Διασυλλογική ενημέρωση από τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στις 6/11 και 7/11 στη Νεάπολη

Στη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε μαθητής με καταγωγή από το Κουβέιτ από εξωσχολικούς θρασύδειλους φασίστες στις 6/11, υπήρξε άμεση αντιφασιστική αντίδραση. Οι φασίστες τρομοκράτησαν και απείλησαν τον μαθητή να μη ξαναπάει στο σχολείο και του χάραξαν τα χέρια με μαχαίρι. Αυτή είναι η δεύτερη γνωστοποιημένη επίθεση στη Νεάπολη, όπου πριν από 9 μήνες, στις 19 Φεβρουαρίου, φασίστες επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε σπίτι όπου διέμενε οικογένεια μεταναστών από το Ιράκ.

Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 7/11 στις 18:00 στο ρολόι της Νεάπολης (Πλατεία Ειρήνης), καλέστηκε μικροφωνική και συγκέντρωση αλληλεγγύης από διάφορες συλλογικότητες του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου της πόλης. Στη συγκέντρωση μοιράστηκαν κείμενα, πετάχτηκαν τρικάκια, κρεμάστηκε πανό και φωνάχτηκαν συνθήματα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε αντανακλαστική πορεία γειτονιάς με τη συμμετοχή περίπου 200 ατόμων. Η πορεία πέρασε από το σχολείο που συνέβη το περιστατικό αλλά και από τα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής και κατέληξε πίσω στο ρολόι Νεάπολης. Κατά τη διάρκεια γράφτηκαν πολλά αντιφασιστικά και αλληλέγγυα στους μετανάστες συνθήματα.

Στις 8/11 στο ίδιο μέρος, στις 18:00 καλέστηκε πορεία από συνελεύσεις γειτονιάς, συλλόγους καθηγητών, γονέων, μαθητών, φοιτητικούς συλλόγους καθώς και συλλογικότητες του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου και οργανώσεις της αριστεράς. Η πορεία είχε πάνω από 800 άτομα με πολύ δυνατό παλμό και κινήθηκε στα στενά της Νεάπολης και σε κεντρικούς της δρόμους. Το μπλοκ της Ανοιχτής Συνέλευσης Δυτικών Συνοικιών που στηρίχθηκε από τις συλλογικότητες: Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Συλλογικότητα Αναρχικών από τα Ανατολικά, Terra Incognita, και τη συνέλευση Stop War on Migrants -με ξεχωριστό τρόπο παρέμβασης-, η οποία με τη σειρά της στηρίχθηκε από τη Φάμπρικα Υφανέτ. Το μπλοκ που στηρίχθηκε από πολύ ακόμα κόσμο της γειτονιάς και ευρύτερα των δυτικών συνοικιών, είχε πάνω από 300 άτομα. Μπλοκ στην πορεία είχε και η Αναρχική Συνέλευση Μαθητών Αταξία. Κατά τη διάρκεια της πορείας, πετάχτηκαν τρικάκια, μοιράστηκαν κείμενα, γράφτηκαν συνθήματα, ενώ η ανταπόκριση του κόσμου ήταν κυρίως θετική, με αρκετό κόσμο να χαιρετάει από τα μπαλκόνια. Ειδικότερα, η ανταπόκριση των μεταναστών που κατοικούν στη Νεάπολη ήταν ιδιαιτέρως θερμή.

Με τα αντανακλαστικά και τη μαζικότητα του διήμερου στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Στα δυτικά της προσφυγιάς, αλλά και σε κάθε γειτονιά, οι μόνοι που δεν χωράνε είναι οι φασίστες και οι ρατσιστές. Καμία επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη.

ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΝΤΟΠΙΟΙ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΝΑΖΙ

Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Συλλογικότητα Αναρχικών από τα Ανατολικά

κατάληψη Terra Incognita

Υ.Γ. Από ό,τι αντιληφθήκαμε εκ των υστέρων, κατά τη διάρκεια της πορείας ανοίχτηκε πανό της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Τους ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι κάποιες και κάποιοι δεν ξεχνάμε τις αντι-μεταναστευτικές πολιτικές που μέχρι και πριν λίγους μήνες εφάρμοζε το κόμμα τους ως κυβέρνηση. Θα τους προτείναμε την επόμενη φορά να το σκεφτούν δυο φορές, πριν εμφανιστούν χωρίς ίχνος ντροπής σε κινηματικά ραντεβού, καθώς την επόμενη φορά θα φροντίσουμε να τους αντιληφθούμε εγκαίρως

Leave a Reply

Your email address will not be published.