Αλληλεγγύη στους κρατούμενους που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Κορυδαλλού

Μικροφωνική: Παρασκευή 14.03.2014, 19:00 Τσιμισκή & Αριστοτέλους

Στις 17 Φεβρουαρίου, 179 κρατούμενοι του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού «Aγιος Παύλος» ξεκίνησαν κινητοποίηση, προχωρώντας σε αποχή από το συσσίτιο και τις φαρμακευτικές τους αγωγές, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους. Αργότερα, κάποιοι κρατούμενοι προχώρησαν και σε απεργία πείνας.

Οι συνθήκες που επικρατούν στο εν λόγω «νοσοκομείο», μόνο νοσοκομείο δεν θυμίζει. Η χωρητικότητά του είναι 60 κλίνες, στις οποίες κρατούνται 215 ασθενείς. Οι ασθενείς αυτοί, πάσχουν από βαρύτατα νοσήματα, οροθετικοί, καρκινοπαθείς, μεταμοσχευθέντες ενώ τα λοιμώδη και μολυσματικά νοσήματα, εξαιτίας του υπερπληθυσμού και της παντελούς έλλειψης υγιεινής θερίζουν… (ηπατίτιδα, φυματίωση κ.α). Οι κρατούμενοι δεν έχουν καν κρεβάτια και κοιμούνται στοιβαγμένοι στο πάτωμα και στους διαδρόμους. Μην αντέχοντας άλλο την εξαθλίωση ένας κρατούμενος κρεμάστηκε στην τουαλέτα και τον επανέφεραν με ηλεκτροσόκ και ενέσεις αδρεναλίνης.

Στην προσπάθεια του να γνωστοποιήσει την κατάσταση που βιώνουν, ένας άλλος κρατούμενος, έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες από το κολαστήριο, πράγμα για το οποίο του ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη! Όπως καταγγέλλουν οι έγκλειστοι, κουμάντο στο «νοσοκομείο» κάνουν οι μπάτσοι και οι ανθρωποφύλακες μην επιτρέποντας στους λιγοστούς γιατρούς να κάνουν τη δουλειά τους.

Οι κρατούμενοι-ασθενείς κατέθεσαν συνολικά 30 αιτήματα που αφορούν στην ανάγκη τους για ιατρική περίθαλψη, αλλά και στις συνθήκες κράτησής τους συνολικά, προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο εντελώς αλαζονικά και ανάλγητα τα έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια.

Στις 12 Μαρτίου οι κρατούμενοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους έως τις 22 Μαρτίου, ημερομηνία που τους έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Ωστόσο, δύο κρατούμενοι συνεχίζουν ακόμα την απεργία πείνας.

Οι φυλακές, όπως και συνολικότερα οι μέθοδοι παρακολούθησης επιτήρησης και ελέγχου, λαμβάνουν έναν όλο και πιο καθοριστικό λόγο στην επιβολή του νέου ολοκληρωτισμού. Οι φυλακές είναι αποθήκες ψυχών, και το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού είναι απροκάλυπτα χώρος σωματικών και ψυχικών βασανιστηρίων. Η επιτομή της καλλιέργειας της καθυπόταξης και του φόβου.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι τα αιτήματα των κρατουμένων θα δικαιωθούν έτσι απλά.
Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι το ζήτημα δεν θα χρησιμοποιηθεί για να κινητοποιήσει δημοκρατικές ευαισθησίες και την ρητορική για ανθρώπινα δικαιώματα, προσβλέποντας σε ψηφαλάκια.
Ο εγκλεισμός είναι μια συνθήκη που η κυριαρχία χρησιμοποιεί για να τιμωρεί, να παραδειγματίζει, να απομονώνει, να εξευτελίζει, να καταδικάζει σε αργό θάνατο.
Ο αγώνας των κρατουμένων με μερικά ή συνολικά αιτήματα, δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει αλληλέγγυους, διότι είναι εκείνοι που προσλαμβάνουν κάθε στιγμή της ομηρίας τους όλο το μένος του κατασταλτικού μηχανισμού στο ζενίθ του.

Ο αγώνας ενάντια στον εγκλεισμό είναι και αγώνας ενάντια στο σύστημα που τον γεννά.

Μέσα στις μαζικές ψευδαισθήσεις που παράγει το κράτος και το κεφάλαιο για κοινωνική ειρήνη, υπερασπιζόμαστε την ενοχή μας, το πάθος για την ελευθερία!

Αλληλεγγύη στους κρατούμενους του νοσοκομείου Κορυδαλλού

Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας: Φατούρο Σπυρίδων
Σταθάκη Κωνσταντίνο

Leave a Reply

Your email address will not be published.