Παρέμβαση-διακοπή της διάλεξης «Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες της Ευρώπης με έμφαση στις Σπάνιες Γαίες»

Από τις 7 Οκτώβρη, το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) φιλοξενεί στην προβλήτα Α’ του λιμανιού την έκθεση «Ορυκτά και Άνθρωπος». Η έκθεση αυτή που κατά τους διοργανωτές αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που συμβάλλει στην εικαστική, πολιτιστική και πολιτισμική εξέλιξη των κοινωνιών δεν είναι τίποτε άλλο παρά το ξέπλυμα της εγκληματικής δραστηριότητας τεράστιων βιομηχανιών που βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας και την προστασία της φύσης και των ζώων.

«Χρυσοί» χορηγοί της έκθεσης δε θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και την Ελληνικός Χρυσός, την εταιρεία που ευθύνεται για την επιτελούμενη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στη Χαλκιδική από την εξορυκτική της δραστηριότητα. Πλάϊ τους, χορηγοί είναι επίσης και οι Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος Α.Ε., ΓΕΩΕΛΛΑΣ, Ελληνικοί Λευκόλιθοι Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε., ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε., Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα-Γρανίτες καθώς και η έταιρη εγκληματική βιομηχανία που ακούει στο όνομα ΤΙΤΑΝ Α.Ε.

Την Πέμπτη 27 Φλεβάρη έλαβε χώρα ακόμα μια ακαδημαϊκή διάλεξη με θέμα τις «Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες της Ευρώπης με έμφαση στις Σπάνιες Γαίες» και κεντρικό ομιλητή τον Νικόλαο Αρβανιτίδη, Οικονομικό Γεωλόγο και Υπεύθυνο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Γεωλογικής Έρευνας Σουηδίας. Με πρωτοβουλία της Δικτύωσης Κινημάτων για Γη & Ελευθερία, από νωρίς το απόγευμα αρκετές αγωνίστριες και αγωνιστές από συλλογικότητες της πόλης αλλά και από τη Χαλκιδική έδωσαν το παρόν στη διάλεξη. Παρακολουθώντας το σύνολό της, συνειδητοποιήσαμε πως τόσο ο κεντρικός ομιλητής όσο και ο υπεύθυνος της έκθεσης μιλούσαν συνεχώς για κέρδη, βιώσιμη ανάπτυξη, ενεργειακή δραστηριότητα, οικονομικά οφέλη και επενδυτική αξιοπιστία χωρίς να ακούσουμε ούτε μια στιγμή κάποια αναφορά στις περιβαλοντικές επιπτώσεις των ερευνών και των εξορύξεων. Ταυτόχρονα παρατηρούσαμε πως με εξώφθαλμο τρόπο ο κ. Αρβανιτίδης, πιστός στη δυτική προπαγάνδα, υπενθύμιζε την επικυριαρχία της Κίνας στην κατοχή και επενδυτική δραστηριότητα σε αντίθεση με την αδυναμία της Ευρώπης, υποθάλπτωντας την εμπλοκή των ευρωπαϊκών χωρών και συγκεκριμένα της Ελλάδας, μέσα από τις νατοϊκές επιχείρήσεις, στη Μέση Ανατολή για την κατάληψη και υφαρπαγή των ενεργειακών πόρων και κοιτασμάτων.

Στο τέλος της διάλεξης ήταν η δική μας σειρά να πάρουμε τον λόγο ζητώντας εξηγήσεις για όσα αποκρύπτουν εσκεμμένα, εξαπολύοντας το δικό μας κατηγορώ. Έπειτα από την οργανωμένη παρέμβαση και την ένταση που προκλήθηκε με διάφορους ακαδημαϊκούς που υπεραμύνονται της πολύ καλά πληρωμένης θέσης τους, η διάλεξη τερματίστηκε άτακτα. Αυτή η παρέμβαση-διακοπή της διάλεξης, έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη συντονισμένη παρέμβαση συλλογικοτήτων της πόλης, η οποία κατάφερε να ακυρώσει τη διάλεξη για τις εξελίξεις στον κλάδο των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και τη Ν.Α. Μεσόγειο, την Πέμπτη 13 Φλεβάρη. Όσο για τους υπανιγμούς που ακούστηκαν για αδύναμες μειοψηφίες και δογματισμούς, θα θυμήσουμε πως είμαστε περήφανες μειοψηφίες που αγωνίζονται για το δίκαιο μπροστά στη μαζική αποχαύνωση και πως άλλοι είναι αυτοί που πληρώνονται για να υπηρετούν δογματικά τα κέρδη και τα συμφέροντα των εταιρειών.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της Γης και της Ελευθερίας όλων μας συνεχίζεται

 

Δικτύωση Κινημάτων για Γη & Ελευθερία

Leave a Reply

Your email address will not be published.