Παρέμβαση στο ΤΕΕ/ΤΚΜ ενόψει της ημερίδας με θέμα «Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την καθαρή ενέργεια: Ευκαιρία για ανάπτυξη και δουλειές»

Στις 14-2 πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με πανό τρικάκια και σπρέϊ στο ΤΕΕ/ΤΚΜ. Την ίδια μέρα στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την καθαρή ενέργεια: Ευκαιρία για ανάπτυξη και δουλειές». Η εκδήλωση αυτή οργανώθηκε από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όπως η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου  Μαρία Σπυράκη (υπεύθυνη για θέματα ενέργειας  και ανάπτυξης) με τη συμμετοχή του  αναπληρωτή γενικού διευθυντή στη γενική διεύθυνση ενέργειας της Κομισιόν, Γεράσιμου Θωμά καθώς και διάφορων τεχνικών και ακαδημαϊκών φορέων.

Είναι γεγονός πως ήδη σιωπηλά ο πολιτικός κόσμος έχει μπει σε προεκλογική τροχιά. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη θα δούμε πολιτικές εξαγγελίες, πριμοδοτήσεις, χορηγίες και μίζες για νέες μπίζνες-μια συνθήκη ασφυκτικά προβλεπόμενη και επαναλαμβανόμενη. Και μέσα σε όλα αυτά το θέμα «ανάπτυξη» θα πρωτοστατήσει, με κεντρικό πλέον διακύβευμα το κομμάτι της ενέργειας. Έχουμε ξαναπεί πως όταν ακούμε τη λέξη ανάπτυξη μέσα από το στόμα των κυρίαρχων, νιώθουμε και το αίμα που υπόσχεται να στάζει. Αν θέλουν λοιπόν να μιλήσουν για ανάπτυξη και ευκαιρίες σε αυτή την πόλη, μπορούν να πάνε μια βόλτα στις δυτικές συνοικίες. Εκεί θα πάρουν μια μυρωδιά για το τί πραγματικά σημαίνει ενέργεια και ανάπτυξη, τη στιγμή που τα ΕΛΠΕ έχουν μετατρέψει τον ήδη βεβαρημένο μητροπολιτικό αέρα της περιοχής Ευόσμου-Κορδελιού, σε δυστοπικό ρύπο.

Αυτή τη στιγμή στον ελλαδικό χώρο δεκάδες έργα που υπάγονται στη στρατηγική της ενεργειακής ανάπτυξης βρίσκονται επί τάπητος. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη το ελληνικό κράτος λόγω γεωγραφικής θέσης αποκτά ηγετική φυσιογνωμία στην περιοχή της Μεσογείου καθώς μετατρέπεται σε στρατηγικό πυλώνα ενεργειακής σύνδεσης και τροφοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες της Μέσης Ανατολής. Καθόλου τυχαία λοιπόν δεν είναι και η στρατιωτική ισχυροποίηση του ελληνικού κράτους που μέσα από προγράμματα  εξοπλιστικών αναβαθμίσεων και υπέρογκες αμυντικές δαπάνες (νέες ΝΑΤΟϊκες βάσεις και αναβαθμίσεις των ήδη υπάρχουσων, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με συμμαχικές δυνάμεις στα πλαίσια της ανάπτυξης ενιαίας στρατηγικής). Απέναντι λοιπόν στο θάνατο που υπόσχεται η ενεργειακή ανάπτυξη, ξεδιπλώνονται κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που εναντιώνονται στη λεηλασία του φυσικού κόσμου και την υποτίμηση των ζωών μας.

Μέσα από τη συμμετοχή και τη στήριξη  των αγώνων ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και άλλων κοιτασμάτων, υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου στη Χαλκιδική, το Ιόνιο και την Κρήτη κ.α., ενάντια στον Διαδριατικό Αγωγό- TAP που λεηλατεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα στο πέρασμά του από τα εγχώρια εδάφη, ενάντια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που τείνουν να καταλάβουν όλη την γη κατστρέφοντας βουνά και θάλασσες αλλά τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων που μετατρέπουν ολόκληρα χωριά όπως η Λευκίμμη, σε απέραντες χωματερές, στέλνουμε ένα μήνυμα στους εκμεταλλευόμενους: Ο κόσμος αυτός δε θα αλλάξει μέσα από τον κοινοβουλευτισμό αλλά από την ενίσχυση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων μέσα στις οποίες ριζώνεται βαθιά το ένστικτο του αγώνα για την υπεράσπιση των ζωών, της γης και της ελευθερίας μας.

Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας

Να ενισχύσουμε τα ταξικά και κοινωνικά αναχώματα ενάντια στην ενεργειακή ανάπτυξη

Leave a Reply

Your email address will not be published.