Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Μάη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχοντας μετατοπίσει το τελευταίο διάστημα όλη την προσοχή της κοινωνίας στο ζήτημα της πανδημίας, κατέθεσε προς διαδικασία συζήτησης-ψήφισης στη Βουλή, το νέο αντιπεριβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται από την κυβέρνηση να κατατίθενται βαρυσήμαντα νομοσχέδια σε καιρό όπου τα κινήματα βρίσκονται σε μούδιασμα και η προσοχή του κοινωνικού συνόλου είναι στραμμένη σε άλλα ζητήματα καθώς όλο αυτό το διάστημα προφασιζόμενοι τον ιό, ζητούν ανακωχή από τις κοινωνικές αντιστάσεις την ίδια στιγμή που νομοθετούν νέα μέτρα κοινωνικής και ταξικής εκμετάλλευσης και υποτίμησης των ζωών μας. Το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στις 5 Μάη, προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Την παράταση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από τα 10 στα 15 χρόνια έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έγκρισης και να περιοριστεί οποιοδήποτε μπλοκάρισμα των έργων μέσα από τις περιβαλλοντικές μελέτες. Παράλληλα θεσμοθετείται ο «πιστοποιημένος αξιολογητής» των περιβαλλοντικών μελετών, ο οποίος θα πληρώνεται από τους επενδυτές, με σκοπό να διευκολύνει την αδειοδότηση, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορεί από μόνος του να παρακάμψει οποιαδήποτε αντιπεριβαλλοντκή σύσταση .
- Στις ζώνες οικοτόπων και ειδών επιτρέπει την μεταλλευτική δραστηριότητα, τα λατομεία, τις ζώνες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθρακών, ενώ στις περιοχές Natura 2000, ακόμη και στις ζώνες απόλυτης προστασίας της φύσης, θα επιτρέπονται καταστήματα και εγκαταστάσεις, πχ πλωτές υποδομές, εγκαταστάσεις θαλάσσιας αναψυχής, διάνοιξη δρόμων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για οποιαδήποτε τουριστική και εμπορευματική «αξιοποίησή» τους. Επίσης καταργεί τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και τους αντικαθιστά με φορέα απομακρυσμένο από το πεδίο του και ελεγχόμενο από το υπουργείο.
- Σε ότι αφορά τα αυθαίρετα, προβλέπει επανακαθορισμό των δασικών χαρτών και αναστολές κυρώσεων. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και επαναφέρει τη νομιμοποίησή τους για 30 χρόνια, ενώ είχε απορριφθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ). Οι τριμελείς επιτροπές εξέτασης θα αποτελούνται, αντί των δασολόγων και μόνο, από τον πρόεδρο που θα είναι δικηγόρος και από έναν τοπογράφο μηχανικό.
Το διάστημα αυτό έχει ανοίξει ο δρόμος για αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα στα ‘Αγραφα, στο Βέρμιο και αλλού(στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής ελλάδας), και για την παράταση της άδειας στις Σκουριές. Το κράτος νομοθετεί για χάρη των επενδυτών, με πρόσχημα τις επενδύσεις, ακολουθώντας τη στρατηγική της ΕΕ σε θέματα ανάπτυξης και ενέργειας. Τη στιγμή που επιβάλει μέτρα περιορισμού σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας με πρόφαση την προστασία της υγείας του, επιτρέπει με νόμο την καύση ρυπογόνου καυσίμου στην εταιρία ΤΙΤΑΝ.
Ας δούμε όμως πως μεταφράζεται αυτό το νομοσχέδιο απέναντι στον φυσικό κόσμο
Περιοχές όπου μέχρι πρότινος ήταν τόπος ζωής για χιλιάδες ζώα, φυτά και δέντρα θα μετατραπούν σε τεράστια εργοτάξια. Στα βουνά πρόκειται να αποψιλωθούν τεράστιες περιοχές με σκοπό την διάνοιξη δρόμων για να τοποθετηθούν αιολικά πάρκα ή πολυτελή θέρετρα για πλούσιους «φυσιολάτρες» επισκέπτες. Οι βάσεις των ανεμογεννητριών πρόκειται να καλύπτουν μεγάλο μέρος του υπεδάφους γεμίζοντας γόνιμες περιοχές με τσιμέντο. Ο παραγόμενος ήχος των ανεμογεννητριών θα εξαφανίσει μεγάλο κομμάτι της χλωρίδας και της πανίδας των εκάστοτε περιοχών. Τα εναέρια δρομολόγια των μεταναστευτικών πτηνών θα διακόπτονται από τα γιγάντια πτερύγια των ανεμογεννητριών και τα τεχνητά φράγματα ήχου που δημιουργούν, με αποτέλεσμα την θανάτωση πολλών πτηνών. Επιπλέον στα βουνά της Ηπείρου όπου θέλουν να πραγματοποιήσουν εξόρυξη υδρογοναθράκων πρόκειται να τρυπήσουν τη γη σε δεκάδες σημεία και να διαταράξουν την ζωή των έμβιων όντων όπου κατοικούν στην περιοχή.
Οι εξέδρες εξόρυξης υδρογοναθράκων που θα τοποθετηθούν στα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου θα διαταράξουν την διέλευση των κητοειδών, των θαλάσσιων χελωνών και των ψαριών. Ο βυθός της Μεσογείου διακρίνεται για την ποικιλομορφία του και για τα δεκάδες χιλιάδες είδη ψαριών που υπάρχουν στα νερά της. Το βάθος του νερού στο Ιόνιο καθώς και στην νότια Κρήτη είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου και το κάνει κατάλληλο για φαλαινοειδή και κήτη. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ο κίνδυνος διαρροής αποβλήτων στις θάλασσες, που θα επιφέρει τον θάνατο σε χιλιάδες θαλάσσια έμβια όντα. Τέλος, γνωρίζοντας την καταστροφή που έχει ήδη επιφέρει η εξόρυξη χρυσού στην περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής (αποψίλωση τεράστιου κομματιού του δάσους, μόλυνση των υδάτων με αρσενικό αλλά και διάφορα άλλα χημικά τα οποία επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο στα έμβια όντα) μπορούμε να προβλέψουμε τι πρόκειται να γίνει με την επέκταση των μεταλλείων στην Χαλκιδική αλλά και στις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Θθράκης , όπου η Eldorado είχε συναντήσει μέχρι πρότινος αντιδράσεις από διάφορους τοπικούς αγώνες κατοίκων που κινητοποίησαν πανελλαδικά εκατοντάδες κινήσεις αλληλεγγύης.
Κάποτε ο άνθρωπος υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι του φύσικού κόσμου. Ζούσε σε αρμονία με αυτόν και με σεβασμό προς όλα τα άλλα έμβια ζώα. Όταν άρχισε να ανακαλύπτει τις ικανότητες και τις δυνάμεις του πάνω στη φύση και συνειδητοποίησε ότι εκμεταλλεύοντάς την αποκτούσε όλο και περισσότερη ευημερία και οικονομική ανεξαρτησία και δύναμη, ξεκίνησε τη καταστροφική του επέλαση προς όφελος των δικών του συμφερόντων. Εδώ και εκατομμύρια χρόνια λοιπόν, απ’ όταν ο άνθρωπος άρχισε να αστικοποιείται, η καπιταλιστική επέλαση δεν έχει σταματημό. Οι ανάγκες της βιομηχανοποιημένης κοινωνίας, ο υπερπληθυσμός, οι τουριστικές και εμπορευματικές επενδύσεις και η γενκότερη εκμεταλλευτική επέμβαση του ανθρώπου πάνω στο φυσικό κόσμο επέφερε ραγδαίες καταστροφές και λεηλασίες σε βουνά, πεδιάδες και θάλασσες και δισεκατομμύρια δολοφονίες των άλλων ζώων.
Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα: τη λεηλασία του φυσικού κόσμου για τα κέρδη και τα οφέλη των διακρατικών συμμαχιών με ντόπιους και ξένους επενδυτές σε θέματα ενεργειακής ανάπτυξης. Για διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα παρακολουθούμε την αγοραπωλησία δημόσιων χώρων και έργων προς ανάπλαση, μέσα στα πλαίσια του εξευγενισμού.
Το κράτος, το κεφάλαιο και οι υποστηρικτές τους, που ευθύνονται για την πλήρη καταστροφή και λεηλασία του περιβάλλοντος και την εντεινόμενη υποβάθμιση των όρων ζωής μας από τις εγκληματικές αναπτυξιακές στρατηγικές τους προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι της ανάπτυξης με εναλλακτικά μοντέλα διαχείρισης βασισμένα πάνω στην λογική του πράσινου καπιταλισμού (ανεμογγενήτριες, φυσικό αέριο κλπ). Μέσα από αυτό το πρίσμα θέλουν να παρουσιάσουν ότι το νέο αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο είναι προς όφελος της οικονομίας της χώρας, εδικά μετά το lock down στον επιχειρησιακό κόσμο που επέβαλλε η καραντίνα, και ότι μόνο τέτοιου είδους επενδύσεις και αναπλάσεις θα μας προσφέρουν σε όλους/ες μας ένα καλύτερο μέλλον.
Απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα και στο έγκλημα που προκαλεί η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη πρέπει να δημιουργήσουμε ανα τόπους κοινωνικούς αγώνες και να οξύνουμε τους ήδη υπάρχοντες. Απέναντι στη γενικευμένη επίθεση που βιώνουμε από το κράτος και το κεφάλαιο οφείλουμε να ενωποιήσουμε τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες προς μία κοινή κατεύθυνση. Γιατί ο εχθρός είναι κοινός.
Ο πολιτισμός της λεηλασίας και της εκμετάλλευσης, της ρύπανσης και της μόλυνσης, δεν θέλουμε να εξανθρωπιστεί αλλά να καταστραφεί
Να μπλοκάρουμε τη καπιταλιστική επέλαση και την ολική καταστροφή που επιφέρει στον φυσικό κόσμο
ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΗ
12:00 ΚΑΜΑΡΑ: ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
19:00 στην κατάληψη Terra Incognita: Προβολή: If a tree falls *A story of the Earth Liberation Front–Συζήτηση για τη ριζοσπαστικοποίηση των κινημάτων αντίστασης ενάντια στη λεηλασία της φύσης με αφορμή τη δράση του Μετώπου Απελευθέρωσης της Γης