Παρέμβαση στο ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο ενάντια στην επίσκεψη Μ. Πομπέο

“…Η στιγμή για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα είναι τώρα”, λέει μεταξύ άλλων ο αμερικάνος πρέσβης στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt από το βήμα της 6ης  ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτέμβρη. Μια θέση που είχε προαναγγείλει με τις δηλώσεις της και η Πρόεδρος της Επιτροπής Κατανομής Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α, κ. Nita Lowey στη συνάντηση που είχε με τον Κ. Μητσοτάκη τον περασμένο Αύγουστο, μιλώντας για τον σεβασμό και την εκτίμηση που χαίρει η Ελλάδα στο Αμερικανικό Κογκρέσο ως πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Όλα αυτά τα εγκωμιαστικά σχόλια προεικονίζουν την οργάνωση του 2ου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και τον ερχομό του υπουργού εξωτερικών και ηγέτη των αμερικάνικων διπλωματικών συμφερόντων, Mike Pompeo στις 4 Οκτώβρη. Μια επίσκεψη που αποτελεί τη συνέχεια της διμερούς συνεργασίας, με το ελληνικό κράτος να αποτελεί σταθερό σύμμαχο και εγγυητή των οικονομικών και στρατιωτικών συμφερόντων της δυτικής πολεμικής μηχανής. Οι άξονες της διμερούς συνεργασίας αφορούν, μεταξύ άλλων, την ασφάλεια και την αμυντική συνεργασία, την ενιαία αντιτρομοκρατική στρατηγική, την ενέργεια και τις οικονομικές επενδύσεις.

Μέσα σε ένα υπόγειο ψυχροπολεμικό κλίμα η στρατοπέδευση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων γίνεται όλο και πιο έντονη με συνεχείς αναβαθμίσεις σε αμυντικό εξοπλισμό κ στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εκατομμύρια δαπανώνται για νέα οπλικά συστήματα τη στιγμή που η κοινωνική βάση βυθίζεται όλο και περισσότερο στη φτώχεια και την ανέχεια-αρκεί να υπολογίσουμε πως αγγίζουμε τους υψηλότερους δείκτες σε αμυντικές δαπάνες τη στιγμή που έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και βίαιης φτωχοποίησης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η μετατροπή των στρατοπέδων του Άραξου, της Ανδραβίδας, του Άκτιου, της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου σε νατοϊκά υπερόπλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη δίνοντας έμφαση σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πολεμικές ανάγκες (πυρηνικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, droneς κτλ), την ίδια στιγμή που κρατικές υποδομές παραχωρούνται για τα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ (όπως τα  λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Σύρου και η περίφημη προβλήτα του Μαραθίου στην Κρήτη). Η υπογραφή όμως του Πρωτοκόλλου Επικαιροποίησης της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) αυτή τη φορά δεν έρχεται απλά να επικαιροποιήσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην ελληνική επικράτεια αλλά να σφραγίσει τη στρατοπέδευση αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων με πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε εγκαταστάσεις.

Η ενεργειακή ανάπτυξη του ελληνικού κράτους που μετατρέπεται σε στρατηγικό πυλώνα συνεχίζεται ασταμάτητα. Το σχέδιο των εξορύξεων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου στην Ήπειρο, το Ιόνιο και την Κρήτη έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, οι ενεργειακοί υπεραγωγοί προχωρούν κάτω από την εποπτεία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, εκατοντάδες βιομηχανικοί σταθμοί ΑΠΕ κατακλύζουν κάθε κορυφή βουνού, οι εξορύξεις χρυσού εντείνονται και σε νέα πεδία ενώ στο παιχνίδι της λεηλασίας και της καταστροφής της φύσης για τις ενεργειακές υπερανάγκες και το καπιταληστρικό κέρδος μπαίνει και η επένδυση μέσα από την καύση σκουπιδιών-RDF σε βιομηχανικές μονάδες.

Το ελληνικό κράτος στο πρόσωπο του οποίου η Δύση αναγνωρίζει μια υπερδύναμη που είναι ικανή να ελέγξει τα βαλκάνια και να παίξει καταλυτικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, παρέχει όλο αυτό το διάστημα τα αντίστοιχα διαπιστευτήρια έτσι ώστε ο Στρατηγικός Διάλογος να έχει γερές βάσεις. Η ταξική αναδιάρθρωση με έκτακτα εργασιακά νομοσχέδια της τελευταίας στιγμής που καταλύουν ακόμα και τα «μέχρι πρότινος αυτονόητα», το παλιό και δοκιμασμένο κατασταλτικό δόγμα μηδενικής ανοχής, η διαμονοποίηση των μεταναστών που μπαίνουν στην αιχμή του δόρατος της κατασταλτικής βαρβαρότητας (εκκενώσεις αυτοδιαχειριζόμενων δομών στέγασης, νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, συνεχείς καταδιώξεις και θάνατοι στους δρόμους και τη θάλασσα), η  κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης των θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στις πετρελαϊκές EXXON MOBIL, TOTAL, REPSOL και ΕΛΠΕ είναι λίγα από τα διαπραγματευτικά χαρτιά που εμφανίζει το ελληνικός κράτος στους εταίρους του, ως εγγύηση για τη πολιτική σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη των επενδύσεών τους.

Το πρωί της Τετάρτης 2 Νοέμβρη-μέρα γενικής απεργίας, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με σπρέι, πανό και τρικάκια στο ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη της αμερικάνικης διπλωματίας έρχεται να μας θυμίσει πως οι ζωές μας μπαίνουν κάτω από το χαλί των διακρατικών συμφερόντων. Για όλους αυτούς που μας αντιμετωπίζουν σαν πιόνια στη σκακιέρα των παιχνιδιών εξουσίας, που μας αντιμετωπίζουν σαν στατιστικά και αλγόριθμους, που βλέπουν τη φύση ως μια μηχανή παραγωγής κέρδους για τα καπιταλιστικά μονοπώλια έχουμε να θυμίσουμε μέσα από το στρατόπεδο των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων ένα και μόνο πράγμα: ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥΣ, ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ.  

Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιστρέψουμε τον πόλεμο που διεξάγει μέσα από το ΝΑΤΟ το ελληνικό κράτος και να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε κράτος και υπερεθνική συμμαχία. Ενάντια στα ιδεολογήματα του πατριωτισμού και του εθνικισμού που προωθούν τις σφαγές μεταξύ των εκμεταλλευόμενων. Ενάντια στα ντόπια και ξένα αφεντικά που λεηλατούν την φύση και καταστρέφουν τις ζωές μας. Με όπλα μας του αντιιεραρχικούς αγώνες και την αλληλεγγύη, την άρνηση στράτευσης και την επίθεση στους κρατικούς μηχανισμούς, διεξάγουμε τον δικό μας πόλεμο. Τον μόνο πόλεμο για τον οποίο αξίζει να στρατευτούμε, δίνοντας και τη ζωή μας. Τον πόλεμο για την Επανάσταση και την Αναρχία.

Να μπλοκάρουμε την πολεμική προετοιμασία του ελληνικού κράτους

Να επιτεθούμε στις διπλωματικές σχέσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published.