Παρέμβαση στα γραφεία του γερμανικού κολοσσού τουρισμού TUI-Defend Liebig34

Στις 9 Οκτώβρη-μέρα λήξης του τελεσίγραφου που εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές του γερμανικού κράτους- πραγματοποιείται η εκκένωση της κατάληψης LIEBIG34. Από το προηγούμενο βραδύ συντρόφισσες καταληψίες βρισκόντουσαν μέσα στην κατάληψη αλλά και τους γύρω δρόμους για να υπερασπιστούν το απελευθερωμένο τους έδαφος από τα ένστολα σκουπίδια. Ακολούθησαν για ώρες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής και αλλεπάλληλες επιθέσεις σε κρατικούς και καπιταλιστικούς στόχους κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν δεκάδες προσαγωγές ενώ κάποιες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης πραγματοποιήθηκαν 13 προσαγωγές καταληψιών εκ των οποίων 2 μετατράπηκαν σε συλλήψεις με την κατηγορία της αντίστασης κατά τη σύλληψη.

Την Κυριακή 11 Οκτώβρη πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με μπογιές και τρικάκια στα γραφεία του γερμανικού κολοσσού ταξιδιών και τουρισμού TUI στη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας ένα πρώτο μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης στις συντρόφισσες και τους συντρόφους που υπερασπίζονται τα απελευθερωμένα εδάφη λέγοντας πως η καταληψιακή αλληλεγγύη δε γνωρίζει σύνορα και μιλάει την ίδια γλώσσα-τη γλώσσα της αδιαλλαξίας και της αξιοπρέπειας. Η TUI είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυχής, ταξιδιών και τουρισμού στον κόσμο, ενώ διαθέτει και ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες, κρουαζιερόπλοια και καταστήματα λιανικής πώλησης. Ο όμιλος που καταγράφει ετήσιους τζίρους εκκατομυρίων διαθέτει έξι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες-τον μεγαλύτερο τουριστικό στόλο στην Ευρώπη-και εννέα ταξιδιωτικούς πράκτορες που εδρεύουν στην Ευρώπη. Στη χώρα μας κατέχει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της τουριστκής ανάπτυξης με βάση και τις τελευταίες συμφωνίες που υπέγραψε απο κοινού με το υπουργείο τουρισμού (το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν πάνω από 3 εκ. τουριστικές επισκέψεις μέσω της TUI) ενώ αποτελεί κεντρικό στυλοβάτη του φασιστικού καθεστώτος Ερντογάν με τεράστιες επενδύσεις μέσα στο τουρκικό κράτος όπως το TUI’s Sensatori Barut Fethiye Resort και το Family Life Ephesus. Όσο το γερμανικό κράτος στοχοποιεί τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας καμιά ασφάλεια δεν θα προστατέψει τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το κτήριο της Liebig34 για πρώτη φορά καταλήφθηκε το 1990, μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου. Αποτελεί safe place για γυναίκες και μέλη της LGBTQI κοινότητας καθώς είναι σημείο αναφοράς για το anarchoqueer κίνημα και τον αγώνα ενάντια στην πατριαρχική καπιταλιστική κοινωνία από το 1999. Στις 9/10 είχε εκδοθεί εντολή εκκένωσης από το γερμανικό κράτος. Οι καταληψίες όμως από την πρώτη στιγμή είχαν δηλώσει ότι δεν θα αποχωρήσουν και θα υπερασπιστούν την κατάληψη. Οι συντρόφισσες/οι μας δεν είναι μόνοι απέναντι στην καταστολή.

Η καταστολή των καταλήψεων στην Γερμανία δεν είναι κάτι καινούργιο. Μέσα στο 2020 έχει εκκενωθεί επίσης το αυτοργανωμένο μπαρ Syndikat, η κατάληψη Luwi71 στη Λειψία λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση του κτηρίου, ενώ η κατάληψη Rigaer94 ερευνήθηκε 2 φορές από την αστυνομία. Είναι απότοκο της προσπάθειας εξευγενισμού ολόκληρων περιοχών στο Βερολίνο στο πλαίσιο της μετατροπής του σε μια σύγχρονη καπιταλιστική μητρόπολη όπου όλα ξεπουλιούνται στο βωμό του κέρδους. Ήδη από το 2015 η περιοχή γύρω από την Rigaer Strasse έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη κινδύνου υποβάλλοντας όσους είτε ζουν, είτε περνάνε από την περιοχή σε επαναλαμβανόμενους ελέγχους, ενώ ταυτόχρονα δεν λείπουν και περιστατικά επιθέσεων από πλευράς της αστυνομίας προς τον ίδιο κόσμο με στόχο να κάμψουν την δημόσια παρουσία του. Ταυτόχρονα, με αφετηρία τις μαζικές συγκρούσεις στο G20 στο Αμβούργο δεν είναι μόνο οι καταλήψεις που βρίσκονται στο στόχαστρο. Με μεγάλη συχνότητα τα μέλη της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανία ανοίγουν δικογραφίες για δεκάδες συντρόφισσες/ους εισβάλοντας σε καταλήψεις, στέκια και σπίτια αγωνιστ(ρι)ών στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία με σκοπό την συλλογή στοιχείων εναντίον τους και την γενικευμένη τρομοκρατία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία κατασταλτική επιχείρηση της Europol, με τη συνδρομή των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών Ελλάδας και Γερμανίας: κατά τη διάρκεια ταυτόχρονων εισβολών σε σπίτια στο Βερολίνο και την Αθήνα, οι μπάτσοι προσήγαγαν γερμανούς συντρόφους και συντρόφισσες με βάση το άρθρο 129 του αντιτρομοκρατικού νόμου περί εγκληματικής οργάνωσης.

Το κατασταλτικό πλαίσιο που υπάρχει τα τελευταία 20 χρόνια στην Γερμανία αποτελεί το πρότυπο του δόγματος “ησυχία, τάξη και ασφάλεια” που επιχειρεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Δεν είναι ούτε τυχαίο ότι το νέο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο γερμανικό, ούτε οτι η ΕΛΑΣ έστειλε τους ενστόλους δολοφόνους για εκπαίδευση εκεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πλαίσιο του τελεσιγράφου ενάντια στις καταλήψεις τον προηγούμενο Δεκέμβρη, αποτέλεσε μια κακή αντιγραφή του γερμανικού μοντέλου εκκενώσεων.

Καμία εκκένωση ή απειλή δεν θα μείνει αναπάντητη. Δεν θα αφήσουμε σπιθαμή χώρου και καμία συντρόφισσα μόνη της απέναντι στην καταστολή και τις επιθέσεις κράτους και του κεφαλαίου. Οι καταλήψεις αποτελούν τον δικό μας χώρο όπου ελεύθερα και με όρους αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης ζούμε και αγωνιζόμαστε ενάντια σε κράτος, καπιταλισμό και πατριαρχία. Και θα τους υπερασπιστούμε μέχρι τέλους…

ΑΠΟ ΤΗ TERRA ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ LIEBIG34

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΕΧΘΡΟ

Αλληλεγγύη στις/ους συλληφθείσες/έντες από τα γεγονότα της εκκένωσης της Liebig34

Leave a Reply

Your email address will not be published.