20-10: Πορεία ενάντια στη νεα βιομηχανική μονάδα θανάτου της Elpedison

Στις 25 Σεπτέμβρη η ρυθμιστική αρχή ενέργειας έδωσε άδεια στην εταιρία ELPEDISON για την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου μέσα στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ. Η νέα μονάδα μάλιστα θα είναι διπλάσια της υφιστάμενης που υπάρχει ήδη και ρυπαίνει την περιοχή μας και τις υπόλοιπες δυτικές συνοικίες. Αυτο σημαίνει πολλά, πρώτα απ’ όλα για τις δυτικές συνοικίες αλλά και για όλους εμάς ανεξαιρέτως.

Η γειτονιά των δυτικών συνοικιών αργοπεθαίνει νομοτελειακά. Βρίσκεται περιστοιχισμένη από τα ΕΛΠΕ και την ΤΙΤΑΝ (αλλά και άλλες μικρότερες), δύο απίστευτα ενεργοβόρες βιομηχανικές μονάδες, ενώ ήδη έχουν κατατεθεί σχέδια για νέα νόμιμη αυτή τη φορά μονάδα καύσης σκουπιδιών-RDF,SRF (αντίστοιχη μονάδα λειτουργεί ήδη εδώ και χρόνια παράτυπα στη ΤΙΤΑΝ). Οι δυτικές συνοικίες δεν αποτελούν τίποτε άλλο από δυστοπικό σκουπιδότοπο για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς δημιουργούνται και επίσημα κάτοικοι 2ης και 3ης κατηγορίας.

Μέσα σε μια γειτονιά που ήδη ασφυκτιά από τη μόλυνση και το καυσαέριο, τα ΕΛΠΕ αντι να κάνουν ένα βήμα πίσω, κάνουν δύο καιπερισσότερα βήματα μπροστά για νέα κέρδη, νέες αποδόσεις, νέο θάνατο. Και όλα αυτά τα υποθάλπτουν επίσημα  μέσα από χορηγίες, φιλοδορήματα στο δήμο και υποτροφίες για δικές του έρευνες. Όμως η κοινωνική ευθύνη αρχίζει και τελειώνει σε όλους εμάς, που οφείλουμε να περιφρουρήσουμε μόνοι μας, τις ζωές μας, τα ζώα και τη φύση.

Ο ελλαδικός χώρος μετατρέπεται με γοργά βήματα και επίσημα πλέον σε ενεργειακό ακρωτήρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξορύξεις υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, πλωτές δεξαμενές, υπεραγωγοί και βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταστρέφουν μέρα με τη μέρα το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Μόνο στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή πέραν της κατασκευής της νέας βιομηχανικής μονάδας της Elpedison και της μονάδας καύσης σκουπιδιών, έχει ξεκινήσει και η κατασκευή του σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου στη Νέα Μεσημβρία.

Το μέλλον όλων μας είναι προδιαγεγραμμένο. Μετά την έρευνα και την ανάπτυξη μέσα από τις εξορύξεις, τους αγωγούς και τις νέες βιομηχανικές μονάδες, έρχεται ένας ακόμα πόλεμος για την κατοχή και διαχείριση των ενεργειακών πόρων. Την ίδια στιγμή που όλοι εμείς δε μπορούμε να αναπνεύσουμε στο Κορδελιό, τον Εύοσμο και τις υπόλοιπες δυτικές και μη συνοικίες της Θεσσαλονίκης, αγωνιζόμενες και αγωνιζόμενοι κάτοικοι σε άλλα μέρη του πλανήτη χάνουν τη ζωή τους για τα κέρδη των κρατών και των πολυεθνικών. Εδάφη που κατέχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και ενεργειακούς πόρους μπαίνουν στο στόχαστρο των μεγάλων συμφερόντων, με αποτέλεσμα το κέρδος να μπαίνει πάνω απο τις ανθρώπινες και μη ζωές και το περιβάλλον.   Στη Συρία, τη Λατινική Αμερική, τις χώρες του λεγόμενου 3ου κόσμου, τα πολυεθνικά κέρδη αφήνουν πίσω τους στάχτες και θάνατο. Να μη μείνουμε θεατές. Οι ζωές μας είναι δική μας υπόθεση. Μέσα απο αυτοοργανωμένες κοινότητες αγώνα να περάσουμε από την εναντίωση στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τη λεηλασία της φύσης,  στις εξεγερμένες οικοκοινότητες αλληλεγγύης και αυτοδιάθεσης.

Οχι στη δημιουργία νέας βιομηχανικής μονάδας θανάτου της Elpedison

Να μπλοκάρουμε την ενεργειακή ανάπτυξη και τους πολέμους που γεννά

Στηρίζουμε το μπλοκ της Πρωτοβουλίας ενάντια στα ΕΛΠΕ στην πορεία προς την πύλη της βιομηχανίας

Κυριακή 20 Οκτώβρη, 11:00 παλιό δημαρχείο Κορδελιού

Leave a Reply

Your email address will not be published.