Ενημέρωση απο τις δράσεις των τελευταίων ημερών.

Εικόνα0278

Την Παρασκευή 17 Ιούλη πραγματοποιήθηκε χαριστικό παζάρι στην πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη καθώς και προβολή του ντοκυμαντέρ Marinaleda.

Εικόνα0275

Λίγα λόγια σε σχέση με το ντοκυμαντέρ:

Στην Ελλάδα της κρίσης των τελευταίων χρόνων και της βίαιης αναδιάρθρωσης του χρέους των τελευταίων μηνών, το παράδειγμα της Marinaleda, μιας αυτοοργανωμένης κοινότητας στην ισπανική Ανδαλουσία, έρχεται να δώσει πολλές απαντήσεις, αλλά να αφήσει και πολλά ερωτήματα.

Οι κάτοικοι της Marinaleda πίστεψαν πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Έτσι και οικοδόμησαν μια κοινότητα βασισμένη στην ισότητα και την αλληλεγγύη. Αυτοοργάνωσαν τις ανάγκες τους, κολλεκτιβοποίησαν την εργασία τους και εν μέρει κατάργησαν την ιδιοκτησία, αντιτάσσοντας την κοινοκτημοσύνη. Με λίγα λόγια έκαναν το ένα βήμα παραπάνω, για την έξοδο από τον καπιταλισμό, για την αυτοδιάθεση των ζωών τους.

Η κοινότητα της Marinaleda απαντάει στα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Είναι όπως λένε και οι ίδιοι Tierra Utopia (η γη της ουτοπίας). Είναι όμως αυτό αρκετό;

Το μοντέλο της Marinaleda αποτελεί αυτή τη στιγμή τη ζωντανή απόδειξη πως η αυτοοργάνωση από μόνη της ενέχει τον κίνδυνο της αφομοίωσης από τον καπιταλισμό, ως εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο οργάνωσης, αν δεν περιέχει την επαναστατική προοπτική. Οι κολεκτίβες και οι αυτοοργανωμένες δομές μπορούν εξίσου να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του καπιταλισμού, αν δεν αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου επαναστατικού σχεδιασμού, που θέτει ως επίδικο την κοινωνική επανάσταση και όχι μόνο την προσωρινή επιβίωση.

Η Marinaleda δεν είναι η επαναστατημένη κοινωνία που αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε. Η ιστορία της επαναστατημένης κοινωνίας δε θα καταγράφονταν σε ντοκιμαντέρ του κάθε Βαξεβάνη. Για την καταστροφή του καπιταλισμού και των σχέσεων μέσα σε αυτόν δε θα μιλούσε ο νεοφιλελεύθερος πρώην υπουργός Ανδριανόπουλος, επιφανής του επιχειρηματικού κόσμου, υμνητής του καπιταλισμού και της απελευθέρωσης των αγορών. Γιατί κάτι τέτοια σκουπίδια της ιστορίας θα λογοδοτήσουν σε μια τέτοια κοινωνία.

Η Marinaleda είναι η ζωντανή απόδειξη πως:

Ένας άλλος κόσμος ισότητας, αυτοδιάθεσης και αλληλεγγύης είναι εφικτός.

Η μόνη όμως ρεαλιστική λύση ενάντια στην λιτότητα, είναι ο αγώνας για την καταστροφή του κράτους και του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της επαναστατημένης αναρχικής κοινωνίας.

Εικόνα0276

Εικόνα0277Το Σάββατο 18 Ιούλη πραγματοποιήθηκε παρέμβαση απο αναρχικές συλλογικότητες και συντρόφους στην λαϊκή αγορά της Ξηροκρήνης στις δυτικές συνοικίες.

κατάληψη Terra Incognita

Leave a Reply

Your email address will not be published.