Παρέμβαση στα γραφεία της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ

Τα κάτεργα του εγκλεισμού είναι ο καθρέφτης της Δημοκρατίας

Το κράτος καταστέλλει την κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη για να επιβάλλει τον καπιταλιστικό προσανατολισμό στη διαχείριση της πανδημίας. Τα μέτρα που λαμβάνει εντείνουν τους ταξικούς διαχωρισμούς και τον αποκλεισμό ολοένα και περισσότερων κομματιών της κοινωνικής βάσης, τα ποσοστά φτώχειας και εξαθλίωσης εκτοξεύονται καθημερινά ελλείψει κρατικής μέριμνας και πρόνοιας, την ίδια στιγμή που το ΕΣΥ υποβαθμίζεται με ραγδαίους ρυθμούς σκόπιμα για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Η νεοφιλελεύθερη ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού από τα χέρια της δεξιάς κανονικοποιεί το καθεστώς εξαίρεσης κα αφανισμού ολόκληρων πληθυσμών. Μέρος αυτού του σχεδιασμού αφορά τον έγκλειστο πληθυσμό της κοινωνικής βάσης στα κάτεργα της Δημοκρατίας είτε αυτά είναι φυλακές είτε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα σωφρονιστικά κάτεργα δεν είναι απλά ακραία. Οι σύγχρονες αποθήκες ψυχών και σωμάτων αποτελούν αυτή τη στιγμή μαζικούς τάφους μελλοθάνατων μέσα στην πανδημική κρίση. Την ίδια στιγμή που η κεντρική οδηγία ακόμα και από τα στόματα του ΕΟΔΥ αποδίδει κατά ένα μεγάλο μέρος στον υπερσυγκεντρωτισμό, την ταχεία διασπορά της νόσου. Ο κρατικός μηχανισμός δε λαμβάνει κανένα μέτρο πρόνοιας γα τους κρατούμενους στις φυλακές. Εντείνεται ο εγκλεισμός περιορίζοντας και τις λιγοστές ανάσες ελευθερίας, ενώ οι κρατούμενοι αποκόβονται από το φιλικό και συγγενικό τους περιβάλλον, στερούμενοι επισκεπτήρια και υλική ενίσχυση.

Εκατοντάδες είναι αυτή τη στιγμή τα κρούσματα στις ελληνικές φυλακές με τον πρώτο επίσημο θάνατο από την πανδημία να καταγράφεται στις φυλακές Διαβατών, όπου τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν 59 νέα κρούσματα σε έγκλειστους και 6 σε ανθρωποφύλακες (καθώς έχουν προηγηθεί και άλλοι το προηγούμενο διάστημα που επισήμως αποδόθηκαν σε άλλα αίτια). Στα Διαβατά οι ίδιοι οι κρατούμενοι καταγγέλουν πως βρίσκονται στοιβαγμένοι κατά 10 άτομα σε έναν θάλαμο 20 m2, χωρίς να περιορίζεται οι επαφή των ήδη θετικών κρουσματών με τους υπόλοιπους. Δεν υπάρχει καμία πρόσβαση και παροχή καθαριστικών (πόσο μάλλον προϊόντων ατομικής υγιεινής), οι κρατούμενοι δε μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους ούτε να κάνουν μπάνιο. Κοινώς μέσα σε μιά συνθήκη που ακόμα και το κράτος υπερτονίζει τους κανόνες ατομικής υγιεινής, οι κρατούμενοι στερούνται τα στοιχειώδη δικαιώματα πρόσβασης ακόμα και στην τυπική καθαριότητα.

Υπεύθυνη για την υπογραφή μαζικών συμβολαίων θανάτου σε όλους τους κρατούμενους είναι η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής , Σοφία Νικολάου και όλο το συνάφι της που μέσα από την αδιαφορία τους και την επικοινωνιακή προπαγάνδα σχεδιάζουν τη μαζικότερη γενοκτονία κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές τις τελευταίες δεκαετίες. Για τη Νικολάου, που δε λογαριάζει τίποτα, η αποσυμφόρηση στις φυλακές θα έρθει μέσα από τους δεκάδες θανάτους κρατουμένων. Όλα αυτά ενώ τα μόνα μέτρα που έχουν παρθεί είναι ο εντεινόμενος εγκλεισμός, η κανονικοποίηση της τρομοκρατίας, οι μεταγωγές κρατουμένων σε φυλακές υψίστης ασφαλείας μακριά από το περιβάλλον τους όπως η πρόσφατη μεταγωγή του συντρόφου Κώστα Σακκά που πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 9 Νοέμβρη, τα νέα σωφρονιστικά νομοσχέδια που καταργούν κάθε ευεργετική διάταξη κα παρατείνουν την κράτηση. Την ίδια στιγμή η καταστολή εκτός των τειχών εντείνεται σε βαθμό που οι πόρτες των κάτεργων της Δημοκρατίας ανοίγουν διάπλατα για όλους μας με ακραίες πολιτικές και δικαστικές μεθοδεύσεις αλλά και νομικά άλματα.

Το πρωί του Σαββάτου 14 Νοέμβρη, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με μπογιές και τρικάκια στα γραφεία των Κτιριακών Υποδομών, τον κρατικό φορέα που μεταξύ άλλων έργων αναλαμβάνει την κατασκευή φυλακών στην ελληνική επικράτεια. Οι φυλακισμένοι αγωνιστές και αγωνίστριες είναι το άλλο μας μισό, που βρίσκεται αιχμάλωτο εντός των τειχών. Όσο το κράτος καταστέλλει την κοινωνική αλληλεγγύη (το μόνο μέσο που μπορεί να σπάσει τη σιωπή και την απομόνωση των φυλακισμένων) υπογράφει το δικό του συμβόλαιο θανάτου.

Κανένας έγκλειστος δεν είναι μόνος απέναντι στην κρατική θανατοπολιτική

Άμεση λήψη μέτρων για τις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Άμεση επιστροφή του συντρόφου απεργού πείνας Κώστα Σακκά στις φυλακές Κορυδαλλού

Leave a Reply

Your email address will not be published.