Γιγαντοπανό στην ΕΟ Καβάλας-Θεσσαλονίκης για δολοφονίες μεταναστών απο αστυνομικές καταδιώξεις

Το Σάββατο 27 Οκτώβρη τοποθετήθηκαν γιγαντοπανό στις αερογέφυρες της εθνικής οδού Καβάλας-Θεσσαλονίκης, οπου το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν χώρα δεκάδες καταδιώξεις μεταναστών από μπάτσους με αποτέλεσμα τους θανάσιμους και μη τραυματισμούς μεταναστών και άλλων οδηγών.

Στις 13/10 αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν 11 μετανάστες χάνει τον έλεγχοκατα τη διάρκεια καταδίωξης από μπάτσους και συγκρούεται με προπορευόμενο φορτηγό. Από τη σύγκρουση και τα δύο οχήματα παίρνουν φωτιά. Ο οδηγός του φορτηγού απεγκλωβίζεται, ενώ όλοι οι επιβαίνοντες του ΙΧ χάνουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ο Έλληνας διακινητής τους. Μερικές μέρες αργότερα, έπειτα από νέα καταδίωξη, ΙΧ εκτρέπεται από το οδόστρωμα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 12 ακόμα μεταναστών.

Τα περιστατικά αυτά μόνο μεμονωμένα δε μπορούν να χαρακτηριστούν. Φέτος έχουν σημειωθεί δεκάδες περιστατικά, τόσο στη Νέα όσο και στη Παλιά Ε.Ο. Καβάλας-Θεσσαλονίκης, όπου μετανάστες κατά τη διάρκεια καταδιώξεων χάνουν τον έλεγχο των οχημάτων που οδηγούν και είτε τραυματίζονται είτε πεθαίνουν. Μάλιστα, ενώ κατά διαστήματα βγαίνουν στο φώς ανακοινώσεις που αναφέρουν αλλαγή της πολιτικής αυτής λόγω της επικινδυνότητας του συγκεκριμένου δρόμου (ελλιπής φωτισμός, απότομες στροφές),  οι μπάτσοι επιλέγουν να συνεχίσουν τις καταδιώξεις αδιαφορώντας για την αξία της ανθρώπινης ζωής, τόσο των μεταναστών όσο και των υπόλοιπων διερχόμενων οδηγών.

Οι μετανάστες στην προσπάθεια τους να διασχίσουν τα σύνορα επιλέγουν πλέον το πέρασμα από τον Έβρο. Αυτό, διότι φρεγάτες του ΝΑΤΟ και της FRONTEX έχουν στρατοπεδεύσει στο Αιγαίο δυσχεραίνοντας το πέρασμα από τη θάλασσα, είτε εμβολίζοντας και καταδιώκοντας τους, είτε συλλαμβάνοντας και στέλνοντάς τους πάλι στην Τουρκία (push back). Και όσοι έχουν την «τύχη» να φτάσουν σε κάποιο νησί, εγκλωβίζονται για άγνωστο χρονικό διάστημα σε Hot Spots , όπου τόσο οι υποδομές όσο και οι συνθήκες που επικρατούν, μόνο αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση δε μπορούν να προσφέρουν. Μόνο φέτος οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει 23 καταγεγραμμένα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στο Hot Spot της Μόρια, τονίζοντας ότι αρκετά ακόμα περιστατικά δεν καταγγέλλονται, ενώ συχνά υπάρχουν αυτοτραυματισμοί ή και απόπειρες αυτοκτονίας μεταναστών που βρίσκονται έως και 1 χρόνο εγκλωβισμένοι εκεί,  λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης τους στην ηπειρωτική χώρα. Όλα αυτά μέσα σε ένα  camp χωρητικότητας 3000 ατόμων που στεγάζει πάνω από9000.   Έτσι πλέον η μόνη δίοδος που θα τους προσφέρει έστω και μια ανάσα ελευθερίας είναι το πέρασμα κατευθείαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε για να μείνουν εδώ, είτε να επιχειρήσουν να συνεχίσουν προς την αβεβαιότητα, αντιμετωπίζοντας τον επόμενο φράχτη, το επόμενο σύνορο, την επόμενη καταδίωξη.

Οι μετανάστες/μετανάστριες που καταφέρνουν να περάσουν σεευρωπαϊκά εδάφη αντιμετωπίζουν τις πολιτικές διαχωρισμού, φυλάκισης, καταστολής και απέλασης βιώνοντας το ρατσισμό από όλο και περισσότερα κομμάτια των δυτικών κοινωνιών. Τα κροκοδείλια δάκρυα των πολιτικών, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στέγνωσαν τόσο γρήγορα,  που από  πρόσφυγες χαρακτηρίστηκαν πάλι όλοι λαθρομετανάστες. Πλέον η αντιμετώπιση μιας «ανθρωπιστικής κρίσης» έχει δώσει τη θέση της στη στρατιωτική διαχείριση και το καπιταλιστικό κέρδος. Τα περάσματα κλείνουν και ελέγχονται από δουλέμπορος που συνεργάζονται με την αστυνομία. Και όποιος δε πληρώσει τη ταρίφα καταδιώκεται.

Απέναντι στις λογικές που διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε νόμιμους και μη, που στοιβάζουν τα σώματά μας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές,  που υψώνουν φράχτες και σύνορα σα χαρακιές στο σώμα του πλανήτη και στερούν το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση, οφείλουμε να δείξουμε την έμπρακτη εναντίωση σε κάθε διαχωρισμό. Να αγωνιστούμε από κοινού ενάντια στην εξαθλίωση των ζωών μας απέναντι σε κράτος και καπιταλισμό. Να μη συνηθίσουμε τον θάνατο.

Αλληλεγγύη στους/στις μετανάστες/μετανάστριες

Ελεύθερη μετακίνηση για όλους/όλες

Να εντείνουμε τον αγώνα ενάντια σε κράτη, σύνορα και τη βαρβαρότητα που αναπαράγει αυτός ο κόσμος

Leave a Reply

Your email address will not be published.