφυσικές της δυνατότητες. Αφενός η τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο από την Μέση Ανατολή μέσω της τριμερούς συμμαχίας με το Ισραήλ και την Κύπρο και αφετέρου η εκρηκτική άνοδος στην έρευνα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου σε Ιόνιο, Κρήτη αλλά και ΝΑ του Αιγαίου, έχουν στόχο να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ενεργειακή γέφυρα, που να συνδέει την Ευρώπη με την Ασία αλλά και το νότιο άκρο της Μεσογείου μέσω αγωγών, όπως ο East Med και ο TAP. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η επιτακτική στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ενεργειακή ανάπτυξή της, ως αντίπαλο δέος στο μονοπώλειο της Ρωσίας, έχει θέσει σε επιδίωξη υψίστης εθνικής σημασίας την επενδυτική δραστηριότητα του ελληνικού κράτους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ΗΠΑ επιδιώκουν, μέσα από τη δύναμη που κατέχουν στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία, να αναλάβουν τη διαχείριση του γεωστρατηγικού πυλώνα των Βαλκανίων στην ευρωπαική ενδοχώρα, καθώς η επίσκεψη της αμερικάνικης διπλωματίας πραγματοποιείται μετά από την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο στον Λευκό Οίκο, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει αντίστοιχη επίσκεψή  στην Ιταλία, το Βατικανό και την Κροατία. Στόχος είναι ο οριζόντιος άξονας Αλεξανδρούπολης-Καβάλας-Θεσσαλονίκης να θεμελιώνει τα «σκληρά σύνορα» της αμερικανικής επιρροής στην Ευρώπη πίσω από τα οποία θα στοιχίζονται οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η επενδυτική πολιτική που αφορά την ενεργειακή ανάπτυξη έιναι ολοκληρωτικά υπεύθυνη για την αμείωτη ένταση που επικρατεί στην ανατολική μεσόγειο, με αφορμή την έρευνα και διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Παρότι το ΝΑΤΟ αποτελεί συντριπτικό ρυθμιστή των σχέσεων και των εντάσεων που προκύπτουν ανάμεσα στα μέλη της συμμαχίας που σχεδιάζουν την συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η κατάσταση μοιάζει να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς το φιλοπολεμικό κλίμα που προωθείται σταθερά στην ανατολική μεσόγειο, αυξάνει τη δραστηριότητα των άμεσα ενδιαφερόμενων κρατικών δυνάμεων και των συμμαχιών που προκύπτουν. Την ίδια στιγμή που η αμερικάνικη διπλωματία διαλαλεί πως φτάνει στην Ελλάδα για να κατευνάσει την ένταση που επκρατεί στην ΝΑ Μεσόγειο, τεράστια ποσά δαπανώνται σε αμυντικό εξοπλισμό και αναβάθμιση της στρατιωτικής ισχύς, μέσα από νέες νατοϊκές ή αμιγώς αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και επιχειρησιακές υποδομές.

Το ελληνικό κράτος, στο πρόσωπο του οποίου η Δύση αναγνωρίζει μια υπερδύναμη που είναι ικανή να ελέγξει τα βαλκάνια και να παίξει καταλυτικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, παρέχει όλο αυτό το διάστημα τα αντίστοιχα διαπιστευτήρια έτσι ώστε ο διπλωματικός διάλογος της ελληνοαμερικάνικης φιλίας να έχει γερές βάσεις. Η ταξική αναδιάρθρωση με έκτακτα εργασιακά νομοσχέδια της τελευταίας στιγμής που καταλύουν ακόμα και τα «μέχρι πρότινος αυτονόητα», το παλιό και δοκιμασμένο κατασταλτικό δόγμα μηδενικής ανοχής, η ένταση του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία με τις διώξεις και τις φυλακίσεις δεκάδων αγωνιστών, η δαιμονοποίηση των μεταναστών που μπαίνουν στην αιχμή του δόρατος της κατασταλτικής βαρβαρότητας (εκκενώσεις αυτοδιαχειριζόμενων δομών στέγασης, νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, συνεχείς καταδιώξεις και θάνατοι στους δρόμους και τη θάλασσα), η  κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης των θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στις πετρελαϊκές EXXON MOBIL, TOTAL, REPSOL και ΕΛΠΕ είναι λίγα από τα διαπραγματευτικά χαρτιά που εμφανίζει το ελληνικός κράτος στους εταίρους του, ως εγγύηση για τη πολιτική σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη των επενδύσεών τους.

Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιστρέψουμε τον πόλεμο που διεξάγει μέσα από το ΝΑΤΟ το ελληνικό κράτος και να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε κράτος και υπερεθνική συμμαχία. Ενάντια στα ιδεολογήματα του πατριωτισμού και του εθνικισμού που προωθούν τις σφαγές μεταξύ των εκμεταλλευόμενων. Ενάντια στα ντόπια και ξένα αφεντικά που λεηλατούν την φύση και καταστρέφουν τις ζωές μας. Με όπλα μας του αντιιεραρχικούς αγώνες και την αλληλεγγύη, την άρνηση στράτευσης και την επίθεση στους κρατικούς μηχανισμούς, διεξάγουμε τον δικό μας πόλεμο. Τον μόνο πόλεμο για τον οποίο αξίζει να στρατευτούμε, δίνοντας και τη ζωή μας. Τον πόλεμο για την Επανάσταση και την Αναρχία.

Επίθεση στις διπλωματικές σχέσεις-Πόλεμο στα κράτη και το κεφάλαιο

Αντικρατική-Αντιπολεμική πορεία Δευτέρα 28/9 18:00 Αγ. Βενιζέλου

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.