Παρέμβαση στο Προξενείο της Πολωνίας για τη 30χρονη νεκρή Ιζαμπέλα

Τις τελευταές δεκαετίες στην Πολωνία υπάρχει ένα νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τον βασανισμό  των γυναικών και αντιτίθεται σε όλη την ρητορική περί «θεσμοθέτησης» των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών, που έχουν κατοχυρωθεί και κερδηθεί με πολλούς αιματηρούς και μη αγώνες. Αναφερομάστε στο νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εκτρώσεις, με εξαίρεση τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας, κινδύνου της ζωής της μητέρας και λόγω κάποιας εμβρυικής δυσμορφίας ή κάποιας θανατηφόρας ασθένειας του εμβρύου. Τον οκτώβριο του 2020 η κυβέρνηση απαγόρευσε τη τελευταία περίπτωση, εκμεταλλευόμενη το γενικό lock down της πανδημίας,  καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας κήρυξε αντισυνταγματικές τις εκτρώσεις λόγω κάποιας εμβρυικής δυσμορφίας, οπότε και απαγορεύτηκαν στην συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί όπως υποστηρίζουν παραβιάζεται το πολωνικό Σύνταγμα που προστατεύει τη ζωή κάθε ατόμου!

Ο συγκεκριμένος νόμος για τις εκτρώσεις πέρασε από το πολωνικό κοινοβούλιο και ψηφίστηκε το 1993 υπό την κυβέρνησητης Χάνα Σουτσόκα, μιας δεξιάς πολιτικού και ιδεολογικά όμοιας της Θάτσερ. Μεγάλη επιρροή φυσικά  στην ψήφιση του νομοσχεδίου είχε και η καθολική εκκλησία. Παρόλο που υπάρχουν αυτές οι εξαιρέσεις για το πότε κρίνεται απαραίτητη η έκτρωση, το 1996 ψηφίστηκε ένα νέο νομοσχέδιο που επέτρεπε στους γιατρούς το δικαίωμα της «αντίρρησης συνείδησης στην άμβλωση», ακόμη και αν αυτές είναι απολύτως νόμιμες. Επικαλούνται δηλαδή, ότι η έκτρωση έρχεται σε αντίθεση με την ηθική τους, με βάση τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και την συνείδησή τους. 

Όμως όλη αυτή η νομοθεσία έρχεται σε αντιδιαστολή με τους ίδιους τους τους κανόνες καθώς υπήρξε ο πρώτος θάνατος εγκύου με προβλήματα υγείας στο έμβρυο, παρόλο που η κυβέρνηση το έθαψε και προσπαθεί να το συγκαλύψει ως «μεμονωμένο περιστατικό». Η 30χρονη Ιζαμπέλα έχασε την ζωή της στις 22 Σεπτεμβρίου καθώς οι γιατροί καθυστέρησαν να δράσουν εγκαίρως. Το έμβρυο δεν είχε αμνιακό υγρό και οι γιατροί περίμεναν να πεθάνει (σύμφωνα με τη νομοθεσία όπως υποστηρίζουν) για να προχωρήσουν στην έκτρωση. Η κοπέλα όμως ανέβασε πυρετό και λίγο αργότερα πέθανε από σηπτικό σοκ. Η είδηση του θανάτου της στάθηκε αφορμή για νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από ακτιβιστές που ζητούν να ακυρωθεί η νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Η Πολωνία είναι χώρα καθολικών, που επηρεάζεται έντονα από την θρησκεία της, βαθιά συντηρητικήμε κυβερνών κόμμα το Prawo i Sprawiedliwosc (PiS), το οποίο είναι ένα εθνικό-συντηρητικό και χριστιανικό πολιτικό κόμμα με την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο έχοντας διορίσει «δικούς» του ανθρώπους σε διάφορα θεσμικά όργανα όπως και στο δικαστήριο,εξού και οι αλλαγές στο νομοσχέδιο περί εκτρώσεων.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο υπάρχει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταπατά τις ατομικές ελευθερίες εκατομμυρίων γυναικών και τους αφαιρεί το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες το τί θα κάνουν με το σώμα τους. Επιπρόσθετα τις υποβάλλουν σε μια διαδικασία ψυχολογικών και σωματικών βασανιστηρίων, καθώς είναι αναγκασμένες να γεννήσουν μωρά τα οποία δεν θα καταφέρουν να ζήσουν πολλές ώρες ή και μέρες. Πολλές από αυτές καταφεύγουν για έκτρωση σε άλλες χώρες αλλά κάποιες που δεν έχουν ίσως την οικονομική δυνατότητα, οδηγούνται σε μη ασφαλείς εκτρώσεις στο σπίτι θέτοντας την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο.

Για ακόμη μία φορά η γυναίκα βρίσκεται σε κατώτερη θέση και κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για το σώμα και τη ζωή της. Όλα αυτά είναι απότοκα της πατριαρχίας πουυπάρχει από την απαρχή του ανθρώπινου είδους,η οποία συντηρείται από την ίδια την κοινωνία και αναπαράγεται από τον καπιταλισμό, όπουκαι η θρησκεία κατέχει μια υποβόσκουσα αλλά πολύ σημαντική θέση στην διαιώνισή της, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους.

Το πρωί της Δευτέρας 15 Νοέμβρη, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση αντιπληροφόρησης με πανό, αφίσες και τρικάκια στο Προξενείο της Πολωνίας, για το θάνατο της 30χρονης Ιζαμπέλα καθώς και τους αγώνες των γυναικών στην Πολωνία ενάντια στο νομοσχέδιο για τις εκτρώσεις. Ως αναρχικές/οι μαχόμαστε για την καταστροφή αυτού του σάπιου εξουσιαστικού οικοδομήματος. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο δικαστικό-θεσμικό σύστημα ότι θα αλλάξει κάτι προς βελτίωση των συνθηκών ζωής. Η γυναικεία απελευθέρωση δε θα έρθει μέσα από νομικά τερτίπια αλλά από καθημερινούς μαχητικούς αγώνες των εκμεταλλευόμενων ενάντια σε κάθε είδους εξουσία. Γι’αυτό αγωνιζόμαστε για ένα νέο κόσμο ελευθερίας και ισότητας σε αρμονική συνύπαρξη με τον φυσικό κόσμο, όπου θα ορίζουμε εμείς το τι θα κάνουμε με τα σώματά μας και τον σεξουαλικότητά μας. Για την αναρχία και την συνολικήαπελευθέρωση.

Κατω τα ξερά σας από τα σώματά μας

Δύναμη στις αγωνιζόμενες γυναίκες της Πολωνίας

Ελεύθερες και δωρεάν εκτρώσεις για όλες

Leave a Reply

Your email address will not be published.