Παρέμβαση σε εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ με αφορμή νέα δολοφονία εργάτη

Νεκρός εργάτης στο ΜΕΤΡΟ Αγ. Σοφίας

Τα εργατικά ατυχήματα είναι δολοφονίες των αφεντικών

Το μεσημέρι της 9ης Σεπτεμβρίου ακόμα ένας εργάτης χάνει την ζωή του στα έργα του μετρό στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα ένας 54χρονος που εργαζόταν στο σταθμό της Αγίας Σοφίας, έπεσε από ύψος 3 μέτρων, με αποτέλεσμα να πεθάνει ακαριαία. Οι ιμάντες με τους οποίους θα έπρεπε να είναι δεμένος δεν υπήρχαν, και αντί για ικρίωμα που θα έπρεπε να υπάρχει σε εργασίες εντός υπογείου, ήταν ανεβασμένος σε μια απλή σκάλα. Στα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν τόσο θάνατοι όσο και τραυματισμοί εργατών λόγω ελλείψεων στα μέτρα ασφάλειας.

Για τον όμιλο ΑΚΤΩΡ είναι ένα ακόμα ατύχημα στο βωμό του κέρδους και της ανάπτυξης της εταιρείας, όμως για όλες και όλους εμάς τους από τα κάτω είναι ακόμα μία κρατική και καπιταλιστική δολοφονία. Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας προς οικονομικό όφελος της εταιρείας κοστίζει ζωές, ζωές οι οποίες για το κεφάλαιο είναι αναλώσιμες και αντικαταστάσιμες. Επιπλέον, εν μέσω πανδημίας και λόγω της ύπαρξής της, η κυβέρνηση στήριξε με 11 εκατομμύρια ευρώ τον όμιλο ΑΚΤΩΡ, χρήματα τα οποία προφανώς δεν δίνονται για ευνοϊκότερους όρους εργασίας των υπαλλήλων μέσω υλικών και μέτρων για την ασφάλειά τους αλλά για να γεμίσουν ακόμα περισσότερο οι τσέπες των αφεντικών.

Η κυβέρνηση οξύνει την ταξική βία ενάντια στους καταπιεσμένους. Νέα αντεργατικά νομοσχέδια οδηγούν σε ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης (ανασφάλιστη εργασία, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αναστολή των προνοιακών επιδομάτων) και όξυνση της επίθεσης ενάντια στα αγωνιστικά δικαιώματα, όπως οι διατάξεις περιστολής των απεργιακών δικαιωμάτων αλλά και το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων. Είναι υποχρέωση μας να μην συνηθίσουμε στον θάνατο, να μην αφήσουμε την λήθη να συνεχίσει να αμβλύνει τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Γι’ αυτό και το πρωί της Δευτέρας 21 Σεπτέμβρη, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με κείμενα, πανό και τρικάκια στα εργοτάξια του Μετρό στην Εγνατία στέλνοντας την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους που βρίσκονται καθημερινά έκθετοι στο θάνατο.

Καμία δολοφονία εργάτη για τα κέρδη των αφεντικών δεν πρέπει να ξεχαστεί

Κανένα κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο

Leave a Reply

Your email address will not be published.