Συγκέντρωση στα διοικητικά δικαστήρια Θεσ/νίκης ενάντια στην έκδοση της Sharareh Khademi στο Ιράν

Στον κόσμο των κρατών και της πατριαρχίας, είμαστε όλες ξενές

Τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Sharareh Khademi από συντρόφισσες και συντρόφους διαφόρων συλλογικοτήτων της πόλης, έξω από τα διοικητικά δικαστήρια Θεσσαλονίκης, με αφορμή την εκδίκαση του αιτήματός της (σε δεύτερο βαθμό) για μη έκδοση στο Ιράν.

Η ιστορία της Sharareh και της 6χρονης κόρης της Diana, έγινε γνωστή απο τις συγκρατούμενές της στη φυλακή Κορυδαλλού, όπου και βρίσκεται κρατούμενη εδώ και μήνες. Ο άντρας της, εργαζόμενος στις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν, την κατηγόρησε ότι τον απατούσε με έναν συνάδελφό της από το νοσοκομείο όπου δούλευε ως νοσοκόμα, ο λόγος όμως που τον οδήγησε σε αυτήν την κατηγορία ήταν το αίτημα της Sharareh για διαζύγιο, για να ζήσει μια καλύτερη ζωή μακριά απο τον καταπιεστικό άντρα της, να σώσει απο τους ξυλοδαρμούς την ίδια και την κόρη της.

Η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν 60 βουρδουλιές, ποινή σχετικά επιεικής σε μια αυστηρά πατριαρχική, θεοκρατική και απολυταρχική κοινωνία, όπου τιμωρείται ακόμα και η απλή σωματική επαφή της γυναίκας με άντρα που δεν είναι συγγενής ή συζυγός της. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο όμως αθωώθηκε και της δόθηκε το δικαίωμα διαζυγίου. Προφανώς και ο άντρας της δε θα δεχόταν να την αφήσει ατιμώρητη. Μετά την απόφαση του δικαστήριου απαίτησε απο τη Sharareh να παραιτηθεί απο κάθε δικαίωμα που έχει πάνω στην κόρη της και να την βλέπει μόνο μια φορά τη βδομάδα, αλλιώς θα κατέδιδε στους μπάτσους την ίδια και την οικογένεια της για την χρόνια  αντικαθεστωτική τους δράση. Τότε ήταν που αποφάσισε μαζί με την οικογένεια της να φύγουν απο το Ιράν και να έρθουν στην Ελλάδα, όπου και συνελήφθη απευθείας εξαιτίας του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που έκδοθηκε απο την Ιντερπόλ με βάση τη μήνυση για αρπαγή ανηλικού που της έκανε ο πρώην άντρας της. Από τότε βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού, μακριά απο την οικογένειά της που ζεί στο camp της Ορεστιάδας.

Το αίτημα της για μη έκδοση, πρωτόδικα απορρίφθηκε. Θα θέλαμε πραγματικά να μάθουμε τις δικαιολογίες που χρησιμοποιήθηκαν, αφού η επιστροφή της στο Ιράν ισούται με βέβαιο θάνατο για την ίδια και μια ακόμα δυσκολότερη ζωή για την κόρη,  που ο πατέρας της θέλει να την παντρέψει όταν φτάσει 9  χρονών. Για άλλη μια φορά ότι η διατήρηση των καλών σχέσεων, όσον αφορά τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα μεταξύ των κρατών είναι πολύ πιο σημαντική απο την ίδια τη ζωή. Το διεθνές ένταλμα σύλληψης άλλωστε είναι το ιερό δισκοπότηρο για όλα τα κράτη που επιθύμουν η εξουσία τους να φτάνει παντού.

Η έμφυλη βία στην οποία υπόκεινται η Sharareh και η κόρη της, δε συναντάται μόνο σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Αποτελεί την καθημερινότητα εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο, Το ζήτημα δεν είναι αν κάποιος είναι χριστιανός, μουσουλμάνος ή άθεος, άνεργος ή πλούσιος, αφρικανός ή γάλλος αλλά η θεωρία της έμφυλης ανωτερότητας που οδηγεί σε τέτοιες πράξειςθρέφει αυτή τη συνθήκη.

Στεκόμαστε δίπλα στη Sharareh Khademi και την κόρη της Diana και απέναντι στην αστική δικαιοσύνη του Ιράν και της Ελλάδας , που με την πατριαρχική ανοχή τους στις έμφυλες επιθέσεις καταδικάζουν συνεχώς γυναίκες σε μια ζωή καταπίεσης και υποταγής. Στην περίπτωση της Sharareh, η απόρριψη του αιτήματος της, θα οδηγήσει σε μια απόφαση θανατικής ποινής αν επιστρέψει πίσω στη χώρα της. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην πατριαρχία , που οπλίζει τους άντρες ενάντια στα σώματα και τις ψυχές των γυναικών. Από τα σχόλια στο δρόμο, τις απειλές, τους βιασμούς μέχρι τις δολοφονίες εκατομμυρίων απο τα χέρια των πατεράδων,των συζύγων, των αγνώστων. Οι ευθύνες θα βαραίνουν όλους όσους συμβάλλουν στην επιστροφή τους στο Ιράν και οι απαντήσεις μας θα είναι ανάλογες.

Καμία έκδοση της Sharareh Khademi στο Ιράν

Καμία μόνη της απέναντι σε κράτη και πατριαρχία

*Η εκδίκαση του αιτήματος θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15-10, στα διοικητικά δικαστήρια της Αθήνας

Leave a Reply

Your email address will not be published.