Παρεμβάσεις κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης εν όψει της 26ης Νοέμβρη

Το κράτος καταστέλλει την κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη για να επιβάλλει τον καπιταλιστικό προσανατολισμό στη διαχείριση της πανδημίας. Τα μέτρα που λαμβάνει εντείνουν τους ταξικούς διαχωρισμούς και τον αποκλεισμό ολοένα και περισσότερων κομματιών της κοινωνικής βάσης. Οι φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ασφυκτιούν απο τον υπερπληθυσμό, οι εργαζόμενες εκτίθενται καθημερινά στις εγκληματικές (για τη συνθήκη που ζούμε) συνθήκες μισθωτής σκλαβιάς (συνωστισμός στις βιομηχανικές μονάδες, κανένα μέτρο πρόληψης κ.α.), τα ποσοστά φτώχειας και εξαθλίωσης εκτοξεύονται καθημερινά ελλείψει κρατικής μέριμνας και πρόνοιας… Και όλα αυτά τη στιγμή που το ΕΣΥ υποβαθμίζεται καθημερινά σκόπιμα για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.

Εκατοντάδες εργαζόμενες όλο αυτό το διάστημα έρχονται αντιμέτωπες με την εντατικοποίηση της ταξικής εκμετάλλευσης και την ελαστικοποίηση της εργασίας. Εργαζόμενες στον κλάδο της υγείας, της καθαριότητας, της βιομηχανικής παραγωγής, του επισιτισμού, των διανομών και του εμπορίου τροφίμων όλο αυτό το διάστημα εκτίθενται σε συνεχή υγειονομικό κίνδυνο, πολλές φορές χωρίς την παροχή και των στοιχειωδών μέτρων ατομικής προστασίας. Το κράτος θέτει ως άμεση προτεραιότητα το αλώβητο πέρασμα του χρηματοπιστωτικού ολοκληρωτισμού μέσα από τη πανδημική κρίση, αδιαφορώντας για το κόστος που θα επιφέρει η επιλογή αυτή στις τάξεις των εκμεταλλευόμενων.

Η ψήφιση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της νεοφιλελεύθερης ανασυγκρότησης του κρατικού σχεδιασμού. Καταστρατηγεί και τα στοιχειώδη απεργιακά δικαιώματα, παρανομοποιώντας τους συνδικαλιστικούς αγώνες, κανονικοποιεί την απλήρωτη εργασία αυξάνοντας το ετήσιο πλαφόν στις υπερωρίες και επεκτείνει την κυριακάτικη εργασία σε ακόμα περισσότερους κλάδους.

Με σημείο αναφοράς τις απεργιακές κινητοποιήσεις της 26ης Νοέμβρη, πραγματοποιήσαμε όλες αυτές τις μέρες μια σειρά παρεμβάσεων κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης σε γειτονιές της πόλης και εργασιακούς χώρους με τρικάκια, πανό, στράτσα και αφίσες. Συγκεκριμένα πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις

• στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου ενάντια στο καθεστώς εξόντωσης των εργαζομένων στις βιομηχανίες παραγωγής, εκεί οπού οι λέξεις συνωστισμός και έλλειψη μέτρων αποτελούν κανόνα και όχι απαγόρευση. Όλοι μας θυμόμαστε το θάνατο εργαζομένου στο κάτεργο της HB Body από την αδιαφορία του αφεντικού της επιχείρησης.

• σε εργοτάξια του Μετρό, σε χώρους εργασίας και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ενάντια στις εργοδοτικές δολοφονίες και την εξόντωση των εργαζομένων, ενάντια στις απολύσεις προτάσσοντας την γενικευμένη απεργία και το μπλοκάρισμα της κίνησης του εμπορεύματος και της παραγωγής.

• σε τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, λαϊκές αγορές και γειτονιές προτάσσοντας τις αρνήσεις πληρωμών, τις αυτομειώσεις ενοικίων και τις καταλήψεις σπιτιών για την κάλυψη των στεγαστικών μας αναγκών αλλά και την εναντίωση στη συναίνεση στον γενικευμένο ελέγχο και την επιτήρηση των μετακινήσεών μας και της κυκλοφορίας προπαγανδίζοντας παράλληλα το Δίκτυο αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας που στεγάζεται στον εκχ “Σχολείο για τη μάθηση της Ελευθερίας”.

• σε σούπερ μάρκετ για τη λήψη μέτρων και την αλληλεγγύη στις εργαζόμενες που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται σε συνεχή έκθεση και εξαντλητικά ωράρια, προτάσσοντας παράλληλα την οργάνωση συλλογικών απαλλοτριώσεων αγαθών και χρημάτων για την κάλυψη των αναγκών μας.

Η μόνη ατομική ευθύνη που έχουμε, είναι η μαχητική υπεράσπιση της συλλογικής σωτηρίας των ζωών μας και η οργάνωση της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης στον κόσμο των αφεντικών. Στηρίζουμε τις απεργιακές κνητοποιήσεις της 26ης Νοέμβρη γιατί η τρομοκρατία του κράτους και των αφεντικών σπάει στους δρόμους του αγώνα, της κοινωνικής συνείδησης και της ταξικής αλληλεγγύης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.