Ο όμιλος Μυτιληναίου είναι υπεύθυνος για το πύρινο έγκλημα στην Κινέτα

Τίποτα δε θα μείνει αναπάντητο

Τα τελευταία χρόνια τα Γεράνεια Όροι έχουν στοχοποιηθεί από διάφορες εταιρείες με βάση τις αναπτυξιακές τους προθέσεις τόσο για εξορυκτική δραστηριότητα (βωξίτης) όσο  και για εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Το 2017  η Ανώνυμη Μεταλλευτική Εταιρεία ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ (θυγατρική εταιρία του ομίλου Μυτιληναίος, που εξιδικεύεται στην παραγωγή βωξίτη) κατέθεσε αίτημα αδειοδότησης για έρευνα και δοκιμαστικές εξορύξεις σε έκταση 50.000 στρεμμάτων στα Γεράνεια Όροι. Όμως με βάση την μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, η αίτηση της ιδιωτικής εταιρίας απορρίφθηκε.

Τα Γεράνεια Όροι μέχρι πρότεινος αποτελούσαν προστατευόμενη περιοχή Natura. Διέθεταν πλούσια χλωρίδα από πεύκα, δρυές και έλατα και αποτελούσαν βιότοπο περίπου 950 ειδών φυτών και δεκάδων ειδών ζώων. Όλα αυτά αποτελούσαν απαράβατη συνθήκη για την εκμετάλλευση της περιοχής που έτσι και αλλιώς βάλλεται από την εντεινόμενη εκβιομηχάνισή της (εγκαταστάσεις διυλιστηρίων, χαλυβουργίας, τσιμεντοβιομηχανίες κ.α.). Όλα αυτά μέχρι τον επικείμενο αποχαρακτηρισμό της δασικής έκτασης. Στις 23 Ιούλη τα Γεράνεια Όροι παραδίδονται στις φλόγες. Οι φλόγες φτάνουν μέχρι την Κινέτα, περνώντας ακόμα και πάνω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. 4,5 ώρες αργότερα νέες φονικές εστίες φωτιάς ξεσπάνε στο Νταού της Πεντέλης, όπου σε λίγες ώρες καίνε ολοκληρωτικά το Μάτι (με τον τραγικό χαμό εκατοντάδων ανθρώπινων και μή ζωών). Τις επόμενες μέρες ξεσπούν και άλλες μικρότερες πυρκαγιές (παραπάνω από 15 μέτωπα) σε άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου εκτός από την Αττική, όπως στην Κόρινθο, τη Ρόδο, την Αλεξανδρούπολη, την Ανάβυσσο κ.α.

Όμως η περίπτωση του μετώπου στην Κινέτα είναι διαφορετική: η φωτιά στα Γεράνεια Όροι ξεκινά στις 12:03. Με βάση τις  μαρτυρίες των ίδιων των κατοίκων και τις δορυφορικές φωτογραφίες που κατέθεσαν διαστημικοί οργανισμοί, παρατηρούμε την ύπαρξη 13 εστιών φωτιάς μέσα σε διάστημα 30 λεπτών. Όμως όλα καταλήγουν σε ξεκάθαρο εμπρησμό καθώς μιλάμε για

  • 13 εστίες φωτιάς απόλυτα στοιχισμένες
  • ταυτόσημη χρονική έναρξη των εστιών
  • περιστατικά όπου ακούστηκαν ισχυρές διαδοχικές εκρήξεις και ευρήματα που παραπέμπουν σε περίτεχνους εκρηκτικούς μηχανισμούς (υπάρχουν μαρτυρίες για γκαζάκια μέσα σε λάστιχα που βρέθηκαν δίπλα σε κολόνες ηλεκτροδότησης με σκόπο η έκρηξη να αποδοθεί σε βλάβη της κολόνας)  

Η φωτιά κατέστρεψε ολοκληρωτικά 60.000 στρέμματα ενώ άφησε πίσω της 2 νεκρούς και κάποιους τραυματίες. Τα αίτια και οι δικαστικές έρευνες όμως έχουν παγώσει. Γιατί το κράτος και το κεφάλαιο είναι συνυπεύθυνοι για όλα αυτά τα εγκλήματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που όταν οι εταιρίες βρίσκουν εμπόδια, επιστρατεύουν τις ιδιωτικές τους μαφιες για να ανοίξουν τον δρόμο προς την καπιταλιστική ανάπτυξη. Και δε θα είναι η πρώτη φορά που το κράτος επιχειρεί να κουκουλώσει την υπόθεση αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνωμή και αναστέλλοντας τις έρευνες. Τα παραδείγματα μιλούν από μόνα τους:

  • 2007: Η περιφέρεια της Ασσήρου, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura, καίγεται. Λίγους μήνες μετά κατασκευάζεται ο Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης.
  • 2009: η Πάρνηθα καίγεται αφήνοντας πίσω της κατεστραμμένη χλωρίδα και εκατοντάδες νεκρά ζώα. Λίγους μήνες μετά αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις του καζίνο και εγκαθίστανται νέες ανεμογεννήτριες.
  • 2017: Φωτιά ξεσπάει στον ισθμό του Ρίου-Αντίριου. Ένα χρόνο μετά, η εταιρία Vattora εγκαθιστά 16 ανεμογεννήτριες.

Αμέτρητα άλλα μικρά και μεγάλα παραδείγματα προδίδουν τη μοναδική στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης μέσω της λεηλασίας της φύσης: κανένας οίκτος-κανένα όριο για το κέρδος. Ο κάθε Μυτιληναίος μετρά τη ζωή σε απλή στατιστική. Γιατί είναι υπεύθυνος για δεκάδες εγκλήματα και τραυματισμούς στα εργασιακά του κάτεργα, για την αμείωτη καταστροφή και λεηλασία της φύσης από τις βιομηχανικές μονάδες του, για την εντεινόμενη καταλήστευση των ζωών μας από το ξέπλυμα των βρωμοδουλειών του (αρκεί να σημειωθεί πως η Protergia είναι το παράγωγο ξέπλυμα του σκανδάλου ΔΕΗ-Μυτιληναίου με κόστος παραπάνω απο 1δις στα κρατικά ταμεία), για την πολεμική προετοιμασία της Ελλάδας και την ανάμειξή της σε μια επερχόμενη διακρατική σφαγή καθώς αποτελεί μεγαλομέτοχο της ΕΛΒΟ. Δεν περιμένουμε κανένα δικαστήριο να καταδικάσει τα εγκλήματα του Μυτιληναίου. Τα πρόστιμα και οι καταδίκες για τις αυθαιρεσίες των βιομηχάνων είναι η νόμιμη χασούρα για την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Για μας είναι ξεκάθαρο:

Ο όμιλος Μυτιληναίου (που ως πρόεδρος του Συνδεσμου Ελλήνων Βιομηχάνων ηγείται στρατηγικά της οικονομικής ελίτ) και η μαφία του είναι υπεύθυνοι για τον εμπρησμό της Κινέτας και την καταστροφή των Γεράνειων Ορών. Και εμείς από την πλευρά μας δεν πρέπει να ξεπλύνουμε αυτό το έγκλημα. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον κάθε Μυτιληναίο να συνεχίσει ανενόχλητος το έργο του. Με κοινωνικά και ταξικά κριτήρια πρέπει να προσβάλλουμε τη δραστηριότητά του, καταδεικνύοντας την εγκληματική στρατηγική του κράτος και του κεφαλαίου. Το ιδεώδες της καπιταλιστικής ανάπτυξης υπόσχεται το αίμα των αδύνάτων, για τα κέρδη των ισχυρών.

Να χτυπήσουμε τα συμφέροντα του Μυτιληναίου, μποϊκοτάροντας τις εταιρείες του ομίλου του

(Protergia, ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιο της Ελλάδος. ΕΛΒΟ, Δελφοί Διστομον ΑΜΕ και κάθε θυγατρική ή εργολαβεία)

Να μπλοκάρουμε κάθε αναπτυξιακή απόπειρα εκμετάλλευσης και λεηλασίας της έκτασης στα Γεράνεια Όροι

γιατί αλλιώς θα νομιμοποιήσουμε κοινωνικά την εγκληματική στρατηγική του κεφαλαίου πάνω στις ζωές μας

Leave a Reply

Your email address will not be published.