Παρέμβαση στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων-αλληλεγγύη στους κατοίκους της Λευκίμμης

Σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση αντιπληροφόρησης με μοίρασμα κειμένων, σπρέι και τρικάκια στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ως μια ακόμη κίνηση ανάδειξης και αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Λευκίμμης, ενάντια στα ΧΥΤΑ. Ακολούθησε παρέμβαση στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης όπου και δικάζονταν 21 κατηγορούμενοι αγωνιστές από τις Σκουριές Χαλκιδικής με βαρύτατες κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο ίδιος ο ΦΟ.Δ.Σ.Α., αυτοπαρουσιάζεται ως το απόλυτο εργαλείο επίτευξης μιας κρατικής στρατηγικής διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, που λανσάρει την βιώσιμη ανάπτυξη με βάση “το σεβασμό στο περιβάλλον και τον φυσικό κόσμο”. Μέσα από ένα σύνολο επιτηδευμένων μελετών και καλοτραβηγμένου οπτικοακουστικού υλικού, οι υπεύθυνοι του φορέα αυτού χτίζουν το έγκλημα της πράσινης καπιταλιστικής ανάπτυξης πάνω στο ψέμα και τις ψεύτικες εγγυήσεις. Κάποια από τα πολυδιαφημισμένα επιτεύγματα του ΦΟ.Δ.Σ.Α. αποτελούν ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) Μαυροράχης και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Ευκαρπίας, 2 αναπτυξιακά έργα για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος τόσο στο επίπεδο της προβολής όσο και των περιβαλλοντολογικών ζητημάτων που έχει αφήσει πίσω του κάθε έργο.

Ο ΦΟ.Δ.Σ.Α. μιλάει για 2 έργα που αποτελούν πρότυπο σεβασμού στο περιβάλλον. Οι συνέπειες (για τις οποίες είχαν μιλήσει εξ αρχής πρωτοβουλίες κατοίκων που αντιστάθηκαν στην κατασκευή των έργων) όμως καταθέτουν άλλα στοιχεία:

Ο Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης, ένα έργο που λειτουργεί από το 2007, από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε περιβαλλοντολογικό και ευρύτερο κοινωνικό έγκλημα. Το ίδιο το γεωγραφικό σημείο κατασκευής του έργου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εγκληματικά απαγορευτικό ακόμα και κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας. Συνορεύει ασφυκτικά με το χωριό Άσσηρος, γεγονός που ελλοχεύει αμέτρητους κινδύνους για την τοπική κοινωνία. Κατασκευάστηκε 1km μακριά από προστατευόμενη περιοχή Natura και σε εδάφη που έχουν χαρακτηριστεί  αναδασωτέα, έπειτα από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει όλως περιέργως για ακόμη μια φορά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενώ βρίσκεται δίπλα από το ενεργό σεισμικό ρήγμα της Ασσήρου. Τέλος ο Χ.Υ.Τ.Α. βρίσκεται εντός της ζώνης  που χαρακτηρίζεται από τη σύμβαση για τους Υγροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας (Σύμβαση Ραμσάρ), μια διακρατική συμφωνία που μεταξύ άλλων απαγορεύει ρητά τον αποχαρακτηρισμό και την εκμετάλλευση προστατευόμενων εδαφών. Όσον αφορά την ίδια τη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. υπάρχουν αμέτρητες καταγγελίες για την ρυπογόνο και περιβαλλοντικά εγκληματική δράση του. Καταγγελίες για ανεπεξέργαστα νοσοκομειακά και ραδιενεργά λήμματα, για απουσία επεξεργασίας και απλή ταφή των απορριμμάτων, για ασύμμετρη έκθεση των αποβλήτων από τα οποία τρέφονται-κοινώς δηλητηριάζονται δεκάδες ζώα (σκυλιά, γλάροι, έντομα κτλ).

Όσον αφορά τον Σ.Μ.Α. Ευκαρπίας, τα ψέματα του ΦΟ.Δ.Σ.Α. συνεχίζονται αμείωτα. 4 μήνες μετά τη λειτουργία του Σ.Μ.Α., η ίδια η επιτροπή κοινωνικού ελέγχου καταγγέλλει την κοινωνική επικινδυνότητα του έργου που όπως δηλώνουν οι κάτοικοι …έχει γεμίσει με σκουπιδόζουμα όλη την Ευκαρπία (παρατηρήθηκαν σημαντικές διαρροές στα κοντέινερ μεταφοράς απορριμμάτων, πριν από την είσοδο στον ΣΜΑ και μέχρι την έξοδο της εθνικής για Δερβένι). Μιλάμε για μια υποδομή που, ενώ προορίστηκε για την πόλη της Θεσσαλονίκης, εξυπηρετεί και άλλους νόμους όπως πχ. όλη η Πιερία με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των υγειονομικών συνθηκών. Στο εσωτερικό του σταθμού παρατηρήθηκαν υψηλά ποσοστά πίεσης με αποτέλεσμα την ύπαρξη αιωρούμενης ρυπογόνου σκόνης και επικίνδυνων σωματιδίων, ενώ αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός πως έπειτα από δενδροφύτευση 20 μικρών δενδρυλλίων στον περιβάλλοντα χώρο, τα μισά κάηκαν για αδιευκρίνιστους λόγους.

Καταθέτουμε όλα αυτά τα στοιχεία για να αποδομήσουμε  τη φύση και την ύπαρξη οργανισμών σαν τον ΦΟ.Δ.Σ.Α. Φορείς σαν αυτούς ευθύνονται για την ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος και την διαρκή υποτίμηση των όρων ζωής, κοινωνιών που βρίσκονται σε ασφυκτική αλληλεπίδραση με τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οι αγώνες ενάντια στην λεηλασία, την καταστροφή της φύσης, και την ανάπτυξη μέσα από τον μανδύα του πράσινου καπιταλισμού, είναι δίκαιοι και αναγκαίοι και πιο επίκαιροι από ποτέ.

Ενάντια στο έγκλημα της ανάπτυξης να αγωνιστούμε για τη γη και την ελευθερία. Κανένας διάλογος με τους κρατικούς και καπιταλιστικούς φορείς, που ευθύνονται για την ισοπέδωση των ζωών όλων των ανθρώπινων και μη ζώων. Μέσα από τη νίκη των τοπικών αγώνων ενάντια στα καπιταλιστικά σχέδια της κυριαρχίας, να ενισχύσουμε τον αγώνα ενάντια στο κράτος και τον καπιταλισμό.

Ενάντια στα ΧΥΤΑ, τις εξορύξεις, τα αιολικά πάρκα, τους ενεργειακούς υπεραγωγούς να μετατρέψουμε τα, βαλλόμενα από την ανάπτυξη εδάφη, σε πεδία μαχών.

Από τη Λευκίμμη μέχρι τη Νάξο και από τα Τενάγη μέχρι τη Χαλκιδική να μετατρέψουμε τις εστίες αγώνα  ενάντια στην ανάπτυξη, σε χαρακώματα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.