Ανακοίνωση για τις συλλήψεις των 2 συντρόφων μας

Σήμερα το πρωί οι 2 σύντροφοί μας, που συνελήφθησαν για τις παρεμβάσεις στο γραφείο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κ. Γκιουλέκα, της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Από το πρωί μέλη της συλλογικότητάς μας αλλά και άλλοι σύντροφοι και συντρόφισσες βρέθηκαν στο πλευρό των συλληφθέντων παρά τα ελεγκτικά μέτρα και τις απαγορεύσεις με την αστυνομία να προχωρά σε συνεχείς ελέγχους μέσα και έξω από το μέγαρο, την προσαγωγή μιας συντρόφισσας μας και την επιβολή 4 διοικητικών προστίμων.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους 2 συλληφθέντες είναι η απλή φθορά για τα γραφεία της Ν.Δ. και της Υγειονομικής Περιφέρειας, διακεκριμένη φθορά για τα γραφεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, απείθεια λόγω άρνησης υποβολής σε δακτυλοσκοπικό και φωτογραφικό έλεγχο και 2 διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων λόγω Covid-19. Οι σύντροφοι παραπέμφτηκαν σε αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο, όπου και πήραν αναβολή.

Το κράτος καταστέλλει με τον πιο ξεκάθαρο και ξεδιάντροπο τρόπο την κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη, την ίδια στιγμή που αδιαφορεί πλήρως για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας. Και αυτό καταγράφηκε με τον πιο πρόδιλο τρόπο στις συνθήκες κράτησης και μεταγωγής των συντρόφων μας, μέσα στο δικαστικό μέγαρο. Ανάμεσα στους σημερινούς συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στην αυτόφωρη διαδικασία, υπήρχε ένας κρατούμενος που αποτελούσε επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19. Η κατάσταση που επικρατούσε ήταν η εξής: την ίδια στιγμή που η εισαγγελέας υπηρεσίας καθυστερούσε τη διαδικασία αρνούμενη να δεχθεί στο γραφείο της τον συγκεκριμένο κρατούμενο λόγω προστασίας της ατομικής της υγείας, ο ίδιος βρισκόταν με όλους τους υπόλοιπους που περίμεναν έξω από το γραφείο. Χωρίς καμία τήρηση αποστάσεων, περίθαλψης και φροντίδας (και όχι απλά απομόνωσης) του ίδιου. Παράλληλα οι μπάτσοι που φρουρούσαν τους συντρόφους μας αρκούνταν σε μια τυπική εικόνα τήρησης των μέτρων φορώντας απλά μάσκες, χωρίς να έχουν γάντια, να απολυμάνουν τις χειροπέδες και να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους αλλά και με τους υπόλοιπους κρατούμενους. Μπορεί οι 2 συντροφοί μας να μην ηρθαν σε επαφή με το κρούσμα, όμως δεν ίσχυε το ίδιο και με όλους τους αλλους κρατούμενους που τίθενται όλο αυτό το διάστημα σε διαρκή έκθεση. Προφανώς για τους μπάτσους και τους δικαστικούς, αποκλειστική ευθύνη τους ήταν η προστασία της εισαγγελέως και κανενός κρατούμενου.

Εμείς από την πλευρά μας θα μείνουνε αμετάκλητοι στις θέσεις μας υπερασπιζόμενοι τις επλογές αγώνα. Από την αρχή της πανδημίας δε βαδίσαμε ουδέποτε ως προς το τέλος, μα προς την αρχή μια νέας κανονικότητας οικονομικής μα πάνω από όλα κοινωνικής κρίσης. Δεν αφήνουμε κανέναν και καμία μόνη της εκτεθειμένη και αβοήθητη μπροστά στην αδηφάγο κρατική και καπιταλιστική θανατοπολιτική. Χτίζουμε δίκτυα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας για να στηρίξουμε τις κοινωνικές ανάγκες, σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις και τον έλεγχο, δε σιωπούμε στο μονοπώλιο της κρατικής προπαγάνδας, δε λυγίζουμε παρά τη συνεχή καταστολή που βιώνουμε, είτε μέσα από την εκκένωση της κατάληψης μας είτε από τις συλλήψεις συντρόφων μας και μένουμε ενεργές για να αναδείξουμε τις πραγματικές ευθύνες και τους πραγματικούς ενόχους. Και δεν θα ξεχάσουμε όσους σκότωσε η κρατική αδιαφορία και πολιτική: τους νεκρούς κρατούμενους στις φυλακές, τις νεκρές μετανάστριες στα κέντρα κράτησης, τους νεκρούς εργάτες στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς και όλους όσους άφησαν τη ζωή τους επειδή δε μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτή συνθήκη. Μια συνθήκη που δημιούργησε το ίδιο το κράτος και ο καπιταλισμός, έτσι ώστε κάποιες από μας να μη χωράμε.

Η συλλογική σωτηρία των ζωών μας είναι η μόνη ατομική ευθύνη που έχουμε

Στον πόλεμο του κράτους και των αφεντικών απαντάμε με πόλεμο

Leave a Reply

Your email address will not be published.