Παρεμβάσεις κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης

Οι τελευταίες δύο βδομάδες είναι πολύ διαφορετικές για όλους μας ανάλογα με τη θέση από την οποία βιώνουμε τις μέρες που περνάνε. Η κρατική προσταγή για οικειοθελή εγκλεισμό δεν αφορά όλο τον κόσμο. Εκατοντάδες εργαζόμενες-οι αυτές τις μέρες έρχονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση της ταξικής εκμετάλλευσης και της ελαστικοποίησης της εργασίας. Εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας, της καθαριότητας, του επισιτισμού, των διανομών και του εμπορίου τροφίμων που όλο αυτό το διάστημα εκτίθενται σε συνεχή υγειονομικό κίνδυνο, πολλές φορές χωρίς την παροχή και των στοιχειωδών μέτρων ατομικής προστασίας.

Όλη η κοινωνία οφείλει να καταλάβει πως υπάρχουν κλάδοι εργαζομένων που μέσα από τη θέση τους συμβάλλουν πραγματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη και βοήθεια ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης με τρικάκια και αφίσες σε νοσοκομεία, φαρμακεία και σούπερ μάρκετ τοσο για να αναδειχθεί η προσπάθεια του κράτους να μετατοπίσει τις ευθύνες προς το κοινωνικό σώμα όσο και για να αναδειχθεί η μεθοδευμένη εξόντωση των εργαζομένων.

Απέναντι στην ατομική ευθύνη αντιτάσσουμε την κοινωνική συνείδηση και την ταξική αλληλεγγύη

  • Στηρίζουμε όλους τους εργαζόμενους που μέσα από τις θέσεις εργασίας τους, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως στηρίζουμε τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, του delivery, των super market, της καθαριότητας και κάθε άλλου τομέα, χωρίς να τους εκθέτουμε σε περιττό κίνδυνο. Κοινωνική αλληλεγγύη σημαίνει πως αντιμετωπίζουμε ο ένας την άλλη ισότιμα και όχι εργαλειακά για τις δικές μας αποκλειστικές ανάγκες. Δεν παραγγέλνουμε delivery, αν δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα.
  • Αντιστεκόμαστε απέναντι στα νέα εργασιακά μέτρα εξόντωσης.  Δε δουλεύουμε τις Κυριακές ούτε τις εκτεταμένες υπερωρίες.
  • Στηρίζουμε στην πράξη τις ευπαθείς και αποκλεισμένες ομάδες. Τους φυλακισμένους, τους μετανάστες, τους τοξικοεξαρτημένους, τους άστεγους φροντίζοντας να είναι σε θέση να έχουν την ίδια δυνατότητα εφαρμογής ατομικών μέτρων πρόληψης και προστασίας. Σπάμε τους φραγμούς και τους αποκλεισμούς που χτίζει η κρατική διαχείριση. Οργανώνουμε δομές και διαδικασίες έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.
  • Δεν κανιβαλίζουμε ο ένας τον άλλον στα super market. Οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε και να πράττουμε με βάση τη συλλογική αναγκαιότητα. Ένα σπίτι γεμάτο μακαρόνια, χαρτιά υγείας και αντισηπτικά δε θα μας θωρακίσει από τον ιό. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να τα στερήσουμε από κάποιον άλλον (που μπορεί να είναι και πιο ευπαθής από εμάς).
  • Αναζητούμε και χαρτογραφούμε όσους αντιμετωπίζουν την κοινωνική κρίση ως οικονομική ευκαιρία είτε σε βάρος των εργαζομένων είτε των καταναλωτών. Κανένας μαυραγορίτης δε θα μείνει στο απυρόβλητο.
  • Οργανώνουμε από τώρα τα επόμενα βήματα. Η κρίση θα βαθαίνει, αποκτώντας κοινωνικά χαρακτηριστικά. Τα χρέη θα συσσωρεύονται ενώ οι ανάγκες θα τρέχουν, λεφτά θα υπάρχουν όμως όχι στα χέρια μας. Οργανώνουμε από τώρα συλλογικές απαλλοτριώσεις τροφίμων και χρημάτων. Παγώνουμε τις πληρωμές σε ενοίκια και καταλαμβάνουμε άδεια σπίτια για τις στεγαστικές, κοινωνικές και ταξικές μας ανάγκες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.