8-11: Αντιφασιστική πορεία στη Νεάπολη με αφορμή τα τελευταία περιστατικά ρατσιστικής έξαρσης

Την Τετάρτη 6 Νοέμβρη ακόμα ένα αποκρουστικό και θρασύδειλο περιστατικό φασιστικής βίας λαμβάνει χώρα αυτή τη φορά στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, όταν ακροδεξιά μιάσματα επιτίθενται με μαχαίρι σε μετανάστη μαθητή από το Ιράν, χαρακώνοντάς τον. Το μήνυμά ξεκάθαρο: να μην ξαναπάει στο σχολείο ο μικρός μαθητής. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων του τελευταίου διαστήματος, όπου φασιστικές κουστωδίες εμφανίζονται από εδώ και εκεί ως αγανακτισμένοι κάτοικοι διαμαρτυρώμενοι για τον ερχομό μεταναστών σε σχολεία, χωριά, πόλεις. Παλιά συνταγή από παλιές καραβάνες.

Ας θυμηθούμε πως ξεκίνησε η μάχη του Άγιου Παντελεήμονα όταν κάποιοι γραφικοί, αρχικά «κάτοικοι» και με τη συνδρομή της Χρυσής Αυγής έπειτα, πραγματοποιούσαν προγκρόμ εναντίων μεταναστών για να καθαρίσουν την Αθήνα. Τα ίδια μετά στην Πλατεία Αμερικής, στη Βικτώρια και αλλού. Έτσι η δεξιά θα θεσμοθετήσει τη νόμιμη βία ενάντια στους μετανάστες (από φυλακίσεις και απελάσεις μέχρι δολοφονίες στα τμήματα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, θανάσιμες καταδιώξεις στους δρόμους κ.α.) έπειτα από προτροπή και «πίεση της κοινωνικής βάσης» που οι ίδιοι δημιουργούν τεχνηέντως. Οπλίζουν τους φασίστες βαφτίζοντάς τους ντόπιους, κάτοικους, αγανακτισμένους και ότι άλλο βρώμικο μπορεί να γεννήσει ο ανθρώπινος νους απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους που βρίσκονται βίαια εκτοπισμένοι σε άλλους τόπους έχοντας χάσει πολλές φορές τις οικογένειές και τους κοντινούς τους μέσα στη δίνη των πολέμων και της οικονομικής εξαθλίωσης.

Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί δεκάδες περιστατικά ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας, με τη βεντάλια της φασιστικής έξαρσης να ανοίγει επικίνδυνα: από γραφικές μαζώξεις τραγικών εθνοψεκασμένων με μπροστάρη έναν βλάκα με περικεφαλαία (στην κυριολεξία) μέχρι επιθέσεις σε λεωφορεία που περιφέρουν εδώ και εκεί φοβισμένους μετανάστες και τώρα μια νέα επίθεση σε μαθητή έξω από σχολείο.

Οι μετανάστες βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της κρατικής καταστολής. Οι έλεγχοι και οι συλλήψεις εντείνονται την ίδια στγμή που οι  αυτοοργανωμένες δομές στέγασης εκκενώνονται δαρκώς. Σε επίπεδο εθνικής διαχείρισης δρομολογούνται οι αλλαγές στις άδειες παραμονής, η αδυναμία έκδοσης ΑΜΚΑ, δημιουργώντας μια νέα συνθήκη ώθησης των μεταναστών στην παραβατικότητα για να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους, καθώς δεν έχουν δικαίωμα στη νόμιμη εργασία, την εκπαίδευση, την περίθαλψη κτλ. Αλλά και σε διακρατικό επίπεδο συνεχίζει το παιχνίδι εντυπώσεων με την Τουρκία αφού εντείνεται η τακτική της επαναπροώθησης την ίδια στιγμή που η Τουρκία απειλεί με άνοιγμα των συνόρων της και ευκολότερη πρόσβαση στην Ελλάδα. Νέα κέντρα κράτησης μπαίνουν στον σχεδιασμό. Σφραγίζονται ακόμα περισσότερο τα σύνορα με περισσότερα παρατηρητήρια, εντατικότερη διαδικασία επιτήρησης, περισσότερα μέσα περιπολίας παντού και αυτά με την απόλυτη οικονομική, πολιτική και επιχειρησιακή στήριξη της κομισιόν. Δυνάμεις της FRONTEX περιπολούν τα χερσαία σύνορα της χώρας καθώς επίσης και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Σε συνεργασία με τις εγχώριες δυνάμεις, πραγματοποιούν ελέγχους των συνόρων και των περασμάτων μέσα από αυτά, με σκοπό να ελέγξουν τους ίδιους τους μετανάστες. Την ίδια στιγμή φρεγάτες του NATO, της FRONTEX και της ελληνικής ακτοφυλακής, περιπολούν στα θαλάσσια περάσματα. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως οι θάνατοι μεταναστών είναι απλή στατιστική: νέοι πνιγμοί στο Αιγαίο, νέοι θάνατοι στον Έβρο, συνεχείς καταδιώξεις με νεκρούς στην Εγνατία οδό κ.α.

Σε όλη αυτή την επιχειρησιακή προσπάθεια που θεσμοθετεί τις δολοφονίες των μεταναστών,  βρίσκει συμμάχους στο συντηρητικό κομμάτι της ”φιλόξενης” ελληνικής κοινωνίας. Έτσι στρατολογούνται οι φασιστικές συμμορίες για να δημιουργήσουν ανύπαρκτες επιτροπές αγανακτισμένων κατοίκων, να οξύνουν το ρατσιστικό μίσος (που σε κάποιες περιπτώσεις ομολογουμένως υπάρχει και από μόνο του) έτσι ώστε οι κρατικές μεταρρυθμίσεις να προκύψουν ως κάτι το ζητούμενο και κοινωνικά θεμιτό.

Και πού οδηγεί αυτό; Μα φυσικά στον αποπροσανατολισμό. Γιατί όλοι αυτοί οι περήφανοι ελληναράδες και όποιος άλλος στέκεται πλάι τους, δεν έχουν να μας πουν τίποτα για τα πραγματικά μας προβλήματα. Φτύνουν τη χολή τους για τους μετανάστες αλλά δεν έχουν να πουν κάτι για τον ίδιο τον πόλεμο και την οικονομική εξαθλίωση, που γεννούν τη μετανάστευση. Κραυγάζουν για τους μετανάστες στα Διαβατά αλλά υποκλίνονται στο μεγαλείο του καπιταλισμού που θέλει όλες τις δυτικές συνοικίες ένα απέραντο δυστοπικό νεκροταφείο περιστοιχισμένο από τερατώδης βιομηχανίες θανάτου. Και όλα αυτά με λάβαρο του ελληνικού πολιτισμού, το σουβλάκι και τη μπύρα στο χέρι μέχρι τέλους. Όπως και πριν ένα χρόνο έμαθαν καινούριες λέξεις όπως η ιστορική παραχάραξη και ο αλυτρωτισμός και τις έλεγαν συνέχεια αλλά, για το ρόλο του ΝΑΤΟ που μετατρέπει τα βαλκάνια σε ένα απέραντο στρατόπεδο, ούτε λόγος.

Ο κοινωνικός εκφασισμός είναι ένα ζήτημα που τα τελευταία χρόνια ανέδειξε διάφορα στάδια έξαρσης. Ειδικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης είδαμε να παίζονται όλες οι πράξεις του ίδιου έργου. Ακομμάτιστα και αχρωμάτιστα συλλαλητήρια επί Σύριζα που μετατράπηκαν σε ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία και τώρα ξανά έλληνες πολίτες που βιώνουν το ρατσισμό μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Απέναντι όμως σε όλα αυτά έμεινε κάτι σταθερά ανυποχώρητο, συνεπές και αδιάλλακτο: ο αγώνας όλων όσων στέκονται ανάχωμα στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει.

Αφού το μπόι και η ελληνική περηφάνεια, φτάνει μέχρι το μαχαίρωμα ενός μετανάστη μαθητή ενώ λίγες μέρες πριν γινόσασταν καπνός σε δικές μας παρεμβάσεις, ελάτε είτε ως αγανακτσμένοι κάτοικοι, είτε ως έλληνες ψήστες για τη διάσωση της χριστανικής κουλτούρας, είτε ως επίσημοι υμνητές του Χίτλερ και νοσταλγοί των ταγμάτων εφόδου, στο ραντεβού που σας καλεί η ίδια σας η ιστορία. Κρεμασμένοι ανάποδα από τα ίδια τα χέρια του αγώνα.

Για όλους εμάς, που μετράμε μόνο νεκρούς στα πεδία των δικών τους πολέμων, ο αγώνας για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και αυτοδιάθεσης, όπου δε θα υπάρχουν ντόπιοι και ξένοι, όπου η λέξη πόλεμος θα είναι μια θλιβερή ανάμνηση του παρελθόντος , είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Να στηρίξουμε τους αγώνες των μεταναστών, πολεμώντας την Ευρώπη-φρούριο. Να γκρεμίσουμε τα σύνορα και τους φράχτες. Απέναντι σε έναν κόσμο όπου το διαφορετικό πεθαίνει από ασφυξία, να δημιουργήσουμε κοινότητες αγώνα μαζί με όσους περισσεύουν για να ανασάνουμε.

Αλληλεγγύη στους μετανάστες- Έλληνες λεβέντες, θα σας τελειώσουμε

Αντιφασιστική πορεία Παρασκευή 8 Νοέμβρη, στις 18:00 στο Ρολόϊ-Νεάπολη

Leave a Reply

Your email address will not be published.