Παρέμβαση στο προξενείο της Πολωνίας-Rozbrat Zostaje

Από την Ελλάδα ως την Πολωνία-Κάτω τα ξερά σας από τις καταλήψεις

Την Πέμπτη 20 Ιούνη, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο προξενείο της Πολωνίας στη Θεσσαλονίκη με σπρέϊ, πανό και τρικάκια ως μια ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στους συντρόφους της κατάληψης Rozbrat, στο Poznan που έπειτα απο 25 κατειλημμένα χρόνια απειλείται με εκκένωση.

Η Rozbrat είναι μια από τις παλαιότερες καταλήψεις στην Ευρώπη και η παλαιότερη στην Πολωνία. Παρότι το 1948 η ιδιοκτησία του κτιρίου πέρασε σε κρατικά χέρια, μέσα από μια αμφιλεγόμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης μεταβιβάστηκε σε μια ιδιωτική εταιρεία. Μετά την χρεοκοπία της εταιρείας αυτής λόγω των τεράστιων δανείων που έπαιρνε, τα χρέη της μεταβιβάστηκαν σε μια εισπρακτική εταιρεία η οποία και ζητά να πουληθεί το ακίνητο. Στις 15 Μαΐου του 2019, ο δικαστικός κλητήρας όρισε την αξία της περιουσίας με ένα συγκεκριμένο ποσό (1.4 εκατομμύρια ευρώ), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε ενδεχόμενη δημοπρασία που αυτομάτως συνεπάγεται και έξωση. 

«…Η Rozbrat έχει φιλοξενήσει γενεές ακτιβιστών που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο σε πολλές σημαντικές κοινωνικές κινητοποιήσεις. Ακτιβιστές από την κατάληψη και την Αναρχική Ομοσπονδία του Poznan, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην προάσπιση των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων της πόλης μας. Έχουν υποστηρίξει έμπρακτα και έχουν οργανώσει πολλές διαδηλώσεις για τα εργατικά, τους ενοικιαστές και για οικολογικά θέματα. Ήμασταν εμείς εκείνοι που δημιουργήσαμε την συνέλευση για τους ντόπιους ενοικιαστές. Εμείς αναδείξαμε το ζήτημα με τις παράνομες εξώσεις, οργανώνοντας αποκλεισμούς κατοικιών, πετυχαίνοντας έτσι να μην πετιούνται στον δρόμο, ανάπηροι, σοβαρά άρρωστοι, ηλικιωμένοι και οικογένειες.  Ήταν στην κατάληψή μας όπου πριν 15 χρόνια έλαβαν μέρος οι πρώτες συναντήσεις του σωματείου βάσης εργατών (ΙΡ). H Rozbrat έχει υπάρξει αφετηρία πολλών κινητοποιήσεων σχετικά με την προάσπιση  των πάρκων και χώρων πρασίνου της πόλης μας. 

Τέλος, έχουμε παρέχει οργανωτική, νομική και ηθική υποστήριξη σε χιλιάδες θύματα του καπιταλισμού και του κρατισμού και έχουμε υποστηρίξει και άλλες παρόμοιες ομάδες στην Πολωνία. Παλεύουμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Έχουμε οργανώσει εκατοντάδες πορείες οι οποίες είχαν απήχηση σε ανθρώπους ανεξαρτήτος θρησκείας, εθνικότητας ή χρώματος. Η κατάληψη έχει επίσης εξυπηρετήσει είτε προσωρινά είτα μόνιμα, πολλούς άστεγους

(απόσπασμα από το διεθνές κάλεσμα των καταληψιών της Rozbrat)


Η κατάληψη Rozbrat γιορτάζει 25 χρόνια και είναι εδώ για να μείνει!

Αλληλεγγύη στις συντρόφισσες και τους συντρόφους που υπερασπίζονται τις καταλήψεις

Leave a Reply

Your email address will not be published.