Παρεμβάσεις σε 3 καταστήματα γούνας & δερμάτινων ρούχων

Δεν υπερασπιζόμαστε τη φύση, είμαστε η φύση που αμύνεται!

Πριν λίγες μέρες μια είδηση κατέκλυζε τις τηλεοράσεις και τα ειδησεογραφικά site που αφορούσε τη μετάδοση του ιού covid19 από τους ανθρώπους στα μινκ σε πολλά εκτροφεία γούνας στη Δανία, στην Ολλανδία αλλά και στην Ελλάδα. Υπό τον φόβο μιας μετάλλαξης του ιού παρότι υπήρχαν ασαφή στοιχεία και της ενδεχόμενης μη αποτελεσματικότητας των εμβολίων, με πρόσχημα τη διαφύλαξη της ανθρώπινης υγείας, τα εκάστοτε κράτη διέταξαν τη μαζική θανάτωση των μινκ σε θαλάμους αερίων με πιο φρικαλέο το παράδειγμα της εξόντωσης πάνω από 17 εκατομμυρίων μινκ στη Δανία. Την ίδια τακτική ακολούθησε και η Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα στη Κοζάνη, μετά από ανίχνευση κρουσμάτων σε μονάδες εκτροφής, θανατώνοντας μέχρι στιγμής 2.500 μινκ, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Ως κομμάτι της φύσης που αμύνεται επιστρέφοντας ένα ελάχιστο μερίδιο της βίας που δεχόμαστε, το βράδυ της Τρίτης 23 Δεκέμβρη πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις με μπογιές και τρικάκια στα καταστήματα Χατζηϊωάννου, Dais και Samaras Fur & Leather που αποτελούν βιτρίνες θανάτωσης ζώων για το δέρμα και τη γούνα τους.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα: κατά τη διάρκεια της νόσου των τρελών αγελάδων θανατώθηκαν εκατομμύρια αγελάδες για να διαφυλαχτεί και πάλι η ανθρώπινη υγεία, όπως και στη γρίπη των πτηνών, των χοίρων κτλ. Την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες η βυρσοδεψία χαρακτηρίζεται ως εγκληματική ενέργεια σφραγίζοντας τις βιομηχανικές μονάδες θανάτωσης ζώων, το ελληνκό κράτος, όχι μόνο δε κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αποζημιώνει του γουναράδες με κρατικές επιδοτήσεις άνω των 3.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα ανοίγει την αγορά προς αντίστοιχες επιχειρήσεις, όπως αυτές του δανικού κράτους που συνεχάρει την ελληνική κυβέρνηση και τους βιομηχάνους για την διαχείριση τους στο ζήτημα των κρουσμάτων και τη αποφυγή τεράστιων ποσοστών ζημίας.

Εδώ και εκατομμύρια χρόνια η μεγαλύτερη πανδημία που έχει γεννήσει η ανθρώπινη ιστορία, είναι αυτή του καπιταλισμού απέναντι στην η ίδια τη φύση. Η φύση απέναντι σε ένα ενεργοβόρο και ιογενές ανθρωποκεντρικό σύστημα, κατέχει τους μηχανισμούς άμυνας, επιβίωσης και αναπαραγωγής. Απέναντι σε ένα σύστημα που καθημερινά δολοφονεί δισεκατομμύρια από τα άλλα ζώα για ανάγκες σίτισης, ενδυμασίας ακόμα και διασκέδασης, που καταστρέφει και λεηλατεί τεράστιες εκτάσεις μέσα από εξορύξεις, εξευγενισμό και αναπλάσεις, αστικοποίηση και βιομηχανική εκμετάλλευση. Αναφερόμαστε στον παράγοντα φύση γιατί εδώ και εκατομμύρια χρόνια τα έμβια όντα που ζούνε σε αρμονία με αυτήν έχουν τους τρόπους, τα αντίδοτα και τις οργανικές λειτουργίες για να επιβιώνουν απέναντι σε ιογενή περιστατικά. Έτσι και ο άνθρωπος που ανά τα χρόνια αστικοποιούταν όλο και περισσότερο σε συνδιασμό με την άκριτη κατανάλωση φαρμάκων και αντιβιοτικών, απέκτησε πιο ευάλωτη και παθογενή ποιότητα ζωής και μαζί με αυτόν υπέστησαν το ίδιο και όσα ζώα εξημέρωσε και ενσωμάτωσε στο δικό του «περιβάλλον» με βάση τις δικές του ανάγκες. Οι καπιταλιστικές ανάγκες της βιομηχανοποιημένης κοινωνίας, ο υπερπληθυσμός στις πόλεις, οι καθημερινές μεταφορές για τις αστικές και εμπορικές ανάγκες και η γενικευμένη εκμεταλλευτική επέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον και τα άλλα ζώα αποτελούν δομικά στοιχεία της ραγδαίας εξάπλωσης ιών που χαρακτηρίζονται ως πανδημίες. 

Σόκ αποτελεί η θανάτωση εκατομμυρίων ζώων-κρουσμάτων covid19

πριν θανατωθούν για τη γούνα και το δέρμα τους

Που ακριβώς όμως στηρίζεται  η ρητορεία της δήθεν ευαισθητοποιημένης μάζας περι φιλοζωίας και κατάργησης της γούνας, την ίδια στιγμή που η γενοκτονία των μινκ συντελείται χρόνια τώρα με το πιο βάναυσο τρόπο, γδέρνοντάς τα ζωντανά, για τις πολυτελείς ανάγκες των καταναλωτών; Πολλές διαμαρτυρήθηκαν για την αντιμετώπιση που δέχτηκαν τα μινκ και τις εικόνες μαζικών εκτελέσεων και ταφών τους. Χρειάστηκαν όμως μόνο λίγες μέρες για να περάσει απλά σαν είδηση και να ξεχαστεί το γεγονός της δολοφονίας τους από τις κρατικές εντολές και να συνεχίσει ο καθένας τη ζωή του, όπως και σε κάθε αντίστοιχη φορά που συντελείται ένα  έγκλημα σε βάρος των άλλων ζώων, σε αντίθεση με τις ανθρώπινες ζωές. Οι ζωές των άλλων ζώων ιεραρχούνται ως υποδεέστερες, βάζοντας τον άνθρωπο στην κορυφή και οδηγούνται στον εγκλεισμό και τη θανάτωσή τους για να καλύψουν  διατροφικές, ψυχαγωγικές και  ενδυματολογικές του απαιτήσεις. Ένα από τα περίτρανα παραδείγματα είναι οι δυσοίωνες επιπτώσεις της κτηνοτροφίας και της αλιείας που αυξάνουν την υπερθέρμανση και ρύπανση του πλανήτη. Σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών τα εκτρεφόμενα ζώα παράγουν το 18% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για την «απελευθέρωση» τεράστιων ποσοτήτων αζώτου, νιτρικού οξέως, μεθανίου και αμμωνίας στον αέρα, μολύνοντας παράλληλα τη γη με αποτέλεσμα τη περαιτέρω αποψίλωση δασών για να γίνουν βοσκοτόπια, τη σπατάλη χιλιάδων λίτρων νερού για τη παραγωγή κρέατος αλλά και τον αφανισμό της θαλάσσιας ζωής, καθώς πάνω από το 50% των ψαριών που αλιεύονται, χρησιμοποιούνται ως τροφή για τα γουρούνια, τις αγελάδες, τα πρόβατα, τα κοτόπουλα κλπ. Αυτά τα ζώα καταναλώνουν περισσότερους τόνους ψαριών από ότι όλοι οι καρχαρίες, τα δελφίνια και οι φώκιες ολόκληρου του πλανήτη. 

Όλη αυτή τη συνθήκη που βιώνουμε γύρω από τη πανδημία, ακολουθεί η επιτακτική ανάγκη για εύρεση του εμβολίου που θα σταματήσει την εξάπλωση του ιού και θα σώσει το ανθρώπινο είδος. Από την πρώτη στιγμή ανίχνευσης του ιού, πριν πολλούς μήνες δηλαδή, μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες επικεντρώθηκαν στις έρευνες γύρω του, προχωρώντας σε εργαστηριακά πειράματα για να βρεθούν τα κατάλληλα αντισώματα. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια ζώα δολοφονήθηκαν για την εύρεση του εμβολίου, χρησιμοποιώντας τα σώματά τους για δοκιμές. Κάτι που γίνεται ούτως ή άλλως για να ελεγχθούν οι επιπτώσεις φαρμάκων, να τεσταριστούν καλλυντικά πριν βγουνε στην αγορά κλπ. Πόσο μάλλον σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα μηνών που βασανίστηκαν και θανατώθηκαν πολλά περισσότερα ζώα, γιατί οι ταχύτητες εύρεσης του συγκεκριμένου εμβολίου ήταν πολύ μεγαλύτερες από ότι γίνεται σε αντίστοιχα πρωτόκολλα εργαστηριακών μελετών που κρατάνε δεκαετίες. Για ακόμη μία φορά λοιπόν η διάσωση του ανθρώπου και μόνο, μπαίνει ως πρώτιστη ανάγκη με ότι κόστος συνεπάγεται αυτό. Τα άλλα ζώα αντιμετωπίζονται ως πρώτη ύλη και αριθμοί. Όλες μας λιγότερο ή περισσότερο είμαστε δολοφόνοι και εκμεταλλευτές των άλλων ζώων. Από τις βιομηχανίες κρέατος όπου στοιβάζονται και δολοφονούνται εκατομμύρια ζώα για να  καταλήξουν στα χασάπικα προς πώληση,  από τα εκτροφεία στα βυρσοδεψεία και τους γουναράδες για να κοσμίσουν τις βιτρίνες τους με αιματοβαμμένες γούνες απο νεκροζώντανα ζώα.

Μέσα στον καπιταλισμό δεν υπάρχει η αυταξία της ζωής καθώς όλα κοστολογούνται με βάση το κέρδος και την παραγωγική δυνατότητα. Έτσι όπως τα ζώα δίνουν τη ζωή τους για τις ανθρωποκεντρικές απαιτήσεις,έτσι και ο άνθρωπος θανατώνεται προσφέροντας τη ζωή του για την κεφαλαιακή αναπαραγωγή, την καπιταλιστική ανάπτυξη και την παραγωγική αποδοτικότητα. Τα κράτη για να διαφυλάξουν τα οικονομικοπολιτικά τους συμφέροντα, εκμεταλλεύονται και θυσιάζουν όσους και όσες στέκονται εμπόδιο στη κυριαρχία τους φιμώνοντας, καταστέλλοντας, φυλακίζοντας και δολοφονώντας όσες αντιστέκονται. Δείγμα αυτής της γραφής αποτελούν τα δεκάδες νομοσχέδια που ψηφίστηκαν και αφορούν την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, τη λεηλασία του περιβάλλοντος, τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων, των αντιστάσεων και των απεργιών και τη δολοφονική αδιαφορία απέναντι στα κάθε λογής έγκλειστα όντα (φυλακές, ψυχιατρεία, στρατόπεδα συγκέντρωσης και κάθε μονάδα εγκλεισμού των άλλων ζώων).

Η υποτίμηση της ζωής μέσα από το πρίσμα του ανθρωποκεντρισμού και του καπιταλισμού οφείλει να είναι αιτία πολέμου. Ας φανταστούμε την αντιστοιχία του εγκλήματος στην αντιμετώπιση ανθρώπινων κρουσμάτων covid19, όπου η ανίχνευση για παράδειγμα θετικών φορέων μέσα σε μια οικογένεια,ένα σχολείο, ένα ίδρυμα, μια κοινότητα θα σήμαινε τη συνολική θανάτωση όλων. Θα ήταν άραγε φρικτό; Αυτό συμβαίνει πλάι μας. Αυτό εχθρευόμαστε στο σύνολ ο του και αυτό πολεμάμε. Μέχρι όμως η εκμετάλλευση να γίνει παρελθόν, γούνες και δερμάτινα ποτέ και πουθενά.

Ελεύθερα ζώα σε δάση και βουνά

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.